fredag, december 18, 2009

några till sammanfattningar av 00-talet

Satt just med i Kino och sammanfattade film-00-talet. Och så är min lista över 00-talets bästa filmer på nollnollfilm.se nu komplett.

--

Och som på beställning efter vår och Johan Klings klagan i programmet över att det går så långsamt vad gäller nytänk kring distributionen: Newsmakers får Sverige-premiär på Voddler. (Fick en invite av en tomtesnäll läsare ganska nyligen, men har inte hunnit utforska Voddlers förtjänster och brister än.)

26 kommentarer:

Anders sa...

jag var på Bio Rio och lyssnade. Det var ett bra program, och så fick jag se dig! Det var så förutsägbart att du skulle välja spotles mind. men det är en bra film.

Emma sa...

Ja, det var ett bra program, med Roger som mästerlig maestro. Och jo, det kanske var ett förutsägbart val - men jag kan ju inte försaka årtiondets bästa film bara för att vara finurlig. :)

F sa...

när du satte ihop listan, kollade du då vilka filmer du gett en femma (eller motsvarande) eller har du omvärderat filmer efter att de fått sjunka in? kan tycka att man ibland känner ett mostånd mot vissa filmer direkt efter att man sett dem, men att man, efter att de tid efter annan dyker upp i tanken, kapitulerar efter en tid.

Tomas_Timelock sa...

LoL... Vilken lista! De enda filmerna jag sett var Spotless Mind, Pusher 2, V for Vendetta (som jag tyckte var urusel), No country for old men (som var bra, men inte lika bra som Burn After Reading), Brokeback Mountain (som nog hade bra mycket högre upp på min lista), Death Proof (som kändes ganska medelmåttig. Inglourios var klart bättre - och för att inte tala om Kill Bill 1 & 2) och Adaptation (som var ett kul experiment, men inte mer). Har uppenbarligen en del filmtittande att ta igen. Först på min lista hade nog Blood Diamond hamnat.

Får se hur Newsmakers blir, ska förhoppningsvis se den imorgon och då kvalar ju även den in på 00-talet.

//tomas

Kristian sa...

Din lista, med extremt mycket bra film visar hur sjukt svårt det är att göra en topp 25 av alla filmer som haft premiär under 00-talet.
Många av mina favoriter är med. Men saknar lika många. (ex. Vid himmelens utkant)
Men inspirerande i alla fall!

Emma sa...

F: Jag gick på känslan jag hade i kroppen, huvudet och hjärtat efter att ha sett filmen. Flera av filmerna gav jag fyra när de kom, men har ångrat mig i efterhand.

Tomas: Du har ju fel på samtliga punkter. : )

Kristian: Ja, listor öht är sjukt svåra att sätta ihop, man ångrar sig nästan på en gång. Här hittar du filmerna jag fick lämna utanför:
http://shootmewhileimhappy.blogspot.com/2009/10/nollnolltalets-basta-filmer.html

S. Ramstedt sa...

Jag vill bara poängtera att 23 (eller 24) av 25 filmer ur din lista kommer från U.S.A. eller Europa.

Emma sa...

Det är helt riktigt. Frågor på det?

S. Ramstedt sa...

Finner du det inte problematiskt?

Jack sa...

Alltid trevligt med listor!

Pusher 2 är nog en av de filmer jag sett om mest under 00-talet. Om Mean Streets är en filmklassiker så är banne mig Pusher 2 det också. Svenska regissörer har tonvis att lära av Winding Refn.

Efter som Stranded är med på listan kan man acceptera att Into the wild eller Touching the void inte kom med.

Lite kul att se Death Proof på listan. Death Proof missförstods, missbedömdes och fick inte det mottagande den förtjänade. Solklart bättre än de mesta som gjordes det året. Men Tarantinos bästa? Oj. Aj. Hmmm. Inte bättre än Jackie Brown väl? (den bästa film som någonsin gjots om jag får säga mitt!)

Jag går med på att DP klår Kill Bill och bara hamnar någon hårsmån efter Inglorious Basterds. Men det bästa Tarantino någonsin lyckats få till?...hmm..

V for Vendetta. När Natalie Portman i öppningscenen lanserar sin version av brittisk engelska ville jag ha pengarna tillbaka. Men jag såg ändå hela filmen. Inget jättebra beslut kanske.

Men listan var trevlig läsning, särskilt eftersom du väl inte recenserar film så mycket längre (eller så är det bara jag som inte hittar recensionerna).

Sebastian Lindvall sa...

Måste bara flika in med att jag blir överlycklig av att "Jarhead" finns på listan. Försvarade den häromdagen i F-salen, när kamrater högfärdigt dissade Sam Mendes... Fick ur mig något om 00-talets bästa krigsfilm och fick ett "oj" som svar :)

Sedan kan jag finna det problematiskt att ens signera rubriker som "00-talets bästa filmer". Visst, det är underförstått att det är enskilda personens tid, pengar, engagemang och kanske pressvisningsinbjudningar som ens avgör ifall personen sett särskilt många filmer senaste tio åren, och bör uttala sig om saken. Oavsett hamnar listskaparen i en position som är stöpt för kritik, därav en surig Stefan Ramstedt ;)

Kan tycka att det är befriande att läsa en sådan inskränkt och uppenbart personlig lista, till skillnad från vissa andras där filmvalen framstår som inkvoterade. Hälften manliga/kvinnliga regissörer, världsdelarna lika representerade.

