torsdag, november 19, 2009

Bakåtsträvare i svensk filmbransch, del 142

Hittade nyss det här hos Hynek, apropå att Stockholms filmfestival erbjuder publiken att se delar ur programmet hemma i vardagsrummet. Milde Jesus. Biografägareförbundet, skärp er ett stort jävla stycke och kliv in i matchen innan ni får vad ni förtjänar och blir fullständigt bortdribblade.

UPPDATERING: Peter Fornstam fortsätter "argumentera" på Filmnyheterna.

UPPDATERING 2: Hans försvarare verkar ärligt talat inte heller vara så skarpa. Vad sägs om detta mothugg i en kommentar till mig:

"Jag tror Emma mest vill verka typ modern. Eller så har hon ett slugt ess i rockärmen. Ge mig det Snygg-Emma."

17 kommentarer:

Tomas_Timelock sa...

Man tycker ju att dessa aktörer borde lärt dig av historien. Precis som de tidigabolag som höll på att gå i konkurs eftersom de gjorde felet och trodde att de var i järnvägsbranschen, istället för i transportbranschen - och därför fick svårt att konkurera när vägtranporterna ökade. Så trodde man ju att dessa aktörer borde förstå att de inte är i biografbranchen utan i "visa film branschen". Att de dessutom tidigare missat att hoppa på tåget med VHS, DVD osv borde väl än mer understryka behovet av att förstå vilken branch man faktiskt verkar i.

Känns som de sk kreativa brancherna är de minst kreativa av alla ibland...

//tomas

Emma sa...

Ja, nä. De är ju inte direkt pionjärer de där lirarna.

Anonym sa...

Så länge jag är tvungen till att åka till Stockholm för att se på bra film skiter jag fullständigt i biografägarna och finner mina egna vägar för att se filmerna som undanhålls mig.

De är inte bara bortdribblade, de är uppe på läktaren och köper korv.

Emma sa...

Du, de befinner sig inte ens i samma stad som matchen spelas i.

Anonym sa...

Det minsta man kan begära är att när en film får begränsad distribution (synonymt med bara på bio i Sthlm) är att den finns på dvd så att man kan köpa den direkt. Som med Dirty Diaries.

Men det är väl så att biografägarna inte ens tror på sitt eget medium... Och det förstår jag, för det är helt absurt att man ska utsättas för reklam när man har betalat för sin biljett.

Emma sa...

Det minsta man kan begära är att om en film inte har någon biodistribution ALLS, så ska inte biografägarna motarbeta att den hamnar någon annanstans.

Anonym sa...

alltså du jag är nydumpad och vill ha bra "det ordnar sig när du är nydumpad" filmtips. min hjärna funkar inte och jag kan inte komma pånåt.

Lars Johansson sa...

Emma, ett litet skrivråd, det enda jag kommer att komma med: Det här med filmrecensenter som mobbar varandra torde tillhöra en "journalistik" som jag inte tror har någon som helst publik inom den konstnärliga grupp filmintresserade som du vänder dig till. Jag kan ju ha fel, men jag tror så.

Lars Johansson sa...

Förklaring till ovanstående kommentar:

Jag tror helt enkelt att vi inte läser veckotidningar utan vi är lite som din man (men kanske inte lika bra), vi köper böcker om ljus, ljud och film och konst. Det var så jag menade.

Emma sa...

Anonym: Åh, din stackare! Massor av energi åt ditt håll! Nu vet ju inte jag hur du fungerar, men när jag var dumpad (över julafton!) för några år sedan tyckte jag att det var skönt att se jaghadeiallafallkunnathadetjävligare-film som Touching the void.

Sedan brukar filmer där kärleken är för jävlig också funka för mig, men filmer som Closer, Vem är rädd för Virginia WolF? funkar ju inte för alla.

Kanske Gerard Depardieus kortis i Paris je t'aime?

Annars kan jag kanske rekommendera helt oromantiska men fina, mysiga och glada filmer som Flickan på tredje raden, Trollkarlen från Oz eller Singin' in the rain. Eller screwballkomedier som What's up doc eller His Girl Friday.

Lycka till!

