måndag, januari 22, 2007

GuldbaggegalanIkväll är det dags för det skämskuddeframkallande event vi kallar Guldbaggegalan. SVT1 kl 20.00.

Jag är dokumenterat absolut sämst på att gissa rätt i sådana här sammanhang, troligtvis för att jag gissar för mycket med hjärtat, men here goes:

Bästa film: Allt annat än Farväl Falkenberg vore väl en skräll?
Bästa regi: Jag gissar och hoppas på Farväl Falkenberg, men det är en knepig kategori.
Bästa kvinnliga huvudroll: Jag tror att det blir Amanda Ooms, men jag hoppas på Haddy Jallow i Säg att du älskar mig. (Att inte Eva Röse nominerades är märkligt eftersom hon alltid är bra hur usel filmen hon är med i än är.)
Bästa manliga huvudroll: Jag både tror och hoppas att den går till Gustaf Skarsgård.
Bästa kvinnliga biroll: Jag skulle vilja att den gick till Saga Gärde för birollen i Du & jag, men eftersom hon inte ens är nominerad hoppas jag på... nämenvafan, ingen av dem! Tror dock att den går till... eh... kanske Lia Boysen? Eller Lena Nyman för lång och trogen tjänst? Ja, jag gissar på Lena Nyman.
Bästa manus: Här tycker jag att det är konstigt att Farväl Falkenberg överhuvudtaget är nominerad. Efter vad jag förstått har den mestadels framkommit genom improvisationer och har dessutom klippts ner en hel del, från en väldig massa material. Den skulle däremot absolut förtjäna pris för bästa klippning. Jag tror att manus-baggen går till När mörkret faller.
Bästa foto: Hästmannen har jag inte sett, och både Storm och Om Gud vill är riktigt snygga. Jag hade också velat se att Farväl Falkenberg fått en nominering här. Kanske Du & jag också. Jag tror och hoppas att... Linus SandGREN (och inte ...berg ska det naturligtvis vara) för Storm vinner.
Bästa kortfilm: Har inte sett de andra två, men jag hoppas och tror att Aldrig som första gången vinner.
Bästa dokumentär: Den enda jag sett är Jag minns Håkan Alexandersson och den var riktigt bra och de Geersk. Alice och jag är jag väldigt nyfiken på - och jag tror att den vinner.
Bästa utländska film: har inte hunnit se De andras liv än, men jag tror och hoppas på Babel ändå.
Biopublikens pris
: drar garanterat Storm hem. Eller?

UPPDATERAD: Missade
Bästa manliga biroll: Har inte sett förra årets Hemligheten (däremot har jag sett den svenska filmen som hette Hemligheten som kom 2005. Den var... underhållande.) och om Engman får något pris för sin insats i När mörkret faller är det något som är allvarligt knas. Jag tror och hoppas på David Johnson i Farväl Falkenberg, men det kan ju också vara så att juryn inte tycker att han är tillräckligt mycket "skådespelare".

--

Idag släpps Oscarsnomineringarna. Yay!

EDIT: Det gör de inte alls, jag hade skrivit upp fel datum i kalendern. De släpps i morgon eftermiddag, som Daniel påpekade i kommentarerna.

--

Jag har en helt sjuk träningsvärk. Jag som inte tränat på flera år och aldrig tränat yoga tyckte tydligen att mitt nya liv skulle inledas med ett 90 minuters power yoga-pass i extra högt tempo. Det var absolut bra träning, men jag vill nog att min träning mer ska kännas som ett träningsmontage ur valfri actionrökare. (Emma-trivia: jag har gått en aerobicsinstruktörsutbildning. Det känns idag... ganska avlägset.)

20 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa film: Jag tror (och hoppas!)faktiskt på Förortsungar. Inte för att jag sett den, men för att regissören är en rar och egensinnig kämpe som hållt på med den där idén i över 10 år, utan att någon trott på den eller henne. Förrän nu.

Bästa regi: Får Förortsungar Bästa film KANSKE Ganslandt får regi-baggen, men jag tror ändå inte det. Förortsungar här med. Nilsson torde vara chanslös.

