måndag, december 11, 2006

liberal film, Jeff Bridges x 2 och vinterns romcomtips

Gudmundson har skrivit en kolumn i dagens SvD apropå förra veckans paneldiskussion om liberal film, som Timbro anordnade och jag skrev om här. (Och nej, jag länkar inte till Gudmundson för att han skriver att jag är kvick och irriterande vacker, men det hjälpte. Och ja, jag vet, anonym m fl tycker bara att jag är irriterande. Men i ett inte så mycket större perspektiv bryr sig de allra flesta inte om mig alls, jag ser således ingen komplott mot mig som person och ingenting har varken stigit mig åt huvudet eller gjort mig rädd eller deprimerad och ni behöver inte oroa er och/eller bli arga. Okej?)

--

Apropå filmen Tucker som nämns lite här och där angående liberal film såg jag två Jeff Bridges-filmer i helgen; nyutkomna Stick it, där Bridges tränar ett gäng rebelliska gymnastiktjejer (!), och Terry Gilliams Tideland som går upp på bio i mars. Båda var bisarra, på två helt olika sätt förstås. Tideland har jag fortfarande inte fattat nånting av, men tänker fortfarande på den. Den var väldigt... Terry Gilliam. Fast mer skruvad. Och morbid.

--

Igår såg jag också The Holiday. Riktigt söt. På ett bra sätt. Cameron Diaz karaktär är dessutom jag, rakt av, och dialogen var rolig, smart och spot on. Rekommenderas varmt!

25 kommentarer:

Anna Nio sa...

What what, en Gilliam-film som jag helt missat?! SKRI! Men den kommer på bio säger du? Pris ske gud, som jag älskar den mannen och alla de underliga vrår som finns i hans psyke. :D

Apropå chickflicks/romcoms, har du sett "She's the man"? Faktiskt helt okej, säkerligen mycket på grund av förlagan ("Trettondagsafton"), men ändå - värd att se i varje fall.

Almen sa...

Haha, jag läste "Tidelag" först. :-D Men Gilliam är ju bäst (på något sätt, ändå), så den måste jag ju se. Mer skruvad än Terry Gilliam låter bra.

Och Emma, du behöver inte be om ursäkt för att du är både snygg och smart. ;-)

Emma sa...

Anna Nio: She's the man har jag velat se i flera veckor nu, den ligger inplastad och oöppnad och väntar på att bli tittad på.

Almen: Den var rejält skruvad. :)

mattias sa...

Gillade också "The Holiday" (trots att Hynkan satt bredvid och suckade hela visningen). Särskilt metaperspektivet med den gamla manusförfattargubben som gnäller om dagens rom-koms och Jude Laws tröjor och skjortkragar. Jack Blacks karaktär är lite min motsvarighet till din Cameron och så också. Men borde det inte år 2006 vara förbjudet med folk i pyjamas som spelar elgitarr med en kudde?

Emma sa...

Alltså, kan du hajja vad jag hade spelat elgitarr i min pyjamas vid vissa tillfällen om jag hade haft någon? Too many, I'm tellin ya.

(Och vid närmare eftertanke har jag nog ganska stora delar av Winslets karaktär i mig också. Men mest Diaz.)

Gudmundson sa...

Pyjamas eller elgitarr?

Emma sa...

Vid närmare eftertanke har jag ju varken någon pyjamas eller någon elgitarr - men de spelade luftgitarr och Diaz hade om jag inte missminner mig kofta och mysbyxor på sig. Mysbyxor har jag inte heller några, men luftgitarr kan med fördel spelas med varierad klädsel (och persiennerna neddragna. Detta gäller även Molly-Ringwald-dansen och mimandet till exempelvis Aretha Franklin.).

jonas sa...

alltså jag fattar inte frågan? är ni ute efter någon "finare" liberalism än den marknadseknomi som dränker oss i skräpfilm? hur ser en sådan liberalism ut?

Emma sa...

Frågan är väl ganska öppet ställd och handlar om vad som är liberal film för just dig. För en del ska det handla om marknadsekonomi, för andra är liberal film en film som tar upp tolerans och frihetliga värden.

Den filmpolitik som just nu bedrivs i Sverige har ju trots allt också kläckt ur sig en och annan skräpfilm, så tjaa.

Anders Gunnarsson sa...

