fredag, mars 09, 2007

plötslig insikt/ihågkommelse

Satt nyss och pratade om geografikunskaper. Jag var nöjd med att jag numera kan var varenda delstat i USA ligger, missnöjd med att jag är uselt bevandrad i de svenska landskapen. En del av detta, kom jag fram till, beror på att vi när jag gick i skolan fick lära oss alla landskapen var för sig, aldrig var de låg i förhållande till varandra. Likadant med Europas länder, eller ja, alla världens länder. Man fick bara den lilla bilden, aldrig den stora. M påpekade vilken skillnad det finns i dag, när varenda unge kan lära sig geografi via Google Earth.

När jag gick i skolan hade jag en lärare med blus och långkjol som spelade tramporgel och delade ut stenciler varje morgon. Förstår ni hur gammal den insikten fick mig att känna mig?!

13 kommentarer:

j p w sa...

Supergammal. Själv minns jag spritdoften från blåstencilerna som igår. :-)

Google Earth är inte dumt men det här har hjälpt mig en hel del: http://www.wartoft.nu/program/seterra/

Emma sa...

Oooh, det där ser ju fantastiskt ut! Tack för länken & tipset!

Malte Lindeman sa...

godafton. tillbaka.
vad gäller de svenska geografikunskaperna bland svenskar stör jag mig i all evighet på begreppet Norrland. läser i DN om nån som kommer från "Norrländska Tavelsjö" istället för "Tavelsjö utanför Umeå" eller ens "Västerbottniska Tavelsjö". I samma artikel är skåne just skåne. Ingen skulle drömma om att skriva sydsvenska Höör eller sörländska Simrishamn. det handlar inte om jag vill Gnälla, tycker bara det är så trist att folk saknar all lust att lära sig.
men det har ju du.

också vi hade tramporglar i skolan, men framförallt hade vi ett spöke som klinkade på pianot en trappa upp. (detta är sanning.)

ha en god fredagkväll.

Linda sa...

Bara det att jag kan namnen på länderna i europa innan muren föll och alla länder delades upp får mig att känna mig riktigt gammal... Sen gick jag i gymnasiet i det gamla linje-systemet och hade aldrig geografi på schemat. Har alltså inte läst geografi sen 9:an... Vojne, vojne.

Inanna sa...

Sannolikheten att IG-barnen använder sig av Google Earth är väl rätt liten ändå? Bara för att information finns tillgänglig betyder det ju inte att folk söker och tar till sig den... En filmrecensent (om någon) borde ju veta det... :)

Mary sa...

Ungefär lika gammal som jag känner mig när jag tänker på Pogo Pedagogs fantastiska filmer som jag vill minnas att vi fortfarande kollade på på högstadiet på tidigt 90-tal (i en liten håla i södra Skåne, men ändå). Jag blir fortfarande lycklig och nostalgisk när mina universitetslärare använder over-head istället för power point! Däremot skäms jag alltid lite när jag tänker på att vi på mellanstadiet hade maskinskrivning (!) på schemat! Inget som man skryter om inför dagens ungdom, precis. Det räcker med att visa sig oförstående inför det nya (!) betygssystemet, ni vet, det som de införde för tio år sedan. Suck, nu blev jag deprimerad, jag som trodde mig ha kommit över den nära förestående trettioårs-krisen...

Emma sa...

Inanna: nej, det förstås. Men de KAN. :)

Mary: Åhhh Pogo Pedagog! Vi hade också maskinskirivning. Om man hade tur hamnade man på den elektriska skrivmaskinen där man kunde sudda... När vi sedan hade datakunskap i gymnasiet handlade det om att lära sig starta och stänga av, samt klippa och klistra.

Mary sa...

Mitt bästa minne från maskinskrivningen är när tjejen bredvid mig (Marie)skulle skriva kök men halkade och skrev kuk. Storgråtande fick hon läraren, (en präktig tant, givetvis) att bortse från detta misstag! Var man riktigt duktig så fick man en guldstjärna eller ibland en majskolv! Sjukt, eller vad?

PS:vill inte smöra men tycker att du är väldigt bra, jag läser dig nästan varje dag!

Emma sa...

Mary: Ha ha! Och tack snälla för komplimangen!

Lars Johansson sa...

Att skriva på svarta tavlan då. Jag skulle skriva organismer men kom för långt åt höger och kunde inte dela av, så jag kortade ner ordet litet.

Carro sa...

Du behöver nog inte känna dig så gammal, jag är knappt 20 och hade också en fröken med långkjol som spelade orgel och delade ut stenciler... Hum, nu känner nästan jag mig gammal.

uCj sa...

Men du kunde lika gärna vara tonåring med tanke på att skolan fortfarande ser ut sådär, oavsett hur långt man kommit med teknologin så kommer de flesta skolor vara hopplöst efter.

Att lära sig Sveriges karta m fl i fyran? elelr när det var, kanske inte direkt hjälper en i vuxen ålder nej. Ditt länktips tidigare var väldigt bra förresten, tack för den.

hypsilophodon sa...

äh jag hade också en stencilerande orgellärare i lågstadiet, så gammal kan det inte göra dig. eller nej, vänta, det betyder ju att jag också är gammal!

eller jag menar jag skriver så bara för att jag vill vara gammal. fan vad soft det är.