onsdag, februari 28, 2007

Nicole Kidman i underlandet

Most people go through life dreading they'll have a traumatic experience. Freaks were born with their trauma. They've already passed their test in life. They're aristocrats. (Diane Arbus.)

Har precis sett Steven Shainbergs Fur, hans "fantasiporträtt" av fotografen Diane Arbus med Kidman i huvudrollen. Älskade Shainbergs Secretary, älskar Arbus bilder - men hade ändå inte så höga förväntningar. Filmen har fått ljummen kritik, och har väl mest uppfattats som "konstig". Och ja... det var den väl. Men jag tror att jag tyckte om den. Någonstans har den samma tema som Secretary; hur fantastiskt, romantiskt och förlösande det kan vara när ett freak hittar ett annat freak och att det inte alltid syns på ett freak att han/hon är ett freak och att det inte är freaksen som är de riktiga freaksen. Visst, jag kan förstå att många tyckte att Secretary var ett jolmigt försök att mainstreama s/m - själv tyckte jag bara att det var så galet romantiskt. Hur de hittade varandra och hittade vad som funkade för dem - precis som James Spader och Andie MacDowell hittar varandra i en av mina all time favoritfilmer; Sex, lögner och videoband. Fur är inte alls lika stark som någon av de två filmerna, men jag tycker om själva... principen.

Jag tycker om "fula" fotografier också. Kolla in t ex Lee Friedlander, William Eggleston, Nan Goldin och Martin Parr om ni inte redan kände till dem.

--

Såg The Contract igår. Tyckte inte särskilt mycket om den, men den förtjänar en liten eloge för att den bröt ett och annat filmtabu:

Ung, svart man som har högljutt sex med en vit, lönnmördande pensionärska. Check!

Full frontal male nakenhet med en man iförd kladdig kondom. Check!

Kvinna som leker med sig själv. Check!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul! Jag gillade "Fur" som fan! Jag tror att jag gillade den mer än jag gillade "Secretary". Och det där med att kalla den konstig känns så förutsägbart. Det är som att kalla blyga människor för konstiga.

superkryp sa...

Secretary är en film som jag tänkte se jättelänge, men det aldrig slutade med att jag hyrde. Jag tror att det är nåt med James Spader som jag inte riktigt kan med - men jag vet inte vad!

Johan Ahlin sa...

Ska kolla in The contract snart, blev lite förvirrad av titlarna;Contract, The Contract eller Shadowboxer..

Emma sa...

Superkryp: Jag har också lite svårt för James Spader... men han är fantastisk i både Secretary och Sex, lögner & viodeoband. Se, se, se!

Anonym sa...

Vaddå har han gjort fler filmer?

Sånger från nedre botten sa...

Apropå Nan Goldin: Som av en ödets ironi dog fotografen Hatte Stiwenius natten till att Nan Goldin fick Hasselbladspriset. Hatte introducerade Nan i Sverige 1989 med en utställning av hennes bilder från Ballad of sexual dependency.

Emma sa...

Oj, det visste jag inte! Tack för info! Såg att man kunbde läsa mer inne hos dig, ska göra det vid tillfälle.