torsdag, november 09, 2006

torsdagen den nionde november 2006

Idag har jag efter år av låtsasfancypizzor återupptäckt capricciosan, intervjuat Dansk Skalle, blivit sockerhög på en gräddbulle och ska nu iväg för att se Borat. (Jag har så mycket att göra att det verkar vara det vettigaste alternativet just nu att strunta i att göra dem. I alla fall i ett par timmar. Egentligen vill jag nog helst bara sova.)

UPPDATERING KL 23:49: Borat sedd. Och jag undrar några saker: Det roligaste ni sett? Skrattkramp och skrattfest? Smart satir? Fem av fem vadninudelarut? Skojar ni? Go ahead kackiga landsortskrönikörer, kalla mig "humorhatarinna" (ja, det har faktiskt hänt, tyvärr minns jag inte vilken tidning, men jag tror det var efter min Anchorman-recension i Filmkrönikan), ni andra också, make my day. Den hade fått en etta av mig om det inte var för nakenbrottningsscenen på hotellrummet. Det var en smart scen. Den drev med publikens fördomar, på riktigt.

Så, om ni vill ha roligt à la humorhatarinna, bojkotta Borat och se Aristocrats, Tristram Shandy, Life of Brian, Monthy Pythons galna värld, Return of the Pink Panther, Dr Strangelove, Quick Change, Spinal Tap, Papphammar på rullskridskor, Picassos Äventyr, vadsomhelst nästan med Gösta Ekman faktiskt, Big Lebowski och Ett päron till farsa istället.

30 kommentarer:

Anonym sa...

hmm Dansk Skalle.. dom killarna är på uppfarten. Vad handlade intervjun om?

/ skådis

Björnen sa...

Men! Du kan ju inte gå och se Borat trött. Hoppas de inte påverkar ditt omdöme ;) Skriv gärna en mini recension om den!

Emma sa...

Skådis (vem är du egentligen?): Den handlade om dem och deras filmer och deras sätt att göra film och vad de tycker om det svenska filmklimatet, typ. Gjorde den för Skandinavia och filmprogrammet Film2006.

Björnen: Som du kanske förstår av uppdateringen hade det nog inte spelat någon roll om jag varit fräscht utvilad. :) Inte min kopp te helt enkelt.

Anonym sa...

hehe synd du inte gillade borat, tycker det roliga var att han driver med Amerikas "kultur"..

ahh okay, ska bli kul att se programmet.

Om jag sa vem jag var så kanske du skulle recensera mina filmer annorlunda, kanske positivt eller negativ, så det är bäst att inte säga. Lite löjligt argument men men (klockan är mycket)

hehe god natt ialf :)

/skådis

eff sa...

Har inte sett Borat annat än i klipp och intervjuer, men har lite svårt att förstå hur det skulle vara just "smart satir". Kan inte minnas att Ali G blev kallad "smart satir" när det begav sig, och den karaktären är ju ungefär lika endimensionell som Borat verkar vara (vilket märks tydligt i intervjusituationerna vilka inte är roliga för fem öre -- "höhö han pussa'n på kuken, oj så roligt").

På ett sätt känns det som alla recensioner av "Boratilluminati" som ständigt påpekar hur det är en skicklig satir över västvärldens skeva bild av det forna östblocket (eller nåt) bara är tunna kulisser för självhävdelse. "Se vilken magnifik analytisk förmåga jag besitter."

På ett sätt undrar jag om det inte är en närmast Kaufmansk knorr som satts på Borat. Tanken är att folk ska analysera och tro att det är satir, när upphovsmakarna i själva verket tycker att analyserna är det som är roligast. Någon slags transitivt förskjuten humorkärna i hela konceptet.

Så har mina funderingar gått, i alla fall.

Anonym sa...

Hej, humorhatarinnan (bra ord, kommer det med i nästa SAOL?)! En fråga - hade den fått etta (eller tvåa kanske, tack vare nakenbrottningen) av dig om du inte hade läst alla femavfem-recensioner innan? Extremt hypotetisk fråga i och för sig, de recensionerna har varit rätt svåra att undvika, men ändå intressant att spekulera kring. Jag har en teori om att man för att positionera sig mot överorden springer så långt man kan i motsatt riktning. Jag gör det själv ibland så jag förstår mekaniken.
Håller med dig i mycket om Borat-filmen. stark trea skulle jag kunna sträcka mig till, inte mer.

R Skriverier sa...

Menar du allt av Gösta Ekman eller menar du allt av Tage Danielsson där Gösta Ekman är med?

