fredag, december 11, 2009

Nyss: en (oväntat) värdig uppföljare till Instängd

Det var inte riktigt vad jag väntade mig när jag gick till visningen, men alltså... jag grät på slutet. Och var scared shitless fram till dess. Instängd 2 har premiär den 8 januari. Se den!

--

Veckans recension: The Informant! Soderbergh som halast.

20 kommentarer:

tom_around sa...

Ser fram emot den, "ettan" var mkt underhållande, hrm, såg den med mycket låg ljud.

Magnus sa...

Ja, det var verkligen ett oväntat tips. Spännande!

Emma sa...

Älskade ettan, men hade verkligen inga förväntningar alls på tvåan. Tji fick jag.

A sa...

Kul att se att Marie Picasso äntligen fått igång sin karriär.

Tomas_Timelock sa...

En 2:a till the informant?!? Shit! Jag som såg fram mot den så mycket. På trailern verkar den ju grym! Kommer nog se den ändå, men med lite lägre förväntningar.

//tomas

Emma sa...

A: Höhö.

Tomas: Typisk Soderberghsk mellanfilm.

Olof sa...

ettan var mer än underhållande den var på något sätt bäst. Så sjukt smart att helt enkelt addera typ alla de läskigaste sakerna som finns (klaustrofobi, mörker, djupa hål, vilse, monster).. Mycket smaskigt. Den avskalade rapporten får mig sjukt sugen på tvåan, tack!!

Anonym sa...

Appropå skräck. Jag kan nog inte ana skräcken. Verkligen höra hur rädslan fortplantar sig i fotstegen klack-klack-klack. Om jag ska förklara mig. Jag gick av nattbussen i min lilla by. Första gången jag åker med den. En tjej gick av vid samma station. Hon vände sig om och tittade på mig flera gånger. Vad ska man säga? Var inte rädd för mig? Fan det är (inte för att jag kan förstå hur det är att vara kvinna) asjobbigt som man att ofrivilligt och oskyldigt vara upphov till den sortens rädsla. Man kanske skulle trycka upp t-shirts? "Jag är snäll" kan det stå på dem.

Fast optimalt vore det om alla kvinnor var lika badass som tjejerna i Instängd. Är tvåan verkligen bra? Det är ju annars floppvarning har det känts som.

magnus (den riktiga) sa...

Jag tycker inte om när de förvanskar ett original genom att återuppliva karaktärer man inte längre räknat med. Ej heller när de spinner vidare på ett alternativt slut anpassat för den amerikanska marknaden. I The Descent 1 dör ju för fanken huvudpersonen! Att Neil Marshall producerar (tror jag ...) är mycket, mycket märkligt. Ovanstående till trots tycker även jag att den var oväntat bra, fast å andra sidan hade jag inte förväntat mig någonting alls ...

ingy sa...

oh, vad kul! då ska jag helt klart se den!

Emma sa...

Olof: Här har de desutom lagt till lite vatten för att krydda skräckelementen...

Brooks: Att ensamma tjejer blir rädda och/eller kollar sig lite exta omkring om man hoppar av på samma hållplats är sorgligt på precis alla sätt, men det finns nog tyvärr inte så mycket för dig att göra åt det i en sådan situation... Men ja, det vore fantastiskt om alla tjejer var bad asses eller orädda.

Magnus: Det finns ju iofs både en och annan skräckserie där huvudpersonen dör men dyker upp i nästa film. Utveckla, varför är det märkligt att Marshall producerar? Det är väl ganska naturligt att han håller sitt koncept flytande?

ingy: ja, gör det!

magnus (den riktiga) sa...

Vad som stör mig mest är att de har valt att basera uppföljaren på den versionen av Instängd där huvudkaraktären överlever, alltså den amerikanska. I den europeiska dör hon och alla andra, tydligen en tolkningsfråga men ändå, vilket utesluter en uppföljare. Samtidigt så gör det Instängd till en av 00-talets mörkaste skräckfilmer (enligt mig), något som Instängd 2 delvis förstör. Lite grann som American Psycho 2 där Bateman mördas i början.

Vad gäller Marshall har jag bara för mig att han alltid varit emot en Instängd 2, därför blev jag förvånad ... men där ser man.

Emma sa...

Har faktiskt inte sett det amerikanska slutt, men ska försöka göra det.

Gustaf sa...

Härligt!
Nu blev jag ännu mer sugen på att se 2:an. Jag tycker the Descent var en av de bästa läskiga rullarna som kommit de senaste åren! (även Marshalls Dog Soldiers är rätt bra)
8:e januari känns ju som en evighet iofs.

