torsdag, december 14, 2006

Golden globe

Golden globe-nomineringarna är klara.

Snabb kommentar: Babel toppar med sju nomineringar. Det är ett skämt att The Departed har fått så pass många nomineringar, hela sex stycken - och att Dreamgirls blivit nominerad i fem kategorier är snudd på rubbat.

25 kommentarer:

andromeda sa...

Har du sett Dreamgirls än?

Emma sa...

Yup. Jag älskar musik- och vägen till framgångfilmer, men Dreamgirls var lite för tam för mig. Och Beyonce can't act to save her life. Tyvärr, jag hade ganska höga förväntningar.

Mattias sa...

Cant act herself out of a wet paperbag...

Robin sa...

Har du sett The Departed? Lätt det bästa jag har sett i år, helt klart en Mean Streets för 2000talet...

Emma sa...

mattias: :D

robin: Jag var inte lika förtjust - jag gav den en trea. Lite för flåsgrabbig för min smak, Nicholson spelade över så det stod härliga till - plus att man har sett det där en del gånger nu. Men sevärd helt klart.

Anonym sa...

R u mental!!?? Klart att The Departed är årets bästa!!!

Babel var ju så jävla obvious...
O the Children of Men, som du ju snackade om: vilket skrähäp! Jo, Clive o Michael o Julianne va väl ok, men filmen...pleaze...

Men, men, smaken é ju som baken...
Ha det bra...

Robin sa...

Ja jag kan absolut se vad du menar med flåsgrabbig, jag tycker dock att grabbigheten är trovärdig och inte påklistrad, det hör lite till miljön...

Children of men, ja vilken superfilm, fram till dom sista 20 minuterna när den bara döck rakt genom isen, jag satt och vred mig den första halvtimmen och trodde jag skulle få uppleva ett historiskt ögonblick, men det sket sig tyvärr, stenhårt...

Emma sa...

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Children of men än, var rätt kluven.

Rent spontant käns det som om V for Vendetta och Babel är de bästa filmerna jag sett i år - men jag får väl sätta mig ner och spåna på en årslista snart. :)

Anonym sa...

V för Vendetta? Det är väl bara en scen som e bra i den?

superkryp sa...

V for Vendetta var mycket bättre än jag trodde att den skulle vara.

Annars ligger jag ett halvår efter, minst...

Anonym sa...

V for Vasectomy asså...

I ALWAYS make up my own mind, but in this case Jonathan is so right!

http://www.bbc.co.uk/films/2006/03/14/film_2006_v_2006_article.shtml

extremeblack sa...

Trillade in på din blogg när jag, uttråkad som jag var, gjorde en sökning på Älmhult på blogspot. Kommer själv från hultet, men har tack och lov lämnat stället. Tror att du gick i samma klass som min bror en gång i tiden.. Skoj sammanträffande=) ha de bra!/Åsa

Emma sa...

Anonym x 2: Såg om V for Vendetta häromdagen och jag tycker fortfarande att den är helt fantastisk.

Extremeblack: Kul att du trillade in! Vem är din bror då?

Anonym sa...

ok, good for u; more power to u!

Anonym sa...

Amerikanerna vet hur man skriver och lägger musik till filmer, men inte i årets nominerade(De har iaf ett musikpris...), usch o fy för Clint Mansell Hans Zimmer m fler. Ok, ett tips till ditt musiksökande; Angelo Badalamentis musik, kanske inte den tradiga o konstiga musiken till Twin Peaks, men kanske Soundtracket till Mullholland drive skulle vara nåt?! Blue velvet funkar oxå.
MVH Johan A

extremeblack sa...

Ja, det kunde jag ju sagt=) Jens Tångefjord är broren. Är jag helt ute och cyklar? Måste även hålla med dig om att V for Vendetta är GRYM! /åsa

Anonym sa...

hahahahaha ;) smaken ÄR ju verkligen som baken... hahahahah

okej, till dom som inte läst det än alltså, MEN JÄTTEBRA att alla sägerger vad dom tycker...PERSONLIG FRIHET, REMEMBER ;) , även om det ju är sååå synd, hahaha:

http://www.bbc.co.uk/films/2006/03/14/film_2006_v_2006_article.shtml

Jo Gud, Portmans accent, skriptet, etcetc, hahaha!

Ha det så jättebra allihopa & God Jul!

Emma sa...

Johan: Annars är min solklara favorit i filmmusiksammanhang Lalo Shifrin. Och nu ska ju också Morricone få en hedersoscar nästa år.

Extremeblack: Ha ha ha, hälsa Jens från mig! (Och fråga honom varför i hela fridens namn vi kallade honom Honkas.)

Max sa...

Jag var inte heller överförtjust i The Departed. Jag tyckte nog att den där grabbigheten klart klev över parodigränsen ett par tre gånger (helst i Wahlbergs och Baldwins fåniga kompisgnabbande rutin). Och det var helt enkelt inte bra för filmen som helhet. Wahlberg var dessutom felcastad (och hade årets fulaste frisyr) och Nicholson spelade över (men var cool), däremot var DiCaprio riktigt bra.

Anonym sa...

& jo, Babels visuella kvalitéer är ju uppenbara, men historien (?), we sooo know that!

