söndag, februari 18, 2007

Ortmark på tv just nu

När jag jobbade på ZTV delade vi kontor med TV8 och Åke Ortmark. Han droppade de bevingade orden

Vad fint det ser ut i studion. Men vad lustigt, ska de verkligen ha svarta peruker på sig?

efter att ha tittat en stund på monitorn som visade vad som hände inne i studion där jag och Camilla Hedén spelade in. Hur stort är inte det?

8 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Haha, den här bilden skulle du visat Ortmark och frågat om han verkligen inte var släkt med Roy Orbison:)

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=46916&a=525683

eff sa...

Hoho. Alltså, det var peruk-lugg, över det, definitivt.

Clementine sa...

Emma! jag funderar ju lite kring din utbildning. Jag vet att du gjort film själv och sådär litegrann men inte så mycket mer. filmvetenskap eller journalistisk?

Mest av allt skulle jag bli lycklig om du sa att du inte hade någon :)

viktor silfverhjelm sa...

Emma tycks ju ha en liten fanbase här så passar jag på att flika in med ett svar, mest eftersom jag råkar känna till just detta.

Om ja inte tar fel har hon en magisterexamen i filmvetenskap från lunds universitet. Precis som jag själv snart har. Personligen är jag därför intresserad av att veta vilka lärare hon hade.

Emma sa...

Johan: :)

Eff: Du skulle sett när jag hade nån slags bisarr syntetisk artyfartyhockeyfrisyr med mossgröna och orangea ränder.

Clementine & Viktor: Nja, någon magisterexamen är det inte tal om. Kort resumé: Jag pluggade Drama-Teater-Film i Lund, tog 45 poäng, sedan fick jag jobb som regiass och castingansvarig på Baker Karims Fyra kvinnor, studierna kom av sig, men jag fortsatte skriva för Lunds studenters filmstudios katalog, sökte med de texterna som grund jobb på Cinema, satt i redaktionen i 2,5 år, var filmkrönikör i Damernas ett tag vid sidan av, regiassade på Karims nästa film, hamnade på ZTV i 2,5 år, sedan SVT lika länge, sedan dansk tv i en säsong. I stora drag. Ingen journalistisk utbildning alltså.

Emma sa...

Visst ja, och min lärare i film var Joel Ohlsson, som gick i pension året efter om jag inte minns fel.

Viktor Silfverhjelm sa...

Numera heter filmvetenskapen vid Lund så mycket som: Litteraturvetenskap, film. Alltså: Litteraturvetenskap, (KOMMA) film.

Själv tycker jag att filmvetenskapen ger ett enormt perspektiv på saker och ting som man om man vore kritiker/journalist annars hade saknat. Jag vet inte om man kan kalla det för "referensramar", utan det är mest att man får sätta sig in i saker och ting som man aldrig hade gjort annars. Lärandet är oändligt och tvärtemot av vad folk tror - att filmvetenskapen är en samlig ingrodda akademiker som bara disskuterar sovjetisk montagefilm - så är filmvetenskapen gjord för cineaster och genuina filmälskare. Den är skapad ur ett intresse, inte som ett led av en nationell upplysning lik andra humanistiska vetenskaper.

Jag tror inte att man behöver ha fetaste utbildningen för att "lyckas" med "det här". Men jag tror att man i botten personligen har nytta av det. Journalistik däremot, är djävligt överskattat hehe..

uCj sa...

Ert svarta stora hår fick mig alltid att tänka på kvinnan i familjen Adams :p