Emma sa...

S. Ramstedt: Nej, inte det minsta. Tycker du alltså att det finns något problematiskt med att det på min personliga lista över 00-talets filmer saknas asiatiska, afrikanska och australienska filmer? Varför i hela fridens namn då?

Jack: Jag recenserar film i Aftonbladet och på svt.se/film varje vecka. Och Death Proof ÄR QTs bästa film. :)

Sebastian: Ja, Jarhead är otroligt underskattad! Och det är klart att det alltid är knepigt med listor. I det här fallet koncentrerade jag mig i första hand på filmer som haft svensk premiär.

Men att du kallar min lista för "inskränkt"... HRMPH! :)

S. Ramstedt sa...

Om man ska vara riktigt krass, så kan man i och med din lista konstatera att det inte varit ett särskilt bra år för asiatisk, afrikansk och australiensk film. Men jag vet att (precis som Sebastian säger) mycket beror på tråkiga omständigheter såsom tid, pengar och utbud, när man knåpar ihop en topplista.

Jag antar att jag bara blev lite besviken över att din lista inte innehöll något annat än de filmer vi blir matade med. Var är upptäckarlusten?

Emma sa...

Som jag sa: jag gick mestadels efter de filmer som haft svensk premiär. Och jämför du min lista med ganska många av de andra på nollnollfilm så tycker jag faktiskt i ärlighetens namn att min innehåller betydligt mer upptäckarlusta och färre "givna" titlar.

Sebastian Lindvall sa...

Emma: Haha! Inskränkt är inget du ska ta personligt, det gäller allas listor - inklusive min egen! ;)

Sebastian Lindvall sa...

Skulle en lista kritiseras på samma sätt om den enbart bestod av, säg, polska filmer?

Upptäckarglädjen bör finnas i varje filmkritiker, sedan om man finner nirvana i trädgården eller andra sidan jordklotet... Spelar det någon roll?

Kortfattat saluterar jag människor som finner något stort i biotablån, så länge personen ifråga kan argumentera för sin sak. Som exempelvis Pauline Kael gjorde så utmärkt i sina texter, där "skräp" i många fall var att föredra framför "konst". Jag är många gånger långt ifrån att hålla med när jag läser Kael, och inte fullt ut kan relatera eller förstå Emmas lista. Men någonstans vill jag argumentera för att det däri finns en upptäckarglädje att ta del av dessa listor - inte som filmkritiker, men som läsare.

Emma sa...

Jag har oerhört svårt för listor som är ett tydligt smaksnobberi, men det är klart - hade jag valt också från festivalfilmer och liknande hade kanske listan sett lite annorlunda ut. Men inte mycket. Filmerna på den där listan är helt enkelt de filmer som berört mig allra mest de senaste åren. (Sedan har jag säkert missat någon förstås...)

S. Ramstedt sa...

Jag förstår inte riktigt varför filmer från andra länder än Europa eller U.S.A. skulle vara snobbiga. Men men...

Emma sa...

Det har jag väl ändå aldrig sagt? Jag kommenterade det Sebastian skrev om Kael och "skräp" vs "konst". Att vissa människor snobbar med sina listor kan väl inte ha undgått dig? Men jag förstår inte riktigt varför du hakar upp dig så på varifrån filmerna kommer? Det här är de filmer som berört mig mest. Basta.

Emma sa...

Förresten så ÄR ju faktiskt en av filmerna från Iran: Buddha föll av skam.

S. Ramstedt sa...

Okej då misstog jag mig om vad du menade med snobberi. Men faktum kvarstår att du bidrar till en eurocentrisk/americentrisk filmhistorieskrivning, vilket jag ser som problematikt. Oavsett om det är kritikernas eller biodistributörernas.

Sedan vill jag också tillägga att din lista inte är "sämre" än de andra på nollnollfilm. Kanske en aning bättre, eftersom den innehåller titlar som inte förekommer på övriga listor. Filmkritik hade inte varit så roligt om alla tyckte likadant.

Emma sa...

Du menar att jag skulle slängt upp filmer på listan som jag inte gillar lika mycket, för att bidra till en mer global filmhistorieskrivning? Hmmm.

S. Ramstedt sa...

Kvotering kan absolut vara en lösning på problemet.

Emma sa...

Då får kvoteringen skötas av någon annan. Ingen kvotering på min lista, tack så mycket.

Alexanderf sa...

Tack för en välskapad lista. Listor är ju alltid gött! Både egoboost för den som skapar den och många underbara tips till läsaren.

Emma sa...

Listor är svåra att göra, men roliga när man får eller kan ge nya titt-tips! :)