fredag, mars 09, 2007

Biohelgen v. 10 for dummies

The Good German: Jag älskar Steven Soderbergh. För det första har han gjort mästerverket Sex, lögner och videoband. För det andra ligger han alltid i framkant med sina experimentgrejer, hans Bubble distribuerades samtidigt på bio, tv och dvd, bara han kan få för sig att göra en remake på Solaris med George Clooney i huvudrollen (inte så lyckat, men kul som idé), bara han kan göra en så här fruktansvärt snygg hyllning till noir-filmerna från 40-talet. Sen att Clooney är lite för slick för att kunna spela lika nedgången och trött som till exempel Robert Mitchum, eller överhuvudtaget spela som man gjorde då, och att handlingen inte är så mycket att hänga i granen, är en annan sak.

Princess: Gå och se om du liksom jag tycker att tecknade femåriga flickor som krossar ful gubbes pungkulor med kofot är en fest för ögonen. (Min AB-recension hittar du här. Om du vill se mer av Morgenthalers grejer finns serien Wulffmorgenthaler här men filmen är oändligt mycket snyggare tecknad. Princess har förresten i Danmark anklagats för att vara nymoralistisk. I Danmark lottar man å andra sidan ut bakdörrs-sex med prostituerade.)

Fur: Se gärna, men den är inget mästerverk. Se hellre om Secretary. (Min AB-recension hittar du här. Bloggläsare känner igen en del, eftersom jag skrev inlägget när jag trodde att jag inte skulle recensera den. Oh well.)

Norbit: Undvik. (Min AB-recension hittar du här. Upptäckte nyss till min förtjusning att om recensionerna kortas till tidningen lämnas de i sitt - i alla fall lite längre - ursprungliga skick på nätet. Yay!)

UPPDATERING: Glömde Den innersta kretsen. Stentråkig. Massor av stora skådisar, inte så mycket känsla.

--

På måndag skulle jag föreläst om sexualitet på film på en Skolbiodag i Bengtsfors med filmvisningar och diskussioner, men hela dagen blev inställd pga för få anmälda. Att lärare pratar om och bryter ner filmer, diskuterar saker som könsroller, sex och sexualitet med sin elever är en av de viktigaste grejer jag kan tänka mig. Rörliga bilder i form av tv och film är vår tids absolut största attitydbärare.

--

Sedan häromdagen har jag retat mig på att Andreas Nordström i sin genomgång av de bästa tevemanusförfattarna inte tar med några kvinnor med motiveringen att man inte hittar dem högt upp i tevehierarkin. Jag som lekman inbillar mig att t ex Marta Kauffman borde platsat? Och kanske någon av kvinnorna bakom The L word? Men jag har missat många av de serier alla pratar om just nu, och erkänner att jag ser/kan väldigt lite tv. Jag har hursomhelst skickat iväg en fråga till Weird Science för att se vad experten säger.

13 kommentarer:

gudmundson sa...

Å andra sidan var Nordströms Expressenuppslag kanske det bästa som någonsin skrivits om tv i svensk dagspress. Och då menar jag inte bara innehållsligt, utan även vad gäller språket. Enastående.

Oskar sa...

Tycker inte att Nordströms artikel 'Dumburkens dödsdom' var så imponerande. Och att han inte har med någon kvinna bland sina fem serier kan kanske förklaras med att han beskriver Sarah Silverman som "söt och cynisk".

Tina Fay borde väl vara ganska självklar bland kvinnorna annars? Fast hennes '30 Rock' kanske inte har fått tillräckligt fotfäste än?

Sen tycker jag att dina recensioner i Aftonbladet är väldigt korta, Emma. Får du inte mer utrymme? Känns nästan som att recensionen är över innan man börjat läsa.

Emma sa...

Inte heller lika imponerad - däremot tycker jag att det som tv-tema har varit väldigt intressant och blandad läsning. Så, jag uppskattar att de gjort ett sådant tema, helt klart.

Recensionerna i Aftonbladet kommer att vara lite olika långa, ibland är de 1700 tecken långa - som förra veckans Blood Diamond - ibland är de mellan 600 och 800 tecken. Det beror på hur stor och/eller intressant filmen är.

Henrik sa...

Arligt talat platsar varken Tina Fey eller Sarah Silverman i topp 5. Att ta med dom vore lite som att ta med Nora Ephron i en lista pa varldens basta regissorer.

Oskar sa...

Jag menade inte att Silverman nödvändigtvis skulle vara med på listan. Det var snarare en kommentar till Nordströms kvinnosyn.

Vad bygger han sin topp 5 på då? Du Henrik tror att det är världens bästa serier enligt Nordström? Kan det vara så? För tittarsiffror kan det väl inte vara? Genomslagskraft?

saom sa...

Amy Sherman-Palladino?

gudmundson sa...

Och när har det publicerats något bättre om tv i dagspress? Den texten vill jag gärna läsa.

(Undviker att kommentera kvinnosynen, som jag sannolikt guilt-by-association-delar.)

Emma sa...

Jag tycker väl iofs att Kjell Häglund nästan alltid skriver väldigt bra om tv när han skrivit i exempelvis DN.

Angående kvinnosynen och Sarah Silverman tillhör jag inte alls hennes fans. Många verkar tycka att behållningen med henne ligger i just att hon är snygg OCH rolig.

Jag bara tyckte att exempelvis Marta Kauffman väl borde vara given på en lista över manusförfattare, men som sagt, jag har dålig koll på tv.

TeachGirl sa...

Jo, jag har tänkt att se "The good german" ganska snart. Den ser snygg ut, även om den inte fått så bra recensioner överallt. Funderar även på att se "The Good Shepherd", men den har fått så blandade recensioner. Dessutom vet jag inte heller om jag orkar se en film som håller på i 167 minuter.

När det gäller manusförfattare på TV så borde hon som skriver mest till "Grey's anatomy" (http://imdb.com/title/tt0413573/) åtminstone vara påtänkt. Han nämner henne, men bara som mycket hastigast.

Emma sa...

The Good Shepherd/Den innersta kretsen glömde jag. Hmmm. Jag gillade den inte något vidare själv.

Rollx sa...

Emma. Har du sett remaken av "The Omen" ?. Jag kikade på den för ett tag sedan, men stängde av den innan den slutade. Varför ?! den gamla dög ju lika bra, om inte bättre.

Emma sa...

rollx: Nix, har inte sett den än, men jag vill! Gillar den gamla Omen väldigt mycket!

Rollx sa...

Jag vill inte säga för mycket. Det är ju taskigt mot dom som inte sett den.

Men om du gör såhär. Lura någon att hyra den nya Omen, så du slipper lägga ut något själv. :)

Den gamla Omen håller ännu. :)