torsdag, mars 01, 2007

Två häpnadsväckande citat av Marika Lagercrantz

(ur tidningen Viasat Magazine)

Vilken film vill du rekommendera just nu?

- Bagdad Café. Det är en gammal b-rulle, men jag är helt betagen av den.

Vilket land är det roligaste du har spelat i?

- USA. Det var fantastiskt att spela både i New York och San Francisco. Annars är ju inte teater så stort i USA, man satsar ju mer på film där.

6 kommentarer:

Frunke sa...

Jag är inte chockad. Marika är inte helt frisk. Galen tror jag sjukdomen heter. Tyvärr.

Emma sa...

Åh, men det är så insnöat svenskt kulturkorkat att man baxnar. Bagdad café en b-rulle? Teater inte så stort i USA? Bah.

Matti Ståhlberg sa...

Inte bara insnöat puckad...
Hon verkar ju ha nåt vitt i näsborrarna också.

Vadå B-rulle? Vadå inte teater??

Hmrpfh....

eff sa...

Är teater verkligen så stort i USA då? Utanför alla 'blue states'... Det bor ändå drygt 300,000,000 i USA, per capita lär satsningarna på film vida överstiga de på teater. (Alltså, överstiga i närmast pervers skala. Titanic kostade en miljard att spela in...)

Lite Google-fu: 2003 satsade de stora filmbolagen i genomsnitt över tretti miljoner dollar på reklam per film. Detta alltså inte inräknat produktionskostnader eller liknande.

Visserligen satsas det stora pengar både på Las Vegas-shower (eh, teater?) och på Broadway, NY, men sett till totalen lär det vara rätt lite.

Bara för att skådisar i USA håller teater högt och man ofta läser om det den vägen, betyder det inte att teater "är stort". Man kan intervjua femtielva kamelhårsrockbeklädda upper east side-illuminati och därefter dra slutsatsen att det är stort. Men frågan är om det är sant.

(Jag gör den monetära jämförelsen eftersom Lagercrantz använde ordet "satsar" samt det faktum att i USA gäller "cash is king".)

Det må vara stort om man ser till hur det är i Sverige, men utökar man jämförelsen så får man ungefär en trailer (husvagn, alltså) till Julia Roberts för vad man lägger ner på filmreklam i Sverige under ett år. Skulle jag tippa.

Anonym sa...

Lägg av det där var ju inte det minsta insnöat.
Det är ni som är insöade.

Emma, fan vad kul att du skriver i Aftonbladet! Och vad bra att du för lite energi i de där sidorna. Det var på tiden. De brukar vara så döda. Vilken skillnad!
Bra recension!

/s

Emma sa...

Självklart är det mer pengar i den amerikanska filmindustrin än i teatern. Och okej, jag vet faktiskt inte hur deras teaterintresse skulle stå sig mot det svenska i siffror och diagram, men att säga att det inte är stort känns dumt. Det kan förstås vara så att jag överreagerar efter att ha hört en massa kulturfjantar yra om att det i USA inte görs någon bra film etc etc. Alltså, det där allmänna USA-föraktet som är så hopplöst korkat.

S: Tack, vad snällt!