Lars: Huh?! 1) Vilken filmrecensent har jag mobbat? 2) Jag vänder mig inte exklusivt till en "konstnärlig grupp filminstresserade", jag vänder mig till vem som helst och jag tror att mina få läsare är en lite blandad skara. 3) Biografägarnas tyckanden är knappast veckotidningsstoff och/eller skvaller. 4) Tycker du alltså att jag som filmjournalist borde hålla käften när bakåtsträvare inom svensk filmbransch luftar sina idiotier gång på gång? Då håller vi inte med varandra på den punkten.

Lars Johansson sa...

1) Det är Peter som har gett sej in i en journalistroll som han inte har och sen har han mobbat dej. Du har visat upp dessa exempel på precis samma sätt som t ex Herreys gjorde när de blev mobbade och det blev slutet för Herreys. Det är bara helsidaneller uppslaget som fattas och ingen är väl gladare än jag.
2) Det låter ju bra, lika bra som när Richard Nixon skulle visa sig utan smink, men är ungefär lika troligt som om Herreys skulle vända sig till samma publik som radisosymfonikerna.
3) När glåporden och intrigerandet kommer så tycker jag att det är det.
4) Tycker du att jag som en av dina läsare ska hålla käften när det aldrig såvitt jag vet hänt att någon har gjort ett utlägg över hur mobbade de är och sedan har stannat kvar i den karriär de befann sig i, när det alltid tycks sluta som för Peter Harrysson och Bi Puranen?

Emma sa...

Lars: Nu fattar jag faktiskt ingenting. Du brukar vara kryptisk, men nu är det som om du missuppfattat precis allt jag skrev.

1. Peter/Biografägarna har inte mobbat mig. De har uttalat sig dumt om vilka fönster filmer "ska" visas i, något som jag tycker att jag i min roll som filmjournalist har precis all rätt att uttala mig om utan att bli kallad mobbare.

2. Där tror jag att du har fel, och där tror jag att Statcounter hjälper mig att ha lite bättre koll på mina läsare än vad du har.

3. Ok. Det får du naturligtvis tycka om du vill.

4. Jag förstår ärligt talat inte alls vad du menar. Jag har inte bett dig hålla käften, och skulle inte heller få för mig att göra det. Jag är dock inte så förtjust i när mina läsare talar om för mig hur jag "borde" skriva, och så uppfattade jag din första kommentar.

4.

Lars Johansson sa...

1. Och kommentaren "hans försvarare verkar inte heller så skarpa" är också att uttala sej dumt?
2. Jag har redovisat ett antal källor eller incidenter som mina teorier bygger på för att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning, inte för att i en kamp försöka vinna över Statcounter.
4. När läsaren själv skriver innan "skrivrådet" att det är enda gången, så visar han väl att han är medveten om att han har överskridit en gräns och behöver ingen åthutning på just den punkten?

Gabh sa...

Hum. Som att se på film på datorn var alls samma grej som att se dem på bio. Jag gärna se på stor duk, med lite folk omkring, men när det inte är möjligt...

Jag inte riktigt forståd kommentare som du citerade som var riktade mot du. "Ett slugt ess i rockarmen"? Missar något.

Emma sa...

1. Jag tycker att människor inom branschen som aktivt motarbetar nya grepp och innovation är dumma och oskarpa. Om det gör mig till en mobbare, visst.

2. Du har hänvisat till Herreys och Nixon på ett sätt som är fullständigt obegripligt för någon som inte befinner sig i ditt huvud.

3. Om man överskrider en gräns trots att man är medveten om det tycker jag väl att man får tåla en liten "åthutning". Särskilt som gränsen som passerades var att du gav mig en. Fred nu?

Gabh: Att du inte förstod den kommentaren har inget med ditt irländksa påbrå att göra, jag fattade den inte heller. :)

Lars Johansson sa...

3. Ja, det får man väl göra, men troligen har läsaren nåt som han tycker är viktigt, fint och värdefullt att säga också eftersom han gör så. Ja, nu är vi sams allihop, det vill jag, och så hjälps vi åt allihop och koncentrerar vi oss på att inte dö så fort Peter F öppnar käften :)

Emma sa...

Och troligen tyckte jag att det var viktigt att visa precis hur dumt jag tycker det är av Biografägarna och Peter F att motarbeta att film sprids till så många människor som möjligt.

Men, ja, nu är vi sams. :)