tisdag, januari 09, 2007

Guldbaggarna kan gå till...

Guldbaggenomineringarna är släppta, och för en gångs skull ser det faktiskt lite roligt ut. Inte helt blandat, men inte lika oblandat som förra året. Jag har inte sett varken När mörkret faller eller Sök, och är i ärlighetens namn mer nyfiken på den förra än den senare, men det kan vara trista fördomar förstås. Eftersom mina favoriter från förra året var Farväl Falkenberg, Container, Storm, Säg att du älskar mig och Du & jag saknar jag egentligen bara två filmer bland de nominerade, vilket är mycket ovanligt. Det kan nästan bli spännande. Oj.

BÄSTA FILM

Farväl Falkenberg

Förortsungar
Storm

BÄSTA REGI

Jesper Ganslandt för Farväl Falkenberg

Ylva Gustavsson och Catti Edfeldt för Förortsungar

Anders Nilsson för När mörkret faller

BäÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL

Haddy Jallow för rollen som Fatou i Säg att du älskar mig

Oldoz Javidi för rollen som Leyla i När mörkret faller

Amanda Ooms för rollen som Lisa i Sök

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

Jonas Karlsson för rollen som Anders i Offside

Anastasios Soulis för rollen som Jonas i Underbara älskade

Gustaf Skarsgård för rollen som Johan i Förortsungar

BÄSTA MANUS

Jesper Ganslandt och Fredrik Wenzel för manuskriptet till Farväl Falkenberg

Ylva Gustavsson och Hans Renhäll för manuskriptet till Förortsungar

Anders Nilsson för manuskriptet till När mörkret faller

--

Weird Science skriver om tevebranschens samarbete med fildelare, vilket påminde mig om något jag skrev för Cinema för sex år sen eller så, om hur filmbolagen började utnyttja internetpaparazzis som Aintitcoolnews till sin fördel. Då handlade det om enstaka stillbilder som läckte ut, eller kanske manusutkast. Nu handlar det om hela teveavsnitt. Artikeln är lite söt så här i backspegeln, säkert full av faktafel, men söt. Hittade också min första filmrecension i arkiven, Blair Witch. Den är märkligt nog helt okej. Blev nästan lite tårögd.

--

Inatt drömde jag att jag var med om samma scenario två gånger. Andra gången visste jag hela tiden att jag skulle bli knivmördad, men kunde, ville inte göra något åt det. Jag tänkte innan varje beslut, om jag öppnar dörren nu kommer det att leda till att... osv. Men så tänkte jag, om jag bara är snäll och modig så kanske det inte händer. Då kanske mördaren inte kan med att mörda mig? Var inne i en hyrbutik och skulle bestämma mig för vilken film jag skulle se, vilken som alltså skulle bli min sista, det blev en film som hette ID som jag hade velat se länge, sedan funderade jag på om jag skulle duscha och byta kläder men tänkte äh, va fan, jag blir ju ändå mördad.

10 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Fina filmer, men Lena Nymans nominering för bästa kv biroll borde väl ligga i en annan kategori, typ hederspris eller varför inte; tackförlångotrogentjänst-priset. As usual finns det inget uppskattande för filmmusik, det är inlemmat i Ljudkategorin. Ska fan blogga hårt om detta snart.

Johan Ahlin sa...

Måste bara tillägga att dina drömmar är bra manusämne, haha.

Spökplumpen sa...

Känns det inte som ett ovanligt tunt år när man läser nomineringarna?

Anonym sa...

Liksom Johan ovan tycker jag dina drömmar är rätt roliga/intressanta. Jag får dock känslan man fick av "Liftarens guide till galaxen", denna uppgivenhet som verkade genomsyra stora delar av boken, typ cynism. Kanske är det här vad din nästa bok bör baseras på? Ser fram emot det :)

Emma sa...

Johan: Angående filmmusik, på ett sätt kan jag absolut hålla med dig. Men filmmusiken i svenska filmer håller nog inte så pass att man ens skulle kunna nominera tre stycken varje år. Eller, jag kanske har fel? (Hursomhelst, har läst på en hel del ställen om soundtracket till Farväl Falkenberg, även om jag nog inte själv la märke till det.)

UCJ och Johan, igen: Jo, mina drömmar blir mer och mer rubbade. Cynism? Jo, du har nog rätt. Nästa bok kanske. :)

CFH: Nja, jag vet inte. Alla har ju pratat om det senaste svenska filmåret som becksvart osv - men jag har ändå sett fem filmer som jag har tyckt varit riktigt bra. Kanske inte mästerverk, kanske inte alls perfekta, men modiga filmer som spretat lite och velat något annat än det typiskt "svenska". Som Storm, Container, Säg att du älskar mig, Farväl Falkenberg och Du och jag. För ovanlighetens skull är flera av dem dessutom nominerade. Så, jag är nog inte lika pessimistisk som alla andra. :)

Johan Ahlin sa...

Emma; Det är nog sant det där med svårigheterna med att få ihop 3 fullgoda kandidater men man måste säga nåt iaf om att kompositörerna i sverige placeras i samma skrå som ljudteknikerna.
Det skulle väl kunna jämföras med att om kulturjournalisterna eller filmkritikerna hade nåt slags pris att vinna, så skulle de tävla med grafikerna.(Hoppas ingen tycker att jag värderar grafikerna och ljudteknikerna som några sämre "skrån"). Skitsamma, i Usa och Frankrike jobbar kompositörerna mer självständigt, konstnärlig och får följdakligen mer cred för musiken.

Hadetgott och dröm nån ny "Lynchig" story man får läsa imorrn:)

mattias sa...

Upphöjer man kompositörernas ställning genom att ge dem en egen Guldbaggekategori kanske, kanske de blir bättre? Eller är jag bara naiv?

Johan Ahlin sa...

Mattias:
Nja, det är många parametrar som spelar in här tror jag. Många etablerade kompositörer jobbar mkt självständigt och har oftast producenten som "chef", alltså inte i sverige, men nästan överallt annanstans är det så. Regissörer i sverige både "castar" och pillar i manus, samt har mkt att säga till om när det gäller musiken. Det är ytterst få svenska soundtracks som kan stå för sig själva pga detta. Emma har säkert nåt vettigt att säga i frågan.

MVH Johan

Emma sa...

Johan: Jag ÖNSKAR jag hade något vettigt att säga - men jag är ärligt talat väldigt dåligt insatt i svenska soundtracks. Jag kanske är fördomsfull, men det känns rent spontant som att soundtracks i Sverige till stor del består av mullrande, dova bakgrundsmuller coh halvstressig synthslinga som ska stressa på handlingen i snutrullarna. Men jag har nog fel.

Det första jag tänker på när jag tänker svensk filmmusik är på Barnens ö. Och den musiken var ju (vad jag vet) inte specialskriven. :)

Johan Ahlin sa...

Mkt kass musik som mest är samplade slagverksmattor o dylikt, inga starka melodier som lyfter riktigt. Anders Hillborg skrev fin musik till en julkalender för några år sedan, det är nog det enda svenska jag kan komma på för tillfället...

MVH Johan