onsdag, november 15, 2006

Brott, kvinnor och videoband


Kjell Häglund har skrivit en bra text i DN idag, om Myra Hindley och spelfilmsdokumentären Longford - som jag blev väldigt nyfiken på att se. Texten finns inte utlagd än, men borde snart dyka upp på kulturdebattsidan. (Nu finns den, här.) Blir igen påmind om att jag borde läsa Gärningsmannen är en kvinna som ligger och samlar damm i min enorma vill-läsa-hög. Kvinnliga brottslingar görs i den mån det är möjligt till offer, samtidigt som många av dem döms hårdare än manliga diton som begått grövre brott.

(Jag kände inte till bakomhistorien om Myra Hindley, men det gör onekligen att man ser den där tavlan med hennes foto "rastrerat" [är det rätt ord?] inte genom punkter, men genom små barnhandsavtryck, med helt andra ögon. Varför är det inte en bild på Ian Brady istället?)

--

När ni ändå är inne på DN:s kulturdebattsida, läs den märkliga texten om Petra Östergrens bok Porr, horor och feminister - och Östergrens svar som kom idag.

--

En mening ur förra veckans DN som jag rev ur och har retat mig på sen dess (hittar den tyvärr inte på nätet):
USA:s järnlady bär Prada. Låt er inte luras av Nancy Pelosis chica dräkter. Det är en slug och ärrad politiker som tar plats som den första kvinnliga talmannen i representanthuset.
För helvete.

--

Apropå något helt annat: VHS:en är död.

10 kommentarer:

Kjell sa...

Hade exakt samma tanke om Marcus Harveys konstverk när jag bloggade om saken tidigare i dag! Jag länkade också till DN-texten i samma bloggning.

Emma sa...

Ha ha, nu känner jag mig onekligen som en liten härmapa - trots att jag varken hade läst ditt blogginlägg eller sett Arty. Fixar till en länk.

Riktigt bra text hursomhelst!

Gudmundson sa...

Tur jag valde Betamax.

Almen sa...

Petra Östergren regerar. Notera hennes fina formulering "...[hon]ifrågasätter ... min rätt att skriva om prostitution ... genom att förutsätta att jag aldrig själv funderat på att sälja sex eller gjort det."

:-D

charlotte sa...

Vidrigt att DN valde att publicera en negativ debattartikel om boken istället för en recension. Kulturell repression, så funkar det.

Johan sa...

Jag trodde först att jag läste en recension när jag började läsa den. Det började ganska snart stå klart att det inte alls var fallet ... Att sedan läsa en rad kommentarer på nätet som tyckte att det var ett fantastiskt svar som totalt sågade itu allt Östergren hade kommit med och kunnat tänkas komma med var väl en så tydlig påminnelse om vilka ideologiskt färgade glasögon folk egentligen har när de läser som man kan få. Men visst, väldigt många verkar utgå från att Östergren har fel innan de ens börjat läsa hennes bok. Andra hade säkert tyckt att den var bra vad som än stått innanför pärmarna, men utan att ha läst den tycker jag att hon brukar ha betydligt mer att komma med än nästan alla andra som deltar i den svenska debatten när jag läser andra texter av henne ...

//JJ

nyckfull.net sa...

ja vhs:en är verkligen så död! det sköna med den gamla 'tjock-dvdn' är att vi aldrig kommer gå igenom någon romantisk fas med den, som vi gör med till exempel vinylskivan eller blandbandet. aldrig mer!

Anna Nio sa...

Vaddå 'aldrig gå igenom romantisk fas', jag älskar mina VHSer! :( Visst, jag erkänner att DVD är mer praktiskt, men vissa filmer SKA man ha på VHS, och med vissa så menar jag high school-rullar från 80-talet. :D

Morelli sa...

boktips om kvinnor/ondska/våld-"kvinnor&våld"-en mångtydig kulturhistoria

Emma sa...

Morelli: Tusen tack för tipset!