onsdag, mars 07, 2007

lite mer information om mig än jag gissar att ni vill ha

Jag gjorde dagens arbete (tre recensioner, en krönika) redan igår så att jag skulle kunna få en koncentrerad heldag till att jobba med boken. (Måste bli klar innan den 19 mars, då börjar jag nämligen jobba halvtid på ett Institut nära dig.) Vad händer istället? Jag drabbas av mensvärken from motherfucking hell. Vaknade halv sex i morse och hade lite ont, tog en Ipren, la mig igen, tio minuter senare satt jag i duschen och försöker värma bort värken som på något sätt hade eskalerat till snudd på födslovärksstorlek, fem minuter senare ligger jag i sängen i en vaggande boll, badar i kallsvett, ber M göra kamomillte eftersom jag inte kan stå rakt, fem minuter senare ligger jag och spyr som en hund, går till slut på de tunga grejerna: kapslarna i badrumsskåpet som samlat damm eftersom jag inte rört dem eftersom jag klarat mig på Ipren förutom vid ett par tillfällen för ett par år sen och dessutom läste att de inte ska ätas om man "planerar att bli gravid". Planerar och planerar, men jo, det vore roligt. Men i natt, fuck that, jag är inte gnällig när det kommer till fysisk smärta, men jag höll fan på att gå sönder.

Eftersom jag varken orkar eller har tid att slussas runt mellan tusen olika telefonläkarinstanser, och läkare ändå bara ägnar sin tid till att dissa föregående läkares råd och beslut (och i mitt fall, också vill diskutera film) vill jag ha på fötterna innan jag ens tar mig till någon för att få ett bättre recept: så vad äter ni, vad äter era flickvänner, mammor, systrar, kompisar - som inte inverkar på babymakingorgan?

41 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar äta bajs. Funkar hur bra som helst och ska tydligen vara ganska ofarligt.

Anette sa...

Ett institut? Ett för film månde? Det låter oerhört spännande. Mer?

Synd om dig som har såna fasliga smärtor, jag har aldrig det själv, men jag vill minnas att du för en sådär hundra år sen berättade om ett tips som din mamma gav dig. Nåt om hrm, självbefläckelse. Det kanske kan hjälpa?

Kisses

Anonym sa...

Äsch. Det var löjligt. Kunde inte hedja mig (tourettes troligtvis). Sorry allihop.

Emma sa...

ahahahahahahahaaaaaa - sök jobb på Stockholm Live. De behöver nytt, "roligt" och "provokativt" blod.

Emma sa...

Anette: Ha ha ha, av alla hundra kloka saker jag sagt minns du just DET? Oh well. :)

Anonym sa...

jag sa ju förlåt för fan. tss.

clementine sa...

Jag har svårt att tänka mig att något starkare än ipren inte är dåligt för ex. babygrejjer.

men på apoteket ska du ju finnas något, som man kan ta och så mår man inte lika elakt under mensen.

prova det. jag minns inte vad det hetter dock.

Anonym sa...

EN Ipren!?

Jag förstår att det inte slutar värka.
Så.
Först och främst ska du börja äta FEMAL (hälsokost) mot PMS, vilket ockås kommer att hjälpa mot det värsta.
Och när värken, nu ngt lindrigare kommer, ska du ta TVÅ alvedon, funkar inte det tar du en alvedon+ en Ipren.

Anonym sa...

Mig veterligen har Orudis ingen baby-hämmandeffekt och det nämns heller inget om det i FASS..? Går du till en gynekolog så kommer hon rekommendera dig Orudis eller Voltaren T, troligen den förstnämnda för den snabba upptagningsförmågan. Ipren brukar också fungera bra för de flesta de allra flesta gånger fast det förutsätter att du i princip tar det i förebyggande syfte innan smärtorna hunnit bryta ut; ta vid minsta lilla känning (två stycken 400 mg) alltså och vid de fåtal tillfällen där det inte hjälper så ta Orudis. Ah, vad husmoderaktigt jag lät nu...:)

Emma sa...

Ah. Femal hjälper alltså? Känner ingen som testat. Men då ska jag absolut prova! Tack för tipset. Och, alltså, det är feting-Iprenarna jag käkar, de på 400 mg - så jag vet inte om det hjälper att ta fler? Intressant att en mix av Alvedon och Ipren hjälper. :)

Emma sa...

Anonym: Ur Fass: "Intag av ketoprofen skall undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida." Fast det kanske inte är så allvarligt? Det kanske är en sån där amerikansk varningstext så att de inte ska kunna bli stämda.

Tack för husmoderstipsen, hursomhelst. Det där med att man ska ta Ipren innan vet jag ju, men det är ju så svårt när man sover och inte är som en klocka direkt. :) Ska testa två Ipren nästa gång, trodde inte att det hjälpte om man tog mer än en.

någon annan sa...

lägga till mycket sprit till vaddunukörmed så blir det kanske bättre?

Anonym sa...