Jag såg ju Babel för 1 antal månader sen. Den var ganska bra, faktiskt, jag menar då särskilt hur den har filmats, men ändå alltför förutsägbar. Jag menar, på Västfrontet intet nytt, liksom:
Temat och tematiken är ju lika gamla som den babyloniska språkförbistringen, som filmens titel ju hänvisar till: vi förstår inte varandra och tänker bara på oss själva.
Vad regissören Alejandro González Iñárritu så ihärdigt fortfarande försöker svara på -Babel är ju den 3:e delen i trilogin 21 grams, Amores Perros & Babel, är frågan om det ve rkligen är en slump eller inte: är allt en tillfällighet?
Alla människor, sitter alltså fast, in sitt lands maktförhållande och kulturella kod. D.v.s:, männikskan är inte fri och det finns ingen jämställdhet. De rika länderna (inclusive Japan) är moraliskt korrumperade genom sin rikdom medan de fattiga, genom sin strukturella fattigdom och sitt utanförskap -och bristen på demokrati i sina egna länder -inte kan ändra på någonting, även om de kanske verkar lyckliga i all sin enkelhet. Precis som i Amores Perros jämför Iñárritu den Mexikanska livslusten med västerlänningarnas kyla och denna gång kommer nomadernas simpla liv också in i bilden; Hos oss är endast barn oskyldiga, rena, varelser -som vi vuxna förstör såklart: ju äldre alla barn blir, ju mer egoistiska de blir. Ett barn får ett vapen av sin far -vilket han fick av en rik turist- med detta vapnet skjuts en annan rik turist; är det då konstigt att vi inte förstår att de skjuter "oss," när vi säljer/ger dem vapen och dessutom beter oss som vi gör med dessa vapen och låter dem bete sig som de gör med dessa vapen?
Den handikappade, Japanska flickan känner sig helt utanför. Varför? Jo, hon vill ju bara vara som alla andra; hon vill ju accepteras, men det blir hon ju bara av vänner med samma handikapp. T.o.m. hennes far lyssnar ju inte ens på henne...äldre ungdomar, likt de vuxna, diskriminerar henne.Finns det då hopp?: Pojken som sköt turisten inser faktiskt vad han har gjort och slår itu geväret; Den Japanska flickan hittar äntligen förståelse hos sin far genom en Japansk polis (!) De två barnen i Mexiko klarar sig oskadda. Den skjutna turisten överlever.Men, misstag av en tillfällighet som i sin tur leder till fler misstag: Vem har råd att begå misstag? Kvinnan som skulle ta hand om de rika barnan blir deporterad, hon begick ett misstag. Brodern till pojken som sköt turisten skjuts ner och dör, han begick ett misstag. Hela familjer drabbas på grund av dessa misstag; å andra sidan:, de rika turisterna/Japanerna begår misstag, och de får det ju svårt, men de klarar sig mer el. mindre bra.
Frågan är alltså: var är rättvisan; har "vi" mer råd att begå misstag; är det verkligen en tillfällighet?
Nej, det visuella är ju det mest intressanta: titta bara på det relativt "tomma" Marokko & jämför det med det fullbyggda Tokyo. Mexiko har ju två sidor, som vi ju får se. Det ligger ju mittemellan...men, det bästa av 2 världar? Kanske; kanske inte?

Anonym sa...

Emma, kan inte du skriva något om att scenen då Micke Ny dansar lidelsefullt med slutna ögon och öppen skjorta i trailern till "Underbara älskade" är det (ofrivilligt) roligaste som har spelats in i det här landet? Scyssta'rå.

Anonym sa...

1: Jag tycker Babel var årets bästa film, men inte för historien utan för att brad pitt är med (löjligt jag vet)

2: The Departed var riktigt bra den med, felcastad var Matt Deamon som förstör filmen. både Dicaprio å Nicholson spelar riktigt bra (Vi vill ju se Nicholson spela över, det är det som är det sköna)

3: Pirates of the Carribean är min 3:a eftersom fan, johnny behöver man bara titta på för att skratta och njuta på en regnig fredagskväll..

Fredrik sa...

Apropå Scorsese har jag en teori om att regissörer som passerat 60 har sina bästa filmer bakom sig. Med undantag för Woody som fick in en fullträff med Match Point, och möjligen Haneke med Dolt Hot (vet inte om han passerat 60 än)

Anonym sa...

hahaha, get a life u wanker ;)
The Departed é årets bästa...
men, bara lägg av nu, diskussionen é ju över...alla får tycka va dom vill ;)
Ha det bra.

Emma sa...

Max: Håller med om att leo var bra - han var också riktigt bra i Blood Diamond. Lite av Leos år kanske?

Anonym 1: Oj. Vet inte om jag håller med dig alls om att det visuella var största behållningen. Men du är ju inte ensam om att tycka att det var obvious och redan gjort - men, jag har svårt att se det.

Anonym 3: Nja, jag tillhör nog inte dem som vill se Nicholson spela över. Och jag tyckte nog inte att Damon var så felcastad heller...Anonym 2: men det har ju Conan redan gjort så bra: Läs på http://conie.blogspot.com/2006/12/klockren-svensk-filmparodi.html.

Nu tyckte jag inte att filmen var såå dålig, jag tyckte att den var helt okej.