onsdag, september 27, 2006

Vasastan newsflash

Alltså, nu verkar det som om polisen övar på demonstrationer igen. Platsen de väljer är märklig - vad är oddsen att demonstranter någonsin ska välja att manifestera sitt missnöje på smågatorna i Vasastan? Idag är låtsasdemonstranterna mindre, kanske femton, sextonårsåldern. De har samma plakat som förra gången; Nej till allt, Ja till allt och Allt är fel. De ser ut att ha jätteroligt. De pressas framåt av tre, nej, sex, piketbussar nedanför mitt fönster right this minute.

(Förresten, borde de inte varna för såna här övningar, sist blev jag skiträdd. Och varför måste låtsasdemonstranterna vara så högljudda och skrika saker i megafoner om allt ändå är på LÅTSAS? Trying to work here! Jobbigt att prata med presskontoret på filmfestivalen i Reykjavik och förklara oväsendet med att det är låtsasdemonstrationer utanför fönstret.)

--

Läs DN:s artikel om ansiktsblindhet, otroligt intressant. Jag har alltid varit väldigt bra på att känna igen människor, men jag misstänker att jag på senaste fått någon form av ansiktsoverload - och har plötsligt blivit jättedålig på ansikten, namn och sammanhang. När jag var på väg till Göteborg förra veckan stötte jag ihop med en människa som jag misstänker att jag jobbat med, men jag kan inte för mitt liv komma på var, eller vem han var. När jag var i Köpenhamn såg jag en människa som kände igen mig och som jag också kände igen. Jag kopplade "dansk skådis, dansk skådis, dansk skådis, argh vad heter han" tills mannen ifråga öppnade munnen och pratade skånska och jag fattade att det var Lars Jönsson på Memfis. Igår hejade jag på någon jag kände igen när jag var på bio. Jag misstänker att det var en bloggare jag bara sett på bild.

--

Farväl Falkenberg blir lite otippat Sveriges Oscarsbidrag. Jag hade satsat mina pengar på något så förutsägbart som Ninas resa. Spännande!

10 kommentarer:

Magnus Tannergren sa...

Om Stockholmspolisen övar på låtsasdemonstranter för skattepengarna så är mitt förtroende i kört botten. Varför då? de har ju AIK:s och HAmmarbys fans att öva på jämt. Bara att slå batongen.

Nej till allt!

---

Farväl Falkenberg till Oscarsgalan? Jaha då vinner vi inget den här gången heller då.

gudmundson sa...

Kravaller i Vasastan är faktiskt mer sannolikt än du tror. Nästan varje gång nazisterna demonstrerar i innerstan är det faktiskt Vasastan som gäller. Har ingen aning om varför. Kanske gillar de att det heter Oden-plan, eller nåt.

Och medan jag ändå är här: du hade rätt tidigare om Click. Ingen vidare Sandler-rulle. Men jag gillar honom ändå.

Emma sa...

Riotbrain: Ja, nej, Farväl Falkenberg känns väl kanske inte som Oscarsmaterial på samma sätt som Ninas resa eller Såsom i himmelen.

Gudmundson: Jo, Odenplan skulle jag förstå. Men de små gatstumparna däromkring? Angående Click, told you so. :)

mattias sa...

Enda sättet att vara helt säker på att man inte missar någon man eventuellt känner är att hälsa på exakt alla, varenda människa man träffar. Det är ett lite pinsamt, för att inte tala om tidskrävande, sätt att handskas med sin ansiktsoverload, men man är i alla fall på säkra sidan.

Anonym sa...

Hej Emma!
DU skriver en magnifik blogg! Bäst i Sverige!

Emma sa...

Blogger beter sig mystiskt. MIn förra kommentar försvann.

here goes igen:

Mattias: Jag tycker av någon konstig anledning alltid att jag känner igen folk. fast de påstår att de inte träffat mig tidigare. Så din metod går så att säga automatiskt för min del - jag hälsar redan på allt och alla.

Anonym: Men oj vilka snälla ord! Tack.

Anton sa...

Hej!
Jag vill först bara säga att din blogg är super! Jag såg kommentaren om oscarsnomineringen, när går egentligen oscarsgalan? Vilken tid på året?

Emma sa...

Tack!

Gå in på oscars.org och hitta all info om galan du nehöver veta, med massor av extragiodis med historik och annat. Saxat därifrån:

"The ceremonies honoring film achievements for 2006 will be held on Sunday, February 25, 2007."

Anders sa...

Men vad kallas det när man är ansiktsöverkänslig? Jag kan nästan inte träffa en ny människa eller t.ex. se en fotbollsmatch på TV utan att genast associera ansikten eller röster till en massa andra personer.

Som att tjejen som spelar Penélope Cruz dotter i nya Almodóvar-filmen ser ut som Ronaldinho. Eller att Fredrik Reinfeldt låter precis som Jonas Karlsson. Eller den värsta: När jag jobbade på dagis och insåg att ett av barnen såg precis ut som en treårig George W Bush. (Jag sa inget till hans föräldrar.)

Emma sa...

Anders: Men så där är jag OCKSÅ märkligt nog! Jag har kommit fram till att det egentligen finns en ganska liten uppsättning människotyper - som delar rörelsemönster, näsa, ögon, vadsomhelst med en klicka andra mämnniskor som man genast börjar tänka på.