Emma: I see. Fast tar du typ fyra stycken Ipren i månaden så talar vi om mängder som knappast kan hämma barnproduktion. För jag antar att det är precis i inledningsskedet du har ont, innan mensen bryter ut, right? Sedan har du mer "normala" och kontrollerade menssmärtor resten av tiden.

Och du ska absolut ta två stycken 400 mg Ipren, eftersom du är så pass tunn i kroppen så ger det mer smärtlindrande effekt oavsett vad man skrivit på förpackningen för att undvika överdoseringar. Men vaknar du på natten och har ont så måste du ta Orudis, Ipren använder du bara i ett mycket tidigt stadium. Jag har själv svåra menssmärtor (spyr, svimmar, you name it) och Orudis är det preparat som rekommenderas av läkare och som jag funnit absolut effektivast. Glöm inte kontrollera att dina tabletter inte är gamla eftersom den verksamma substansen kan vara utgången. Bäst före datum står på förpackningen. Så, nu ska jag sluta "husmodra" mig, promise :)

Anonym sa...

Jodå. FEMAL funkar. Jag har ätit det i flera år och slarvar jag märks det direkt. Fråga min käre make hehehehehe.

Och ang blandningen så är det olika verkningsämnen i ipren och alvedon och mixen ger en extra skjuts.
Lycka till.

Emma sa...

Åh tack snälla för råden! Verkligen!

Anonym sa...

blev super jättesjuk under graviditeten och inlagd på sjukhus och fullpumpad med läkemedel i veckor innan sonen togs akut med kejsarsnitt 7 veckor för tidigt. plötsligt inser man att både du och bäbis tål betydligt mer än vad som står i fass.

redaktionen sa...

...men alltså, om man bara är vid sina sinnens fulla(fosterställning och kräkas funkar dåligt...) så är ju faktiskt kombon onani + värmeflaska på magen helt OK, som antimedicinskt tips.
Men jag fattar ju att detta är tyngre grejer!

/elin

Emma sa...

Anonym: Oj, låter inget vidare... Hoppas allt gick bra till slut? Ska tänka på det nästa gång jag läser Fass-texterna.

Elin: Just igår hade det nog varit ett ganska tröstlöst projekt. :)

Översättarhelena sa...

Men har du blivit utredd ordentligt så du inte har endometrios? Det måste du se till att få gjort annars.

Anonym sa...

allt gick bara bra. alla med ks och sös som hemmasjukhus skratta er lyckliga :-)

Josefine. sa...

Äter femal balans mot PMS. Ett naturläkemedel som faktiskt funkar. Fram till nu har jag knaprat flera Alvedon när jag haft ont, men det har väl aldrig riktigt funkat. Den här gången har jag tagit Naproxen för första gången. Det har faktiskt funkat skitbra, värken har försvunnit helt och väldigt snabbt. Testa det!

lilla e sa...

Jag kör också med Naproxen, i en variant som heter Pronaxen. Den funkar bra, bara man är tidigt ute och tar första tabletten innan värsta smärtan har hunnit sätta in. Pronaxen är receptbelagd medicin, men med dina symptom borde du vara kvalificerad!

Gunnarar sa...

Min kompis säger att man ska ta två Ipren på en gång. Råden i infobladet är bara struntsnack säger hennes gynekolog. Och har man ont ska man ta två på en gång. Gör man inte det har man slängt bort en Ipren i onödan.

Två Ipren på en gång är alltså receptet vid extra plågsam mensvärk!

Sjukt att det här är det första blogginlägget jag kommenterar i din blogg...

Anonym sa...

jag säger som lilla e, naproxen (pronaxen) är verkligen det enda som hjälper. dock måste man vara ute i tid så det brukar vara bästa att blanda med en handfull alvedon, ipren eller vad man nu kan ha till hands.
min mamma säger annars att det enda man behöver är en filt och en god bok, men jag vet inte jag...

sodan sa...

har inte testat själv eftersom jag klarar mig bra på bara panodil, men en kompis pushar nattljusolja stenhårt. efamol funkar tokigt bra, enligt henne.

Emma sa...

Översättarhelena: Oj, nej, något sådant har inte blivit utrett. Blev helt nojig och satt och bockade av symtom på listan... Ska gå och kolla att allt står rätt till, tack för rådet!

Anonym 1: Skönt att höra!

Gunnarar: Du får gärns kommentera fler! :)

Tror att jag inhandlar Femal redan idag, tack alla för tipsen!

Översättarhelena sa...

Oj, det var såklart inte meningen att göra dig nojig. Men det kan vara bra att få det kollat i alla fall.

Emma sa...

Absolut! Och såå farligt nojjig blev jag inte. :)

Sarah sa...

Ipren rekommenderas ofta mot mensvärk, trots att den kan hindra kvinnor från att bli med barn. Antiinflammatoriska läkemedel som innehåller ibuprofen, som Ipren, kan försämra möjligheterna att bli gravid. Det gäller både receptfria och receptbelagda läkemedel.

Se till att du får ett recept på Naproxen istället och komba detta med Panodil/Alvedon.