Emma sa...

Nejnejnej, den 8 januari känns kanske långt bort - men är ju alldeles, alldeles snart! :)

Och Descent ÄR verkligen riktigt bra! Dog Soldiers var jag inte lika förtjust i, men den kanske jag borde se om.

Arian sa...

Det borde du verkligen, för den är suverän! Inte lika bra som The Descent, men det säger ju sig självt.

Dock gillade jag VERKLIGEN inte Instängd 2, här med svensk titel för att inte kunna associeras med mästerverket den spottar på. Det finns en fantastisk skräckfilm vid namn The Descent och sedan finns det nån kass rulle som heter Instängd 2 och vad jag vet har de inget med varandra att göra. Så det så. *hmmpf*

Instängd 2 heter för övrigt The Decent 2 på engelska enligt min kompis som inte är så bra på det här med stavning, så det hör man ju direkt att den inte har något med The Descent att göra. (Fast vilka dessa hyggliga två är har jag ingen aning om.)

När jag nämnde för kompisen att du gråtit på slutet sa hon "Om hon grät på slutet på den här, måste hon vara gravid!" vilket ledde till ett förbluffat "Eh... det är hon..." från mig. (GRATTIS! förresten, så här mitt i min sågning av din hyllning. Ditt "Sekunderna efter att jag såg det här..."-inlägg var underbar läsning som var lika rörande som det var gapskrattsframkallande. (Lite grann som förra årets bästa film "Mary & Max", faktiskt... SE DEN!) Och Stålmannen-talet ger mig så mycket gåshud att jag antagligen såg det fler gånger än M (och skickade mess där jag vrålade om hur mycket jag älskar Superman Returns), så hans reaktion kan inte vara annat än fullständigt naturlig.)

Naturligtvis sken hon upp och levererade ett förnöjt "Det förklarar allt." på det där sättet som bara en kvinna som VET (ingen aning vad, men uppenbarligen nåt jag inte vet) kan.


/Arian

PS. För att besvara din fråga i Die Welle-kommentarerna: Nej, jag bloggar inte och med tanke på hur länge det dröjde från fråga till svar förstår du säkert att det beror på att jag inte är så produktiv. Förutom när det gäller långa, meningslösa utläggningar i andras kommentarsfält. *host*

Emma sa...

Hej där!

Ok, ska se om Dog Soldiers och ge den en chans till. Och du lovar stt se om Instängd 2, ok?

För det KAN väl inte bara varit för att jag är gravid som jag gilade slutscenerna? De är ju trots allt lite fattigmans-Death Proof över dem! Eller?

Tack för grattis, och fina ord! Och skönt att höra att M inte är den enda som har Marlon som pappa-förebild. :)

Emma sa...

Och förresten, Mary & Max har jag inte sett. Faktiskt inte ens hört talas om! Ska se!

Arian sa...

Ok, det låter som en deal.

Vad kan det vara sen du såg Dog Soldiers sist? 5-6 år? Då väntar jag med att se om Instängd 2 tills nån gång i mitten på decenniet, helt enkelt. :)

Till skillnad från dig tycker jag nog att Death Proof är Tarantinos sämsta film, men jag håller med dig att slutet var helt suveränt! Vi skrek och tjoade och tjimmade och alla närvarande händer formade metal-tecken när avskummet äntligen fick spö och filmen plötsligt tog slut mitt i kalaset. Ett av de bästa slut jag sett. Men slutscenerna i i Instängd 2 kändes faktiskt mer som fattigmans-The Descent. Den råa styrkan från ettan fanns delvis kvar, men jag har redan sett det. I ettan. (Jag tycker nog du borde se om ettan också, för tvåan kändes som att den bara upprepade alla de skrämmande/äckliga/obehagliga/sinnesjuka scenerna från ettan. Men utan den underliggande smärtan av att ha förlorat sitt allt. Och fem år för sent, typ.)

Mary & Max, ja. Såg den på FFF förra året och skrattade mig halvt fördärvad. Grät sen som en liten unge. Underbar film. Svensk biopremiär 7:e maj på bl a Kino i Lund (http://kino.nu/?location=nyheter&sub=film&filmid=920). Fast då är du väl fullt upptagen med att planera hur du ska norpa Katrin Zytomierskas rum på BB Stockholm så att HON hamnar i badbaljan i korridoren.

Emma sa...

Den 7:e maj ligger jag förhoppningsvis hemma och väntar, är stor och tjock och tittar på film. :)

Ser fram emot att se filmen, ser kul ut!