måndag, februari 05, 2007

Brick

Vad är grejen med Brick? Varför har den fått så många att gå upp i indiebrygga? Jag orkar knappt se klart den. Låtsassmart och låtsassvår. Framförallt tråkig.

UPPDATERING kl 1.33: M myntade precis uttrycket posörindependent. Exakt så.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt min ringa mening är Brick en av de bästa filmerna som kom 06 (eller ja, tekniskt sett 05, men jag såg den inte då)
Tråkigt att du inte gillade den, eftersom, ja du får det helt enkelt lite tråkigare då.

Charlie sa...

Posörindependent ja - stavades tidigare Jet Set Junta, hela den "attityden".
Nära besläktat ord: indietaliban

Anonym sa...

Ett annat exempel måste bara vara Chumscrubber.
Och Emma, jag gillar din blog. Period.

Anonym sa...

Den är bättre än The Squid and the Whale åtminstone. Brick var ju åtminstone ganska innovativ medan The Squid... verkligen var det du kallar "posörindependent".

Anonym sa...

bah! inte är Brick posörindipendent, även om ordet i sig var mycket bra. Har man en idé om att göra en ren Dashiell Hammet film noir men låta den spelas av highschool kids så blir det indipendent oavsett man vill det eller inte.

Lisa sa...

Ah, men det är så trist med alla de här neonoir-filmerna som bara ikläder sig en gammal 40-tals rock av genremarkörer. Jag älskar high school-filmer och jag älskar film noir, men Brick är ju bara löjlig – bara yta, ingen substans!

Henrik sa...

Nu har jag visserligen inte sett Brick, men... Det löjligaste med folk som försöker göra "noir" här och nu ar ju att de alltid ramlar i nostalgifällan och kopierar hejvilt från gamla rullar. När det begav sig var noir toppmodernt och experimentellt, och betydligt mer an 40-tals kostymer och skuggor.

Björn sa...

Inte för att vara kritiserande men jag förstår inte varför så otroligt många bloggare istället för att skriva ut namn istället skriver förkortningar. Som "M" t.ex. Det kan ju inte bero på att du vill vara "hemlig", alla vet ju att du syftar på Martin liksom.

Posörindependent var riktigt fyndigt.

Anonym sa...

...vem fan är Martin?

S sa...

"Posörindependent" var väl ett okej uttryck, men att "gå upp i indiebrygga" var tio gånger bättre. Den kommer jag memorera och fräckt använda nästa gång jag tycker det är läge!

Tatti sa...

Brick var helt klart en besvikelse. Jämför för fan inte med The Squid And The Whale den är fin som fan. En diskbänksrealistisk Wes Anderson. Idag ska jag äntligen se Science Of Sleep, jag kommer såklart älska den.. Annars så är säsong fyra av The Wire bäst just nu.

Anonym sa...

Jag misstänker nästan att de tio första som såg Brick tyckte att den var fantastisk och alla som svepte med i efterföljande hype tycker den är kass. Filmen fick mig klart intresserad av noir genren och Hammetböcker. Så det är ju alla tajders!

Anonym sa...

Såg Brick väldigt tidigt, och jag älskade den, gör det fortfarande. så till den grad att jag höll brevkontakt med Rian Johnson för att berömma hans film. Ödmjuk och riktigt cool kille. Hursomhelst, M må tycka att den är "posörindependent", men faktum kvarstår att Rian klämde ur sig denna snygga och välskrivna filmen med en budget på under en halv miljon dollar. Jag tror inte att kära M skulle klara av att göra något liknande, någonsin, oavsett budget. Ta det inte på fel sätt, jag beundrar Martin för vad han försöker göra i filmsverige, med betoning på ordet "försöker". Han har inte, och lär aldrig komma i närheten av Rian Johnsons talang.

Bobby sa...

Vad spelar det för roll huruvida M kan göra en lika bra rulle eller ej?
Gha, jag avskyr verkligen det argumentet. Till exempel om en fotbollsspelare gör en dålig match och man nämner detta, för att sen få ett svar i stil med "Ööhh, precis som om du skulle kunna göra det bättre va!"
Vad spelar det för roll? Får man bara lov att kritisera grejer om man är 100% säker på att man kan göra något bättre själv?
Uuuurrrrrkkk.

Emma sa...

Exakt. Ms filmer har väldigt lite med saken att göra. Med samma argument kan du, anonym, om du inte gjort film själv, inte uttala dig alls.

(M håller btw på med en film som ser bra mycket coolare ut än Brick, och den har kostat mindre än en halv miljon dollar.)

Anonym sa...

Du har rätt, påhoppet mot M var kanske lite onödigt. Nåväl, det irriterade mig att han använt ordet posörindependent eftersom det antyder att filmen har en stor budget, vilket definitivt inte var fallet. Posörindependent är, för mig, en film med stor budget som försöker återskapa indie-looken, inte tvärtom. Brick är en tvättäkta indie-film, hur man än vänder och vrider på det. Den må vara snygg, ja, men ändock en indieproduktion.

Emma sa...

Självklart är det en indiefilm. Den är så indie att den skiter på sig i sin iver att vara indie, hence ordet posörindependent. :)

Anonym sa...

I think we'll have to agree to disagree on this one. :)