måndag, maj 28, 2007

Idag studerade jag min egen navel en liten stund.

Skrev först ett längre inlägg apropå det Peter Englund skriver om idag: självkritik.
Varje torsdag sitter jag och sammanträder bredvid Torgny Lindgren, och han har sagt att “kritieriet på en god författare är att hans självkritik är större än hans skrivlusta”.

Självkritisk har jag alltid varit. Det är dock något nytt som tillkommit.

Många aktiviteter kräver att man glömmer vad man gör medan man gör det: musicerande, sport, samlag, etc. Den sekund man börjar överväga vad man egentligen håller på med inleds fumlandet.

Vad är skillnaden på bristande självkritik och en välgörande omedvetenhet?
Sen blev jag självkritisk och tog bort det. Jag recenserar nästan allting jag gör samtidigt som jag gör det. Jag har fått recensentsjukan. Idag får jag typ tre plus.

--

Dagens låtar på loop:

Angry Inch från Hedwig and the Angry Inch-soundtracket.
Hold Tight! med Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich från Death Proof-soundtracket.
It's So Easy med Willy DeVille, också från Death Proof.

Min dans till Angry Inch i vardagsrummet nyss får fem plus. It was a fkking masterpiece. Mimningen får dock ett överkryssat plus.

--

Ikväll: Knocked up. Jag tar bl a med mig Harry Potter-skrikaren. Det kan bli pinsamt.

UPPDATERAD: Knocked up sedd. Män är från Mars, kvinnor är från Venus-skit depresses the shit out of me. (Jag började på riktigt gråta av en scen som det var meningen att man skulle skratta åt. Oh well.)

10 kommentarer:

Mattias sa...

Får verkligen tacka för citatet "Kriteriet på en...". Då kanske det finns hopp trots allt :)

Jakopp sa...

"So that's how you get pinkeyes.."

elli sa...

Härligt meta det där med självkritiken, gilla! Kikar förbi din blogg ibland, brukar va kul läsning...

Erik sa...

Du gillade alltså Death Proof? Jag har visserligen inte sett filmen, men är det inte lite tröttsamt med filmer om män som har ihjäl lättklädda kvinnor och som undslipper all kritik genom att vara "kult" (uuääh), "bygga på en klassisk serietidning" (är alla recensenter 13 år gamla pojkar innerst inne eller?) och "ha en cool estetik".

Räckte det inte med (den helt overkligt överskattade) Sin City liksom?

Det är mycket möjligt att det här inlägget är helt och hållet felriktat (både vad gäller Death Proof och dig Emma, just ignore me isåfall), jag förstår bara inte varför alla gillar sånt här skräp?

Emma sa...

Mattias: Tacka Peter Englund, som i sin tur får tacka Torgny Lindgren.

Jakopp: urr.

Elli: tack, tack!

Erik: Att uttala sig om en film man varken sett eller läst på om verkar osedvanligt korkat. Lite som något en 13-årig pojke skulle kunna göra. ;)

Mitt tips är: se filmen, se specifikt andra halvan, och återkom.

Håller annars med dig i mångt och mycket om Sin City. Den var oerhört snygg, och jag gillar sättet den produktionsmässigt är gjord - men den var jävligt gubbig.

navid sa...

tack för den fina kommentaren. jag är ärad och fucking livrädd. haha.
recensentsjukan har vi alla varit med om eller har paralellt. tricket är att dampa och göra så mycket att du inte hinner ifrågasätta dig själv.
ska se deathproof imorrn. men har bara en film i tankarna just nu, vars trailer får mig att skratta av förtjusnig: transformers!
för övrigt så förstår jag dina tårar över män är från mars och kvinnor från venus-dealen. har du sett 2 & 1/2 men med charlie sheen på tv? jag gråter fucking krokodiltårar samtidigt som jag håller för ögon och öron på mina framtida barn. heja dig och din dans emma.
/n.

Erik sa...

Emma: Fair enough, point taken :)

eff sa...

Ååååh, 2½ Men. Jag får skräckkonvulsioner av att höra/läsa den TV-diarréns namn! Och vad är grejen med Sheens tröjor och shorts? Han får väl hundratals miljoner för den där skiten och gör i princip inget utöver att gå runt i hyfsat sköna kläder och läsa innantill. Kontraktsförhandlargeni.

Emma sa...

Navid: Ahaaa, är det dampa man ska göra. Oki. Jag är ju som sagt inte alls lika taggad på Transformers, men är nyfiken på vad du kommer att tycka om Death Proof. 2 1/2 fixar jag inte heller. Fan vad mycket jävla smörja det finns. Argh. Jag har varit sur hela dagen pga Knocked up. Sen att jag skrivit en recension på Black Snake Moan har bara eldat på ytterligare. Morr. Fräs.

Erik: Berätta gärna vad du tycker sen när du sett den!

Eff: Ahh, den dagen någon betalar en för sånt...

Anonym sa...

Feel the flow baby!