För inte är "Morrhår och Ärter" speciellt rolig. Den känns mest pinsam tycker jag.
Papphammar är väl i och för sig en Ekmanprodukt. Men smart humor? Nej det är slap-stik.

Enligt mig är det ingen som slår Tage Danielsson på fingrarna vad det gäller smart humor.

Emma sa...

Eff: Håller helt med dig. För att tycka att Borat är smart satir måste man på något sätt ha en utgångspunkt som säger att jänkare är efterblivna. Och det verkar inte särskilt smart.

Anonym:

Jag funderade självklart på det där när jag var på väg hem från filmen - och kom fram till att den skulle fått en tvåa under alla omständigheter. Jag kanske inte hade befunnit mig i samma chocktillstånd av totalt oförstående om det inte varit på grund av hyllningskören, och jag hade säkert inte gått och muttrat om ängsliga filmkritiker och flockdjursbeteende om det inte var för alla femmor - men jag hade fortfarande inte skrattat förutom under nakenscenen. Och jag kanske inte skrattade så mycket under den heller, jag njöt mest av att den faktiskt var så tokigt chockerande och olikt allt annat man sett vad gäller nakna män i succéfilmer.

Emma sa...

r skriverier: Jag menade det mesta med Gösta Ekman när han är i sitt humoresse. Tillsammans med någon annan eller ensam spelar ingen roll.:) Morrhår & ärter tyckte jag var jättterolig när jag såg den sist, men det var ett tag sen.

Och jag har aldrig sagt att det var smart humor, jag gillar snubbel-humor är det görs bra. Som av tex Ekman eller Cvevy Chase. Jag gillar smart humor också, och där kommer självklart Danielsson in i bilden.

R Skriverier sa...

Nej du har rätt. Jag rörde ihop det med att du skrev "Det var en smart scen" i meningen innan. Men den handlade ju om Borat.

Jag håller med dig om att slapstick kan vara rolig.
Och att Tage Danielsson var mycket bra på smart humor.
Alla håller med alla. Strålande tider!

Trevlig blogg du har, förresten.

Goesta sa...

Femmorna är kanske omotiverade, och nakenscenen är genialisk och antagligen bäst i hela filmen, så långt överens. Men i övrigt, det är ändå slapstick i världsklass som jag ser det, det finns något "smart" i alla möten i filmen också, särskilt tydligt hos judarna och husbilspojkarna. Att han dessutom kan göra enkelspårig humor hållbar och underhållande i långfilmsformatet är en prestation bara det.

Anders sa...

Nej, visst är Borat-filmen överskattad. Som om Jackass-gänget hade spelat in en Crocodile Dundee-film. Borat-konceptet är dock fortfarande bra, i kortare format. (Däremot tycker jag att The Aristocrats är ännu sämre.)

SNy. sa...

Älskade lilla söta rara Emma, med socker på, du kan liksom inte tycka illa om Borat. Du måste skärpa dej! Papphammar på rullgrickor i all ära, Borat är det roligaste på flera år. Vakna upp, ta en sockerbuller och en O'boy och se om filmen. Klapp på lilla huvudet. Jag bruka rinta vilja klappa små pigor söta som chokladpraliner på huvudet, men nu måste jag det Emma. Se om filmen på bra humör. Utvilad. Inga andra ursäkter gäller. Du är du om du tror annat. Men alla har ju å andra sidan rätt till en delad smak. Men tycker du illa om Little miss sunshine tappar du all min respekt.

SNy. sa...

I'm a crying on the inside kind...

Björnen sa...

Emma: Oj. Något oväntat. Iofs hade jag tippat att du skulle ge den max en 3a, men så här dåligt? Anonyma personen som skrev angående "överorden", inte något som stämmer i ditt fall? Får en känsla av det även om det kanske kan tolkas som en rätt rejäl kritik på din recensionsförmåga. Tittar vi generellt så har recensionsbetygen på Borat i stort sett dalat i recensioner som kommit senare då alla eventuellt har trissat upp sina förväntningar.

Förstår annars inte riktigt hur ni kan kritisera den för att anses vara "smart satir" och kanske värst att den tolkningen skulle vara något som påpekar att de som ser den försöker hävda att de har en "magnifik analytisk förmåga". Harr noll relevans om Sacha och Co inte haft det syftet och tanken när de gjort filmen. Huvudsaken är att den tolkas på ett sätt som får vissa tittare att fundera. Är inte den typen av analyser en anings mer konstruktiva än att försöka visa sin "magnifika analytiska förmåga" genom att tolka fallossymboler i Bergmans filmer? Sen när skall filmer tolkas utifrån filmskaparnas tankar och idéer?