Jag har också missat Tideland, men ser redan fram emot den. "Rated R for bizarre and disturbing content [...]". Låter som Gilliam. Men varför måste vi vänta till mars om den redan är färdig?

The Holiday var bra säger du. Jag är lite tveksam angående Jack Black i en sån film, men han kanske sköter sig? Winslet brukar ju göra bra ifrån sig, och säger du att den är bra får jag väl lite på det.

Såg förresten att Gudmundson stavat ditt namn fel...

Emma sa...

Alltså, jag har också ganska svårt för Jack Black, och han var väl inte direkt det bästa med filmen men var helt ok.

Tideland tror jag har varit klar ett bra tag, verkar ha varit en del strul kring den av olika anledningar.

Såg också felstavningen. Men med tanke på att jag t ex har ett fotbollsdiplom från något sportlov när jag var liten där någon stavat mitt namn Ema Grej är det mesta helt ok. :)

Gudmundson sa...

Jag skäms som en hund över stavningen. Men jag skyller på nedskärningarna. Förr i tiden, då allt var bättre, hade kvalitetsbloggar råd med korrläsning.

Emma sa...

:)

Anders Gunnarsson sa...

Ja, Ema Grej är ju klart värre förstås. De som skriver ut de där diplomen stavar ju lite hur som helst, även om jag inte hade några problem med det när jag var i diplomåldern.

eff sa...

Jag har inte sett en enda Gilliam-film, men samtidigt misstänker jag att mitt psyke och hans filmer skulle komma väldigt väl överens.

Jag funderade för övrigt på October Sky som en liberal film. Eller, jag vet inte. Kom på den bara, en av mina favoritfilmer.

superkryp sa...

Hmm, luftgitarr... Cameron Diaz... För vilken gång i ordningen? Det är nånting med henne som jag är rätt så trött på, tror jag. Men så fort jag såg affischen insåg jag att jag måste se den. :)

eff: Bakläxa! ;) Börja med The Fisher King. Ja, eller Twelve Monkeys. Eller kanske Brazil. Men börja snart. :)

Emma sa...

Eff: October Sky? Tror inte att jag sett den - men det såg ju lite intressant ut vid närmare efterforskning.

Och som sagt, börja med Fear and loathing in Las Vegas. Om du inte skrattar åt scenen när Johnny Depp iförd krokodilsvans och höga gummistövlar vaknar efter en knarkorgie i ett översvämmat/halvt uppbränt hotellrum med en bandspelare gaffatejpad till huvudet är det något fel.

Superkryp: Hmm, ja. Diaz har aldrig riktigt varit min favorit heller. Men här var hon faktiskt bra tyckte jag.

Jonas sa...

mmm jag vet. tacka vet jag öststatspolitiken med kvalitetsstöd. folk kanske fick lida lite, men bra filmer blev det!

Anonym sa...

October Sky borde visas för små barn i skolan tycker jag. Så himmla vacker och med ett bra budskap!

/ Skådis

Emma sa...

Jonas: ?

Förstår inte riktigt dina kommentarer. Du tycker alltså att varken marknadsekonomi eller kvalitetsstöd är bra? Hur skulle du vilja ha det?

Svorsken sa...

På Oslo filmfestival för ett par veckor sedan var det premiär för filmen "Brettkontroll". Handlar om hur unga skateare trotsade det norska förbudet mot skateboards 1978-89 (sant!). Liberalt så det förslår!

http://javielsker.blogspot.com/2006/11/brettkontroll.html

Emma sa...

Svorsken: Bra blogg du har! Tack för läsninggen - hade ingen aning om skateboardförbudet, och tyckte att dagens bloggpost om den norska filmpolitiken var väldigt intressant!

jonas sa...

emma: det vi har idag är inte kvalitetsstöd. vi ger skattepengar till de mest kommersiella filmerna, som redan tjänar in sin kosing. om jag minns rätt är den film som fått mest skattepengar typ jalla jalla... kvalitetsfilmen får ingen publik och väldigt lite stöd. det filmer många ser får mycket stöd. det är lite som i kina, man kombinerar det sämsta med kapitalism och kommunism...

Christina sa...

jaha, om emma säger att the holiday är fin är the holiday fin. då ska jag se den. kände mig tveksam först.

finemang.

Emma sa...

Christina: Åh hoppas du gillar den! Blir nervös när folk går och ser film på mina rekommendationer... Jag har med all sannolikhet valt fel jobb. :)