torsdag, mars 29, 2007

The Story of O går Lolita. In a bad, bad way.

Ibland är man extra glad att man inte bor i Frankrike eller Italien. Som varje år när man kommer hem från filmfestivalen i Cannes och har sett ett antal italienska och franska Lolita-porriga, "vågade", "sexexplicita" filmer om Män och Kvinnor, gärna där de senare i 14-årsåldern blir kära i farbröder som precis våldtagit dem. Som till exempel förra årets vidriga En vän till familjen, som självklart nominerades till en Guldpalm. Efter pressvisningen ville jag bua mig hes, men jag befann mig i numerärt underläge mitt bland stora, svettiga, överparfymerade män i sladdriga skjortor och lät bli.

Just nu går Melissa P i bakgrunden. En mamma klär just av sin dotter de lårhöga stövlarna och bäddar om henne, ser henne äntligen, ger henne kärlek. Dottern har blivit sexchattsmissbrukare, slampa i största allmänhet av ingen större anledning än att hennes mamma inte är någon riktig Kvinna som varken orkar göra hemlagad mat eller ta hand om sin svärmor. Vänta. Bluuuuööööööööööhhhhrgh. Nu får tjejen en valp, en låt går igång och hon har hittat sig själv, slängt sina slampiga kläder, blivit kompis med sin tjocka, barnsliga kompis igen, övergett alla tankar på sex, blir kär i rätt kille, alltså en kille som är kär i henne och inte vill ha sex, deras fingrar möts, han ser henne som hon är, tecknar till och med av hennes ansikte med kolpenna. Blluuuuäääääääääääärgh.

Andra ingredienser i den här filmen: Öppningsbilder som sveper över hennes nakna bröst när hon sitter i Lolita-trosor med särade ben framför en spegel och kikar på sitt skrev, hon klättrar upp för en lian på skolgymnastiken och orgasmerar, hon blir knullad iförd ögonbindel och ankelsockor av fem män i en grotta, hon suger "sexigt" på sitt milkshakesugrör för att locka en ful farbror iförd täckjacka...

Jag kan lika gärna berätta hur den slutar. Hon kastar sig i havet. Och har äntligen, äntligen lärt sig simma. Det är solnedgång. Måsar låter. Hon är kompis med sin mamma och rastar sin valp. Alla skrattar. Jag känner mig sjuk. Den enda anledningen som jag ser till att Sony överhuvudtaget släpper det här i Sverige måste ha varit att någon hållit en pistol mot inköparens huvud och sagt att de inte får Spider Man 3 om de inte tar in den här också. Det är enda förklaringen.

23 kommentarer:

saom sa...

Så vad TYCKTE du egentligen om filmen?

:)

Galatea sa...

Italienarna har alltid varit perverterade inavlade miffon med skev syn på underhållning och då i synnerhet film. Det är antingen clownaktig komik eller pedofilinceststories - that's how we like it. Det ligger i våra gener. I vårt incestuöst inavlade blod.

josefine sa...

Texikansk kommentar på imdb beskriver filmen som "Highly underrated"; ett måste-se för alla mellan 15 och 35. "The plot never gets boring or unrealistic". Det endra som hindrar Filmvetaren ifråga från att smälla till med en klockren 10:a är att det ju faktiskt finns filmer som Fight Club och Animatrix.

Animatrix??!

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman sa...

Kan det inte vara så att det äveni Sverige finns en publik bestående av medelålders och äldre män som vill se unga nakna flickor, med en kulturell förevändning? Gärna i en film där det är mammans fel att flickan slampar runt

superkryp sa...

Fan vad du skriver bra! (skrev han avundsjukt...)

Byggaren sa...

Mycket underhållande skrivet och faktiskt ganska träffande.

