tisdag, januari 08, 2008

The Apartment


Såinihelvetejävlabra. Se om du inte redan sett. Se om den om du redan sett.

9 kommentarer:

gudmundson sa...

Ingen har hittills överträffat Billy Wilder.

Anonym sa...

Min favoritfilm alla kategorier. Bud är min min favoritfilmkaraktär nånsin och så är det slutrepliken som är världens bästa filmreplik ever. Det var så här romkommen var menad att se ut.

/s

Anonym sa...

Apartment är fantastisk. Köpte och såg om för inte allt för länge sen. Billy Wilder är min husgud. Sunset Boulevard min favoritfilm. Vill du se en mindre omtalad Wilder-film, och väldigt sevärd film, se One, Two, Three från 61.

Cameron Crowe’s intervjubok med Wilder är grym läsning. Men den kanske bästa intervju jag läst med Wilder, är den intervju Nils-Petter Sundgren gör i sin bok Samtal i Hollywood. Har du läst den, Emma? Galet bra bok. Det finns en intressant intervju med en filmkritiker som säkert skulle intressera dig. I boken berättar Wilder att han ser sig som en slags ingenjör snarare än auteur. Han ser som sitt främsta mål att underhålla. Sen säger han nån härlig lustighet om "sjuttonåriga onanister på cahier du cinema" som jag skrattade gott åt. Bästa hälsningar
/Jimmy

Anonym sa...

Jamen det är ju en av dom bästa filmer som har gjorts! Tycker jag med.

Emma sa...

Jag har sett långt ifrån allt Wilder gjort, men One, two, three och The Lost Weekens har jag blivit tipsad om här i kommentarerna innan - så dem vill jag ju hemskt gärna se.

Tack för boktipsen Jimmy! Har inte läst dem.

Prettoghettot sa...

en film man kan se om och om igen utan att tröttna. shirley maclaine är skönhet personifierat.

Emma sa...

Det roliga är att om man blundar låter hon nästan som Melanie Griffith!

d.o sa...

Jag brukar se den två, tre gånger per år. Och ibland brukar jag bara kolla scenen när han dricker sig redlös på en bar med en kvinna vars man sitter i fängelse på Kuba efter att ha riggat ett hästrace. Well you cant win em all...

Emma sa...

Ohhh, jag vet inte vilken min favoritscen är - men "Shut up and deal" är ju svårslaget...