onsdag, augusti 09, 2006

Nils-Petter vs Cissi

Men herregud. Cissi Elwin uttalar sig i GP. Nils-Petter Sundgren tolkar i Expressen.

Att tolka

- Det är intressant att se varför Colin Nutleys "Heartbreak hotel" blev en sådan succé. Den beskriver verkligheten för en singelmamma. Vi lever i ett samhälle där vi håller på att omdefiniera vad en familj är, och sådana frågor är bland andra jag och mina vänner väldigt upptagna av att diskutera.

som att Heartbreak Hotel är Filminstitutets nya VD:s personliga favoritfilm och att det därför är dithän all svensk film i framtiden ska vandra verkar väl lite drastiskt? Och när N-P skriver

Cissi Elwin tror alltså att den svenska filmen står inför en ny guldålder och att hon kommer att vara närvarande när en svensk film belönas med en Oscar eller en Guldpalm i Cannes. Men hon kammar noll om hon tror att det blir med en film i samma flugviktsklass och låga trovärdighet som Heartbreak Hotel.
Det filmvärlden längtar efter från Sverige är inte vimsiga, politiskt korrekta komedier med töntiga slut. Den svenska filmens världsrykte har skapats av filmer med helt annan ambition och konstnärlig nivå.

har han kanske glömt att en av de svenska filmer som uppmärksammats utomlands på senare år är Såsom i himmelen. Den Oscarsnominerades. Den sågs av ca 1,5 miljoner människor här i Sverige. Den drog in pengar till svensk filmbransch. Personligen skulle jag säga att den är av flugviktsklass, har låg trovärdighet och ett töntigt slut - men som vd för SFI gissar jag att man bör se till att det finns filmer av alla sorter? Dvs filmer som många människor vill se och smalare film som ses av en mindre publik? När N-P skriver en mening som

Filminstitutet har kommit till för att stödja tillkomsten av svensk kvalitetsfilm, inte för att tillfredsställa vd:s mer eller mindre utvecklade filmsmak.

och sedan någon mening senare skriver att SFI:s VD behöver

...en lämplig ödmjukhet i smakfrågor.

känns det som att det nånstans har blivit lite fel.

7 kommentarer:

C. sa...

Underbart kul, specielelt som han fått proffesors namn "...för sina folkbildande insatser."

Lite kunde han väl ha kikat på vad han skrev?

Anders sa...

Nils-Petters brand new bag är uppenbart att försöka dissa så många som möjligt som jobbar med film, eftersom han inte själv gör det längre.

Emma sa...

Ja, det verkar märkligt. Särskilt som han angriper något som bygger på en misstolkning av vad som faktiskt sagts. Men jag kan ju självklart hålla med om att filmstödet gått till många "felval" de senaste åren. Hela systemet borde göras om.

Conan sa...

Hua! Det är farligt att skriva debattinlägg när man är förbannad, då blir det sällan bra... Men i dagens Expressen får N-P svar på tal av Cissi Elwin och blir lite mer nyanserad, från surt gnäll till en mer sansad dänga mot konsulenternas urvalsprinciper. Vilket kändes mer meningsfullt.

Emma sa...

Fast fortfarande är det ju helt fel typ av debatt som förs. Sandkastande på människor och inte system och mossiga strukturer. Oh well.

Appropå det du skrev om Haunted på din egen blogg, har du hittat tillbaka till en "warm and fuzzy" Palahniuk? Jag hävdar fortfarande att Invisible monsters är ett säkert kort. :)

Conan sa...

Nä, har inte återvänt till Palahniuk. Men jag ska! Har förresten nyss plöjt "Fräsch, frisk och spontan" av Måns Kallentoft som var nåt av det mest obehagliga jag läst på länge (öh, sen Haunted då, jag är ju en känslig själ :-) Lysande bra samtidssatir, ska blogga om den så småningom. Rekommenderas!

Emma sa...

Tack för tipset! Och återvänd till Palahniuk så snart som möjligt! :)