fredag, januari 12, 2007

Göta Kanal 2

På något sätt hade jag trots de sura recensionerna någon idé om att den ändå skulle vara helt okej och att filmkritiker förlustat sig med att racka ner på filmen enbart på grund av att den haft kommersiella ambitioner och inte utspelar sig vid en svensk diskbänk. Detta var, i just det här fallet, ett felaktigt antagande. Alltså, jag kan förstå att den var jätterolig att spela in. Jag kan förstå att så många stora svenska skådespelare tyckt att det varit roligt att hoppa in en dag eller två och säga något klatschigt på dialekt, dra på sig fula kläder, kanske en overall, kanske en bondkeps, kanske ett tanthuckle och flaskbottnar till glasögon och skoja och nojsa med sina kollegor i den svenska sommarvärmen. Jag fattar det. Men att ingen dragit i bromsen, sagt ska jag verkligen säga så där och undrat över pizzalingo- och ballongförsäljarskämten, undrat om det verkligen är så roligt med en man som får spagetti på huvudet, om det automatiskt är roligt med människor som faller i vattnet, överklassdamer med knähundar, hundallergiska tekniker med dreads, eller för den delen kvinnor som rapar och snusar. Det enda som var roligt var Peter Haber. Eva Röse gjorde också vad hon kunde, och kom undan med hedern hyfsat i behåll.

Bortsett från det tidsmaskinmässiga upplägget, är det mest bestående minnet skarmflyg.com.

12 kommentarer:

mattias sa...

Om Peter Haber var det enda roliga känner jag mig inte direkt råpeppad på att se den. Inte för att jag var det innan.

superkryp sa...

Jag vet inte hur snacket är om Peter Haber, men nu när Sunes sommar gick på teve kom jag på att jag verkligen tyckte att han var bra - Pre-Beck. Nu har jag t.o.m. lite svårt för honom, men i Sunes jul tycker jag att han har klara Gösta Ekman-kvalitéer.

Men Göta Kanal. Har sett ettan en gång och den är verkligen inte min favvofilm. Tvåan finns inte en chans i helvetet att jag ser. Det enda som är okej är att Loffe kanske får ett uppsving. Av nång jävla anledning gillar jag Loffe. Troligen för att han är trummis. :)

Emma sa...

Peter Haber VAR verkligen genuint rolig i de pyttescener han var med. Men, att just han skulle vara roligAST var minst sagt oväntat.

Det där bandet han trummade i - Doris? hette de så? - var inte de ganska bra?

Unknown sa...

Loffes band hette Hanson United och de tillhorde Stockholms saltaste katter en gang i tiden.

Unknown sa...

Eh, Hansson & Karlsson hette de.

mattias sa...

Varför tar ingen upp den viktigaste frågan kring Janne "Loffe" Karlsson:
om hans smeknamn är Loffe borde inte hans förnamn då, enligt Rolf-Roffe-mönster, vara Lolf?

Anonym sa...

Hans smeknamn kommer sig väl av att han spelade "Loffe" i Någonstans i Sverige (tror jag det var, någon 70-tals tv-serie i alla fall). Tror f ö Loffe kan vara smknamn av Olof.

Anonym sa...

hej
tänkte bara tipsa om en bra artikel om porr, och dess inverkan på unga människor, i senaste numret av NIKK magasin (som man ju kan prenumerera gratis på; http://www.nikk.uio.no/publikasjoner/nikkmagasin/abonnement/index_e.html)
appropå den debatt som förekommit här på bloggarna...

Emma sa...

Henrik: Lite googlande berättade att han var med i både Doris och Hansson och Karlsson. Hansson de Wolfe United däremot, var min svärfar med i. De var en av mina favoritgrupper när jag var liten, och var helt klart Stockholms saltaste katter. :)

Mattias & anonym 1: I Älmhult kunde man också kallas Loffe om man hette Elofsson i efternamn.

Anonym 2: Tack för tipset!

A L V A S - P A P P A ! sa...

Japp; Totalt skamgrepp på minnet av den förra filmen. Och så uselt att den borde brännas på bål.

Anonym sa...

Jag har med bestämdhet hävdat att Peter Haber är det ENDA roliga i filmen. Det är också så tydligt eftersom INGET annat kommer i närheten av att vara roligt.

Anonym sa...

Peter Haber är faktiskt inte alls dålig! Han är bra i "Tomten är far till alla barnen" och som pannan till Sune i serien liksom filmen så är det riktigt kul. T o m i Beck har han varit rätt ok, men man kan fråga sig varför så bra skådespelare som Peter Haber och framförallt Ingvar Hirdwall (om än liten roll) gör i en Beckfilm. Är det filmsverige som är så grått mån tro så att de tvingas till mindre lyckade serier/filmer?