Om jag annars får fortsätta med det fördomsfulla så tycker jag att franska filmer gärna innehåller nakna, (självklart), vackra, (ännu mer självklart), och s.k viljestarka kvinnor. Jag får en bild av den franska regissören stående på knä gråtandes med huvudet tryckt mot en naken kvinnas barm som säger att allt kommer att bli bra samtidigt som hon klappar hans hår lite moderligt. Lite Lolita möter Seymors mamma om jag får använda en klumpig liknelse.

Franska män i film däremot får inte vara vackra utan i stället ha karaktärsfulla ansikten som ger ett sken av att de sett helvetet och kommit tillbaka.

Fast egentligen vet jag inte vad vi i Sverige ska vara stolta över i filmväg: Snutfilmer där folk spottar fram inövade svärord och äter en korv med räksallad tillsammans med uteliggare för att visa sin sociala patos?

Då tar jag nog franska Lolitafilmer när som helst. Gärna med en O-twist om jag får välja själv. ;-)

Emma sa...

Om ni vill roa er: Googla Melissa P, photos och HÄPNA över de vidriga bilderna som signalerar exakt vad det handlar om.

Saom: Jag tycker sämre om den är vad som framgår i den här texten. Så illa är det. Filmen måste nästan ses. För den är så JÄVLA vidrig.

Galatea: Ha ha! Nästa steg är porriga clownlolitor. Eew.

Josefine: "The plot never gets boring or unrealistic". HahaHA! In their dreams, kanske.

Ensamma mamman: Jo, självklart finns det det. Men gissningsvis, FÖRHOPPNINGSVIS!, är de oändligt mycket färre än i Frankrike och Italien. :)

Superkryp: Tack, vad snällt!

Byggaren: Exakt! Fast om jag får välja själv ser jag hellre Gunvald Larsson småmisshandla, svära och spotta räksallad två dygn på loop än sån här smörja.

tim sa...

finns det faktiskt lolita-trosor eller kommer du dra copyright på den där myntningen? smily

imdbs databas rekommenderar:
Tournament of Dreams
Fucking Åmål
Malèna
Wild Things
Midnight Cowboy

låter som en rätt galet fräsig cocktail tycker tim.

Mary sa...

Vidrigt var ordet sa Bull. Men nånting säger mig att det inte behövs en pistol mot pappa Sonys huvud utan bara vetskapen om att MÅNGA män garanterat är sugna på en rulle där gubbsjukan och lolitavarningen döljs av en "kultur"-stämpel...

Mannen med kepsen sa...

Och jag som kopplade din rubrik direkt till Riki-O (Story of Ricky). Den hade nog varit intressant i Lolita-format.

Lisa N sa...

"tecknar till och med av hennes ansikte med kolpenna."

Eeew! Hela genren är onekligen spekulativ, med sensmoralen att det är ok att vrida och vända på unga flickors kroppar (och tillmötesgå alla peddons drömmar om villiga barn) för regissören/publikens nöjes skull hur mycket man vill, bara slutet innebär nån form av puppy love. Nu kom jag att tänka på Almost famous av alla filmer. Minns att jag aldrig förstod varför folk gillade den eller tyckte den var charmig, men kanske har det med 'ung tjej som är slampig med äldre killar men älskas på riktigt av den unge blyge'-grejen att göra. Det finns nån tvåhövdad gubbighet där som är skum.

eff sa...

Baserad på roman skriven av Melissa Panarello (som senare tog avstånd till filmen, vad jag läst på Wikidegia). Producerad av Francesca Neri. Båda kvinnor.

Panarello är född och uppvuxen på Sicilien, en ganska så värdekonservativ del av Italien. Hon upprörde visst både katolska kyrkan och diverse annat löst folk med sitt sätt att skriva om allmänt snuskande.

Alltså, det kanske inte betyder något. Det är säkert gubbar som håller i pengarna och det var en gubbe som regisserade. Och det finns säkert hundratals dregelgubbar som kommer flämta åt DVD-utgåvan.

Men om den nu baseras på ett verk av en ung kvinna och producerats av en annan kvinna, blir det fullt lika spekulativt då?