Bästa kvinnliga huvudroll: Oj, svårt. Det är väl ingen som sett någon av de där filmerna - men Oldoz Javidi kanske.

Bästa manliga huvudroll: Skarsgård är ju duktig. Karlsson också, men han har gjort bättre roller än den i Offside.

Bästa kvinnliga biroll: Här tror jag som dig Emma: Lena Nyman för lång och trogen tjänst.

Du har skippat Bästa manliga biroll (vilket jag iofs kan förstå, med tanke på vad som erbjuds), men jag gör en gissning:
Tröstbagge till Falkenberg eller Peter Engman. Nja, det blir nog Engman, när jag tänker efter. Killen i Falkenberg är ju inte skådis "på riktigt", kan inte tänka mig att juryn gillar sånt..

Bästa manus: Svenska filmkrisen blir extremt uppenbar när man kollar på nomineringarna här. Utan att ha sett den gissar jag på När mörkret faller.

Bästa foto: Står mellan Chrille Forsberg (för Om gud vill)och Linus Sandgren (Storm), båda jätteduktiga. Sandgren är lite coolare, så jag tippar på honom.

Bästa kortfilm: Aldrig som första gången (även om Tillväxtsjukan också är bra, dessutom animerad, vilket juryn verkar gilla).

Bästa dokumentär: Jag minns Håkan Alexandersson.

Bästa utländska film: Babel hoppas jag. Men Almodovar är ju oproportionerligt stor i Sverige. Men Babel är bättre och förtjänar att vinna.

Biopublikens pris: drar garanterat Offisde hem.

Emma sa...

Netchen!

Jo, regissörerna bakom Förortsungar är superrara. men ganslandt har diadem. HUr mycket mer egensinnig kan man bli? :) Men okej, jag tror också att det är stor chans att de vinner för regi.

Fixade till min stavning av Linus SandGRENS namn, och la till manliga biroll. Jag tror som du att juryn kan ha svårt med att han inte är skådis på "riktigt", men hoppas ändå.

Må sämste man inte vinna!

Anonym sa...

Oscarsnomineringarna kommer först i morgon vid 14.30.

Emma sa...

Såklart. Hade skrivit upp fel dag. Fixade till det. Tack!

Caroline Hainer sa...

Inte för att det på något sätt är en fingervisning men Citypriset för bästa film gick till...Storm!? Visar väl bara hur det där med gissningar slåt fel hur man än gör.
Caroline aka Jazzhands
http://mytwojazzhands.blogspot.com

Anonym sa...

Tyckte du Farväl Falkenberg var bra? Jag har fått för mig att du inte tyckte om den, eller det kanske var folk i allmänhet som inte köpte hypen?

Sara Ödmark sa...

Vilken underbar kudde. Oh my god. Vill ha!
(Såg The Departed nyligen förresten, och läste din minirecension av den. Flåsgrabbig var ett bra ord.)

superkryp sa...

Jag är pinsamt oinsatt i svensk (och utländsk) film nu för tiden.

Åsså har jag glömt Storm igen. Måste nästan gå och hyra den... imorrn. :)

Emma sa...

UCJ: Jag tyckte mycket om Farväl Falkenberg. Jag såg den ganska tidigt, hade jag sett den efter att den blivit så ihjälkramade kanske jag hade tyckt annorlunda - men jag tror inte det.

Saom: Visst är den bra? Gör sig desutom perfekt som svankstöd i kontorsstolen. :)

Superkryp: Det måste du verkligen göra! Jag gillade den massor.

Fredrik Westerlund sa...

OMG, kudden! Har du gjort den själv? Finns den att köpa?

Emma sa...

Jag fick den i födelsedagspresent för två år sen, men den borde ju finnas kvar - marknaden borde ju i princip vara oändlig. :) Känns lite som en Designtorget-grej kanske? En snabb googling säger att det mycket riktigt är där den funnits och att kudden bäst lämpar sig för "Grammisgalor, Guldbaggegalor och Konung Carl den XVI Gustafs samtliga offentliga framträdanden" och har kostat 398 kr.

Anonym sa...