Eff, förstår om du inte kommer gilla den om du lägger det på den endimensionella nivån som du verkar anse den vara (utan att ha sett filmen). Du verkar inte vilja ge den en chans att ha en större bredd då det bara i dina ögon är analytiskt mumbo jumbo. Tyvärr blir det då humor på Jackass nivån och inget bättre.

Daniel sa...

Äsch, du är ju bara sur för att du inte fick ge den en femma först och bli blogspot.coms officiella filmrecensent i alla annonser för "Borat". Erkänn!

Emma sa...

Goesta: "Att han dessutom kan göra enkelspårig humor hållbar och underhållande i långfilmsformatet är en prestation bara det." För mig lyckades han ju alltså inte med någon av de där sakerna.

Anders: Aristocrats sämre? I beg to differ.

SNy: Oj, hårda ord. Jag är fullständigt övertygad om att jag inte skulle gilla den bättre någon annan dag. Jag lovar. Men, jag gillar Little Miss Sunshine - så du kan behålla respekten. Lovar.

Björnen: Som jag skrev ovanför skulle filmen få max en tvåa av mig, även om den inte hyllats så av de flesta andra. Jag har aldrig tyckt att varken Borat eller Ali G är så där överdrivet roliga. Min favorit har hela tiden varit Bruno - och ju mer jag tänker på det, ju mindre tror jag att jag skulllle fixa en hel Bruno-långfilm.

Och när du skriver en sak som:

"Har noll relevans om Sacha och Co inte haft det syftet och tanken när de gjort filmen. Huvudsaken är att den tolkas på ett sätt som får vissa tittare att fundera. Är inte den typen av analyser en anings mer konstruktiva än att försöka visa sin "magnifika analytiska förmåga" genom att tolka fallossymboler i Bergmans filmer? Sen när skall filmer tolkas utifrån filmskaparnas tankar och idéer?"

måste jag få fråga dig: Vem bestämmer hur en film ska tolkas? Och varför skulle en film INTE tolkas efter vilka idéer filmmakarna haft? Om de inte haft idéer skulle det väl aldrig ens blivit en film? Utveckla.

Angående din kommentar till Eff: för mig var Borat inte mycket bättre än Jackass - om man då bortser från nakenscenen. Den dan vi får se nåt sånt på Jackas - då har världen verkligen kommit en bit på väg.

Emma sa...

Daniel: Ja, för det är verkligen meningen med livet, att bli citerad på en bioannons. ;) Sökt nåt jobb på Nöjesguiden än förresten?

Daniel sa...

Emma: Inte att bli citerad på en bioannons, men att bli citerad på en bioannons som nåt man kanske inte är.

Nä, har inte gjort det ännu. Har inte vågat. Tror de söker folk på Svenska Motståndsrörelsens papperstaboloid.

Emma sa...

"Inte att bli citerad på en bioannons, men att bli citerad på en bioannons som nåt man kanske inte är."

Nu fattade jag inte riktigt.

Daniel sa...

Åh, jag tänker ju såklart på Andrea Reuter! Hon var ju typ den första svensk som citerades på "Borat"-annonserna.

Och det är ju helt briljant att hon citeras som "Andrea Reuter, blogspot.com".

Emma sa...

Ahhh, jag hajar. Har inte sett annonsen.

Björnen sa...

Trodde poängen med att analysera film var att ingen bestämmer hur du som individ tolkar filmen? Självklart kan den tolkas efter filmmakarnas ideér, men gärna inte bara, då så mycket går förlorat. Det finns alltid en kontextuell skillnad mellan oss och filmmakarna, så varför inte nyttja den istället?

Jag köper dina resonemang men inte Effs. Att nästan likställa de som tycker den är "smart" med att de beror på att de bara vill visa "vilken magnifik analytisk förmåga" de har är rätt omdömeslöst. Eff borde först och främst se filmen och läsa vad andra har skrivit om den innan uttal av den graden görs.

Trist att ni likställer Borat med Jackass. Borat är så mycket mer. Tur vi likers får ut så mycket av den i alla fall :)

Just ja, finns en sak som ni kanske kan hålla med om. Mängden topp betyg är lite för många för att kännas genuint, speciellt med en film av denna karaktär. Kan ibland kännas som amerikanarna måste ge den bra betyg för att ta avstånd för den amerikanska bilden som målas upp. Skulle de inte ge den bra betyg skulle de ses som en typ av förnekelse. Sen har vi ju de socialpsykologiska skälen som också verkar spela sin roll här.