Vänligen,
/Sarah

Linda sa...

Jag brukar ta en Ipren och två Alvedon när det är som värst, det brukar funka. Man kan förmodligen kombinera med en Panodil också (har glömt vilken substans de innehåller)? Eftersom Ipren och Alvedon innehåller olika sorters substanser så bryts de ner av olika enzym i levern, och så länge man inte överdoserar någon sort ska det funka bra.

superkryp sa...

"Planerar och planerar, men jo, det vore roligt."

Kool. :) Fick tipset med en ipren och en alvedon när jag bröt armen (= rätt lindrig smärta jämfört med det du beskriver!).

Anonym sa...

Emma baby...
Blir varm i hjärtat av alla fina tips till dig...
Ahh..
Jag har inget att tillägga förutom att jag hoppas att du har det bra mycket bättre...
kram
anja

Emma sa...

Anja: Jag med... :)

Tack alla för de snälla tipsen, blir alldeles glad och mushy!

Lisa sa...

Men vad konstigt FASS skriver! På ett ställe står det att man ska undvika Orudis under de tre sista månaderna av graviditeten, och på ett annat att det ska "undvikas" om man är eller försöker bli med barn. Har själv haft stor hjälp av Orudis, och tog både en och två mot vad jag trodde var mensvärk i höstas innan jag upptäckte att jag var gravid (vilket jag alltså blivit trots att jag ofta ätit Orudis vid mens). Hoppas på vad den anonyma säger om att man själv och barnet tål mer än FASS tror. Och om de inte ens kan vara entydiga i en varning så tänker jag inte börja noja.

Emma sa...

Lisa: Ja, visst är det märkligt? Blir hur som helst mer och mer lugn över Orudisarna och tänker ta dem utan worries om det blir lika illa någon mer gång i framtiden. Dessutom köpte jag Femal idag för att se vad det kan göra. Raporterar när/om det ger effekt.

Karin sa...

hej!
tycker faktist att ipren/ibumetin funkar bättre(även om inte jättebra) än naproxen. naproxen tar typ 2 timmar innan den har nått sin maximala kraft. man bör nog ta den innan man ens fått mens för att den ska funka. ibumetin funkar snabbare men går också snabbare ur kroppen(kolla riktiga fass leta efter maximal plasmakoncentration och halveringstid om ni vill jämföra)

har testat naproxen(500mg alltså 2 receptfria tabletter) i 3 omgångar nu och nu går jag tillbaka till ibumetin. tar "bara" 400mg av den(får halsbränna av dubbeldos)

ta inte för många samtidigt- var snäll mot din magsäck!

Emma sa...

Tusen tack för tipset! Jag blev lite lugnad av alla kommentarer om Orudis, så numera kör jag på dem när det gör riktigt ont.

Anonym sa...

Hallojsan i stugan

Håll er borta från Ipren och era barn med för den delen, jobbar på ett ställe där vår planner har precis kollat upp alla avhandlingar som finns an värktabletter och Ipren är det sämsta man kan avända mot mens värk för det är krampbildande. Så det så!
Man gör det alltså värre för sig, och kvinnors samt små barn magar är extra känsliga och man drabbas ofta av kräkningar om man använder Ipren ofta. Det vet jag funkar på mi son i alla fall.
Det kan vara värt ett läkarbesök (helst en kvinnlig sådan) för att få rätt tablett utskriven.
Femal har jag ätit och det funkade men jag fick stora blemmmmmmfinnar, riktigt fulla, som man var tvugen att klämma och sen satt man där i minst 3 veckor innan det försvann helt från ansiktet. Läk-köttet blir så där när man är 32 =)
Det bästa som jag har provat är DOLOMIT pulver. Smakar anus, kostar ingenting men går till botten med problemet. När man får mens så tappar man väldigt mycket mineraler i kroppen, man tömmer kroppen på det skulle man kunna säga.
Och det är det som gör så ont. Men om man fyller på så minskar smärta något helt markant.
Man kan ta det veckan innan mens eller äta det ett tag varje dag. Bra för hyn med =)
Man tar en sked dolomit pulver, köpet på hälsokosten, och blandar m en tesked äppelcidervinäger och fyller på med lite vatten så dricker man detta varje dag. Kanon. Har aldrig fått så bra resultat av något annat. Och förr kunde jag vara sjukskriven pga mens.
Nu har precis böjat med nattljusolja, men det är mest för huden, ska tydligen vara bra. Någon som har testat?

Emma sa...

Tack för tipsen! Har inte testat Nattljusolja, men det är ju många som rekommenderat det genom åren.

Nathalie Bergström sa...

Jag lider av exakt samma sak och fick Orudis utskrivet av mig, det är det enda som hjälper. Samt en varm dusch och massera där äggstockarna sitter. Eller en slags vetekudde som man värmer och lägger. Sen säger de att choklad ska ha en viss effekt, om inte annat är det ju gott..

Emma sa...

Skönt att NÅT hjälpe i alla fall! Hu.