Jag håller på att öva upp ett förhållningssätt som ska göra att jag klarar av att titta på direktsända galor UTAN skämskudde. Resonemanget går ungefär såhär (ett mantra att repertera precis när det är som värst): "Jag ser dom, men dom ser inte mig. Hade jag inte suttit här, så hade dom ändå gjort bort sig. Jag har ingenting med det här att göra. Deras handlande är oberoende av min existens. Det här händer, oavsett om jag tittar eller inte. Dom ser inte mig. Jag betraktar bara ett ofrånkomligt händelseförlopp".

Jag ska praktisera det ikväll, hoppas det funkar.

David sa...

Alltså.
Jag är en modern människa, jag dricker hotshots. [/ironi]
Men varför har jag inte sett en enda film som är nominerad? Okej jag bor inte i Sverige, men jag tänker att kanske NÅGON av dessa filmer skulle visats här? Jag har ju ändå sett film från andra länder än UK och USA under året...
Vad är det som händer?

Emma sa...

Salinger: Funkade det? Jag tyckte nog att det på det stora hela var en rätt oskämsig gala. Kyle gjorde ett toppjobb.

David: Det är väl inte så många av dem som eh.. lämpar sig för utlandslansering. Faktum är att flera av dem inte ens lämpat sig för release i Sverige. Men satsa på att se Farväl Falkenberg och Storm så har du sett vad du behöver från 2006. Typ.

Anonym sa...

Så sant, det behövdes inte ikväll. Det gick ju bra. Däremot kom mantrat väl till pass under t.ex. Idrottsgalan, inte minst när han Michael Tornvig(?) körde sina extremt trötta "så här gör vi i Norrland"-skämt.

Fredrik Westerlund sa...

Jag älskar kudden och började tänka på när jag skulle använda den, men då slog det mig att jag gillar skämskudde-situationerna. Extras, till exempel, när Maggie och Andy gör bort sig kring hudfärg, handikapp och dylikt. Jag ska nog mest ha en skämskudde att krama och tycka om.

kazarnowicz sa...

Emma, menar du att det poppar upp skämskuddard i ditt knä under själva galan? DET är public service :-)

Men skämt åsido, känns det inte lite förlegat att dela ut priser till kvinnlig och manlig [whatever]? På det sättet ligger MTV Movie Awards i framkant, för de har ju skippat kategorierna. Jag är mest ledsen över att Transamerica inte Oscarnominerades, för jag vill veta om det skulle ha varit för bästa manliga eller bästa kvinnliga huvudroll.

Förresten, jag såg just Camp Slaughter. Jag undrade om Martin, som regisserat den och har samma efternamn som du, hade något släktskap med dig, men det har IMDb avslöjat. Kan inte du berätta storyn bakom nån gång? Jag vill gärna tro att det ligger något ironiskt eller parodiskt bakom det här. Eller att det är något som gjordes i panik, på fyllan, som inlämningsuppgift på en filmskaparskola.

(Jag tror jag håller på att bli senil. Jag var helt säker på att jag lämnade den här kommentaren tidigare, men fick förmodligen captchan om bakfoten.)

Emma sa...

Salinger: Jag såg inte Idrottsgalan, det ska jag nog vara glad över. :)

Micke: Vet inte om jag tycker det är så förlegat egentligen, ju fler priser, ju roligare.

Angående Camp Slaughter ser jag hellre en egenfinansierad film med massor av energi vilken dag i veckan som helst än statsfinansierad tråkig smörja som Sök.

Emma sa...

Freddi: Jag kan inte kolla på program som Extras eller The Office. Det GÅR inte. Till slut hamnar jag på golvet under bordet med händerna över öronen och ögonen ihopknipta så hårt att jag ser dansande färgpluttar.

Fredrik Westerlund sa...

Ha ha! Jag har en kompis som är precis likadan. Efter en lång övertalningskampanj fick jag henne att titta på ett avsnitt Extras. Hon pallade kanske en tredjedel innan hon gömde sig under en filt och pep "sluta, sluta, aldrig mer att jag ser på det här eller någonting annat med Ricky Gervais".