onsdag, november 25, 2009

plötslig tanke om sminktanter och chefer

Saker jag ibland tänker på när jag sminkar mig inför en inspelning av något slag: Alla de sminktanter som utgått från att jag velat vara brunare än vad jag är (och därmed underlagskrämat ner min fjunmustasch så att det blivit en brun rand i nyllet), alla dem som velat plocka mina ögonbryn och göra dem tunnare eller mindre markerade, alla dem som velat måla min mun mindre än vad den är och/eller inte velat måla rött eftersom det blir "för mycket", de medarbetare/producenter/chefer som sagt att jag ska ha rosa läppglans istället för rött läppstift för att se mer "inbjudande" och "varm" ut, hon som berättade för mig att jag tydligen hade hängiga ögonlock och producenten som bad mig att inte "sitta så grabbigt".

Sminktanter och chefer alltså. Får en att vilja Death Proof. Tur att jag inte har någotdera nu för tiden.

18 kommentarer:

Lotta Losten sa...

Ja, det där är väl för underligt. Att man aldrig ska få vara sig själv i den här världen. Inte för att jag råkat ut för några sminkladies men ibland får jag höra att jag som rödhårig och fräkning inte kan ha kalla färger. Men det kan jag visst det! Nu är det så att jag är jag rätt bra på färger och nyanser men varför folk måste envisas med att poängtera saker hos andras utseende som inte de har att göra med! Jag begriper det inte! Det är väl aldrig okej! Förresten så läste jag ett inlägg på hanna Fridéns blogg idag med samma tema.
Sminkladies i tv-världen verkar krångliga.

Gabh sa...

Hoppas att du tog ut svart lipstick. Jo, folk delar av sin åsiktar lite för fritt ibland.

Lars Johansson sa...

En filmrecensent har väldigt mycket hår (Orvar) och en har inte det (Ronny Svensson).

Emma sa...

Lotta: Hela grejen med att kommentera andras utseende, eller utgå från att någon vill se annorlunda ut än vad de gör är rätt märklig. Och ja, jag såg Hanna Fridéns bloggpost efter att jag skrivit min, så jag kände mig onekligen lite som en härmapa.

Gabh: Haha, skulle kanske satsat på svart läppstift istället för rött.

Lars: Helt riktigt.

Lotta Losten sa...

Nej, inte tänka härmapa. Tänk öööödet.

Emma sa...

Tänk koooosmisk energi.

Lotta Losten sa...

Ha ha! Preciiiis!
Och precis som du sa, konstigt att vilja ändra någons stil. Känns ju som att Röda läppar på dig är rätt rotat i ditt uttryck. Varför vill vissa påtvinga någon annan deras egen stil?
Folk är märkliga.

Emma sa...

Det är rätt många som har den där inställningen: så här vill jag ha det, då ska alla andra också vilja det.

Molly sa...

Jag har t om haft kunder i butiker jag jobbat i, som kommenterat mina färgval! Typ "ska du verkligen ha svart?".
Det finns en viss generation kvinna som är helt besatt av färganalys-pladder. Som maniskt håller koll på 'sina färger' och alla andras.
Bananas!

Emma sa...

Helbananas.

Mina kompisar tycker iofs att jag borde ha lite mer färg på mig, och inte så mycket svart. Och så borde jag ha mer klänningar på mig. Och inte ha mina Docs.

Julia sa...

Jag bloggade någon gång om att typ alla kläd-tips-artiklar i damtidningar handlar om att förklä, dölja, kamouflera, förminska, distrahera. Aldrig "så får du din stora röv att se riktigt läcker ut".

Emma sa...

Now there's en rubrik man skulle vilja se. :)

Anna Nio sa...

Nej till onaturligt brun hud, fram för blekfisarna! Jag har aldrig brytt mig om vad jag "kan" och "inte kan" ha, det ser man väl för fan själv om man tycker det passar eller ej! Det enda jag med sorg undviker är gult, för av nån anledning ser jag ut som om jag ska dö när som helst när jag har det på mig.

För övrigt skulle jag vilja gå på färganalys hos såna där fränt kortklippta tanter i lila ponchos, det känns så kitschigt underbart och man skulle med säkerhet undvika alla råd man får som pesten.

(Dagens word verification: bitingly. What? :D)

Anna Nio sa...

Speaking of which finns här ett lysande exempel på how NOT to do it. :D

Emma sa...

Ja, nä. Färganalys är inget jag heller använt mig så mycket av. Och herreGUD vilken "bränna".

p. sa...

åh, att få gå death proof.... fint. hur ofta vill man inte det?

men det är ju verkligen så, med foundations och underlagskrämer och en ljus hy, eller vilken hudfärg som helst -- att hela tiden försöka få folk att steppa upp en nivå, för det är ju så fint (?!!) att vara crazy-solbränd. när ska vi, som samhälle, släppa den vansinnesinställningen?

ingy sa...

Bra tjejen, på dom bara! :)

Emma sa...

p.: Man vill OFTA gå Death Proof. Och jag fattar inte heller grejen med färghysterin. Fast den är väl inte lika utbredd nu kanske som den varit ändå?

Ingy: Haha!