Emma sa...

Björnen: Nej, exakt - det är ingen som bestämmer hur jag som individ tolkar en film. Alltså, inte du heller. :) Och när du säger att Borat ÄR så mycket mer är det ju inte en absolut sanning, det är din åsikt. Eller hur? Ingen av oss har ju mer rätt än någon annan.

eff sa...

Jag gillar att du citerar "magnifik analytisk förmåga" tre gånger.

Och jag satte inte likhetstecken, jag skrev att jag får känslan av att det är en kuliss många gånger. Det har blivit hejarklack över det hela, så många ramlar över varann för att få säga hur smart filmen är. "Jag har också insett att det ju i själva verket är en skicklig satir..." och så vidare.

Jag har ju som sagt inte sett den. Men frågan är om det smarta ligger i att transplantera in en rymdvarelse (i princip) i diverse situationer och spela på förhållandevis självklara fördomar (typ snacka skit om färgade med KKK eller reta upp feminister med en misogynistisk syn). Eller om det smarta ligger i att göra något såpass enkelt och därigenom få en hel filmtittarvärld att tala om hur upplysta de är genom att de inser den "djupa satiren".

Skulle jag göra en komedifilm skulle jag definitivt försöka göra den på ett sånt sätt att folk tolkar den på ett lagom kvasiintellektuellt sätt och själv skratta gott åt att det var hela tanken med upplägget.

Björnen sa...

Emma: Allt jag säger är av personlig tyckte och karaktär. Är ju det som är poängen med sådana här diskussioner ;) Ingen skall sätta sig över andra eller ha en absolut sanning, eftersom de inte finns.

eff: Den bad om att bli citerad ;) Det som jag och vissa andra anser vara det "smarta" i filmen är inte de enstaka självklara fördomarna som spelas upp. Det smarta är egentligen reaktionerna som filmen berättar om. Vi har en ohälsosam vilja att alltid bemöta andra med största respekt och än större när de kommer från andra kulturer.

Ponera följande. Skulle jag möta Emma och diskutera kvinnor ur en stark objektifierad roll hade jag garanterat fått en reaktion som skulle bemöta detta, förhoppningsvis med ord och inte nävar ;) Problemet är att större delen av världen inte gör det och än värre när den med fördomar kommer från andra kulturer.

Jämför Ali G intervjuer kontra Borat. Ali G fick ofta mothugg och "uppläxningar" av att hans syn inte var okej. Borat som däremot kommer från en mer avlägsen kultur "accepteras" på ett helt annat sätt.

Så för mig handlar inte detta om "dumma amerikaner" utan ett mera generellt förekommande problem i hela västvärlden. Det är viktigt att bemöta fördomar, ohälsosamma stereotyper och diskrimeringar av olika slag. Enda sättet att eliminera dem.

banal.blogg.se sa...

Jag börjar ångra föresatsen här nu http://banal.blogg.se/041106155558_borat.html :-/

Martin sa...

Men filmen var ju en stor axelryckning. Och formatet känns jättemärkligt. Varför vill man gå på bio för att se TV?

Väldigt märklig publik också. Istället för att ägna 100% av fokus åt filmen hamnade 30% på att hela tiden bekräfta från polare att det här är det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Jag garvade flera gånger men Borat är mycket roligare i mindre format. 90 minuter av "you can have my sister" och "give me five" och dom där få repetativa gagsen är lite långtråkigt. Men som sagt kul i kortare format.

superkryp sa...

De Borat-skämten som jag tycker är bäst körde Anders och Måns med i senaste "Fråga Anders och Måns". Det är när folk, typ Borat, verkligen vill ha svar på retoriska frågor. Sånt funkar nästan jämt för mig. :D

Det är, i princip, hela hemligheten, tycker jag, eller i alla fall nästan bara det jag gillar med Borat. Visst en del plumpa grejer är väl roliga, men mer ta-bort-mig-roliga, tycker jag, som när han säger att de här två damerna skulle "funka" i Kazakstan, men inte din fru...

(Jag har inte ens sett filmen, men det hör inte hit, va?)

fredrik sa...

Picassos äventyr! En av filmhistoriens roligaste scener är för mig doktorsundersökningen. Kan se om den 100 ggr och fortfarande garva läppen av mig...