Det där är något som man ofta hör svenska filmarbetare säga. Oftast filmarbetare som är mitt uppe i smeten och får en hel del pengar. Jag förstår inte riktigt resonemanget. Hur kan det göras för mycket film i Sverige? Det görs för dålig film i Sverige, absolut. Men för mycket? Det är däremot ett problem att nästan alla svenska filmer hamnar på bio. Ett år när det kommer upp emot 40 filmer äter de upp varandra, de stjäl varandras publik. Varför inte släppa vissa av dem direkt på dvd? Varför inte leta efter andra forum för filmerna? Det är ett problem att det tar så lång tid att göra film i Sverige. Det är svårt att brinna för en film i, säg, 8 år. Under processen det tar att försöka få ihop pengar har ofta kompromisser gjorts, för många ändringar, av alldeles för många kockar.
Att Filminstitutet i Sverige på senare år har valt att satsa pengar i allt fler filmer, men med mindre belopp, är en olycklig utveckling, menar Lars Jönsson.
Det görs helt enkelt för många filmer i Sverige i dag, med för liten budget. En rimlig produktionsnivå vore runt trettio långfilmer, att jämföra med fjolårets fyrtiofem.
- Kanske är det därför vi har sett så mycket som är mediokert på senare år. Filminstitutet borde analysera detta noga. Vad innebär denna förändring, för branschen, för filmutbudet?
Cissi Elwin sa i senaste Film & TV att hon "tror att det går att åstadkomma mer för mindre pengar", och jag är nog mer inne på hennes linje. Förutsatt förstås att pengarna går till rätt projekt, och inte till, säg, 18 Beck-rullar.
1 kommentar:
Du har så rätt. Jag undrar verkligen varför allt svenskt måste gå på bio. Bra bagateller borde kunna komma fler av och då gärna direkt på DVD. Zingo är, typ, den perfekta svenska "direkt på DVD"-releasen.
Pillertrillaren, Lithium, Naken och den där actionkomedin med Anders Lundin är ju inte filmer som inte borde ha gjorts, bara filmer som inte borde ha uppmärksammats.
Skicka en kommentar