En lös fundering jag kastar ut i etern lite lördagstrött och hungrig.

salvada kant sa...

Alicia Erans "Towelhead" ska väl bli film också, Alan Ball (Six Feet Under och, hm, American Beauty) har ju köpt rättigheterna; ska bli intressant att se hur pass sublim eller overt Lolitatematiken blir där.

Lisa N sa...

"Men om den nu baseras på ett verk av en ung kvinna och producerats av en annan kvinna, blir det fullt lika spekulativt då?"

Spekulativ kan man väl vara oavsett kön? Men jag förstår hur du menar; man vill ju gärna att gubbighet ska utövas av gubbar för enkelhetens skull, även om verkligheten ofta är knepigare än så. Och oavsett vad nån haft för motiv från början kan ju slutresultatet bli skumt ändå, i betraktarens ögon.

/M sa...

Det bästa sättet att tvätta bort såna filmer ur skallen är att se om Bessons Léon, som ju porträtterar en relation mellan en prepubertal flicka och en medelålders man på ett vackert, helt pedofilibefriat sätt. Den verkar gå på tv för jämnan så det är bara att slå på dumburken och hoppas på det bästa. :o)

Mårten sa...

Kieslowski då? Vad handlar egentligen Veronikas dubbelliv om?

salvada kant sa...

Jag menade Alicia Erian, och subtil resp. tydlig, jag är geggig i huvudet.

stinastar sa...

Tack för varning. Hoppas Spiderman 3 är värt det för sony då =)

eff sa...

Lisa n: spekulativ schmekulativ. Du förstod andemeningen. Jag är dålig på att formulera mig innan klockan söndag på lördagar.

Undringen var väl lite om något kan vara gubbigt om det är kvinnor som både skrivit och producerat. Typ. Därmed inte sagt att jag inte är ute och cyklar. (Smällar man får ta, i så fall.)

d.o sa...

...jag har för mig att de klippte bort en hel del sexuella antydningar från León. Tyvärr.

(alltså inte tyvärr som i -trist att de klippte bort dem-, utan som i -trist att de fanns där från början.)

och aningen off topic:

titta!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2790

The plot thickens!

/M sa...

d.o.

Jag tyckte att den nedklippta versionen av Léon var tillräckligt tydlig för att må lite dåligt när jag kom ut från bion. Det lär dock finnas en dvd-version där de ännu mer tydliga anspelningarna finns med.

Och på tal om vampyrfilmer (jag tittade på din presentation) så är relationen mellan Lestat och den lilla flickvampyren i Interview... rätt läskig på textnivå, även om jag har för mig att det är nedtonat i iscensättningen. Uhm. Så nedtonat något överhuvudtaget kan bli med Tom Cruise i största allmänhet dårå :o)

s sa...

ok jag skrev nyss en sur kommentar om hur leon var äcklig, att han framställs som värsta iskalla mördarmaskinen men sen blir ett stort efterblivet barn som hon måste ta om hand om ,sådär traditionellt. Och eftersom vi ändå ska acceptera hennes mördarträning kan vi väl ta underårigt sex också?

Emma sa...

Eff & Lisa N: Jo, jag såg att det baserades på någonting en kvinna skrivit - och jag helt utan att ha läst boken misstänker jag att ett och annat förvanskats grovt. Det blir ju lite av ett problem att vi lever i en sån kultur där vissa bilder förgiftats till den grad att det blir svårt att berätta om barns/tonåringars sexualitet utan att det blir pedofest och/eller Lolita-porrrigt. Och visst, som regissör kan man inte gå i svaromål för all skit som finns där ute. Men de kanske borde tänka efter ett litet litet varv extra innan de sitter där med en Melissa P i knät.

Salvada: Kände inte till boken, men det låter onekligen som ett väldigt intressant projekt! Tack för tipset!

d.o: Ha ha, att HL skaffat sig en blogg var det första jag såg när jag slog upp kulturdelen på planet idag. Ska bli spännande att se hur Stasi hon blir. :)