söndag, september 24, 2006

Here goes, mina tankar om nya Filmkrönikan

(UPPDATERING 00.33. Jävlar. Nu har jag verkligen skitit i det blå skåpet. Det länkas hit från Filmkrönikans forum. Oh well. Jag begår harakiri nu. Farväl grymma värld. Mina sista ord: Lita inte på filmkritiker, de har fel. Lady in the water är en fantastisk saga, som under inga som helst omständigheter får missas!)

Nu har Roger uttalat sig. Orvar också. Så jag måste, med risk för att låta bitter, också göra det. Uttala mig om nya Filmkrönikan.

Det känns konstigt att uttala sig om kollegor, så jag vill först poängtera att Helena, Andrea och Göran är bra var och en för sig. Det är inte dem jag har problem med, det är upplägget och programidén. Nya Filmkrönikan känns som ett samtal med en chef. De pratar och pratar och orden som följer efter varandra låter för all del bra, eller i alla fall helt okej - men när man stapplar därifrån vet man inte om man egentligen kommit överrens om något, vet inte ens vad som sagts, eller om vad. Framförallt inte varför. Det är tomt. Det är luft. I det här fallet luft med höga ambitioner om att fördjupa, att ha ett Samtal. För mig funkar det inte alls.

Och nej, Filmkrönikan var inte bra de två förra säsongerna heller, det blev till slut för pinsamt att titta på till och med för mig själv som var med. Eller kanske just därför. Filmkrönikan har inte varit bra på ganska länge. Jag tycker i och för sig att recensenterna under de senaste säsongerna var och en för sig gjort det bästa de kunnat under de förutsättningarna som fanns, i upplägget som fanns. Vi lyckades undanmanövrera recensioner på 20 sekunder (20 SEKUNDER!!), och fick hålla oss till de tankar som fanns - dvs det skulle vara brett, alla skulle förstå, vi fick inte referera till något "smalt". Vad som var smalt var man inte alltid överrens om. Inte heller vilka ord som fick användas. MEN man fick ändå en klar uppfattning om vad var och en tyckte om filmerna. Det får jag inte nu. Det fanns också en lust till film, i alla fall nånstans. Den finns inte riktigt nu.

Om jag är bitter? Ja, lite. Om man i flera säsonger är kärringen mot strömmen som bråkar och spjärnar emot när redaktörer och andra säger att intervjuer med Mike Leigh och Jean-Pierre Jeunet ska tackas nej till för att de är på tok för smala, och sedan får kicken (i den mån det nu kan kallas kicken från en projekt/mångfaldsanställning) "för att man inte kan samarbeta med en redaktion" för att sedan se dem göra det här nya upplägget och desutom göra det så oinspirerat... ja, okej, jag är skitsur.

Ska filmer diskuteras ska de diskuteras ordentligt (men när jag tänker efter tror jag att ett riktigt riktigt bra filmprogram kanske inte ens innehåller recensioner), jag vill se intervjuer med regissörer och skådespelare, jag vill veta varför det görs vissa filmer just nu, vad de betyder, hur de passar in i samhället, jag vill veta vad nya plattformar gör för filmindustrin, jag vill se kortfilmer, jag vill se reportage, jag vill att ett filmprogram på SVT ska vara bland de första att upptäcka nya talanger, jag vill få lust att hyra en film så snart programmet är klart, få tips om saker jag inte visste om, jag vill bli underhållen och få nya tankar. OCH jag vill att de som anställs på Filmkrönikan ska brinna för film. Jag vill att Filmkrönikan ska göras i Stockholm och inte i det mossiga TV-huset i Göteborg. Nu.

--

Igår avgjordes Frame, kortfilmstävlingen jag satt i juryn för. Vinnarna och motiveringarna har i skrivande stund inte dykt upp på sidan - men de kommer väl. Det är så jävla roligt att sitta i jurys, särskilt på festivaler som Frame och Novemberfestivalen (där jag suttit i juryn två år i rad). Det är på sådana festivaler man hittar energin i svensk film, det är där nyfikenheten och upptäckarglädjen finns, där de helt rubbade, obegripliga och modiga filmerna görs. Till alla medverkande som hittar hit: All lycka!

--

Hittade förresten en intervju i Guardian med regissören Lou Ye vars film Summer Palace jag tipsat om innan. Läs den. Kinesisk punk.

--

Ikväll ska jag försöka se Lady in the water för att se om den är så dålig som alla säger.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Det program om film du beskriver är just det jag längtar efter.

Med tanke på den underbara värld film kan vara, ibland lik den vanliga världen eller då och då som en kort reflex av en annan, så borde det gå att göra programmet mer avskalat än idag. Dvs. utan dagens "sångpålägg" av diverse art. Helt enkelt reportage, kommentarer med mer lust och variation och utan hänsyn till andra än till progammakarna själva. Passar det och är äkta för filmkunniga eldsjälar då stimuleras säkert många tittare också. Enkelt eller hur?
Jämför med en koncentrerad pjäs, funktionell design, med klara stämmor, med en sopad vårgata
-Glöm gamla redaktioners misstag och illviljor! Tota ihop ett nytt programkoncept själv, presentera det ihärdigt!

Michael Nilsson

Anonym sa...

Om jag ska försöka beskriva vad jag vill se i Filmkrönikan så kan jag säga att specialprogrammet (1 timme långt!) från Cannes som Orvar och du, Emma, gjorde var typ det bästa jag sett i Filmkrönikan nånsin. Nåja, kanske att ta i lite, men här fanns det engagemang, de reportage, intervjuer och recensioner som jag vill se. Och så var Sahlin med på ett hörn också. Där hade vi haft en skön kombo lämplig för årets säsong - Emma, Orvar och Fredrik Sahlin.

MrPumpernickel sa...

Jag inte inte mer än att hålla med. Jag har sett Filmkrönikan stenhårt från och med att Orvar tog över det och de var verkligen ett program som man blev glad att se. När sedan du kom in i bilden så blev det bara bättre, diskussionerna mellan er två vara bara klockrena. Då syntes det verkligen att det var två personer som verkligen älskade och var passionerade om film som höll i programmet, nu så känns det bara (med full respekt till alla inblandade) som en diskussionspanel för en sak som inte betyder något. Ingen glimt i ögat, ingen passion, avskalat av all humor. Det är definitivt för smalt, och nog för att SVT ska finnas för dom som gillar den sidan också så måste det ändå finnas en gräns. Att göra Filmkrönikan till ett Röda Rummet för film gör bara ont att se.

Man saknar verkligen att se er två i rutan, aldrig förr har jag varit så glad över något sänt på SVT, till och med bättre än när dom var dom enda som visade Star Trek.

-Daniel Jansson

Anonym sa...

Ibland känner man sig som Goliat mot jätten. Har skickat mail och skrivit i svt forumet om nya filmkrönikan, men inga svar har kommit.

Vad krävs för att påverka dem? Måste man göra statskupp i SVT:s hus för att verkligen nå fram med sin kritik?

Håller med om allt du säger och jag önskar vi alla kunde gå i muntlig strid mot dem, men tyvärr känns det som Goliat förlorar i detta fall. De tuffar på med programmet utan förmåga att lyssna.

Föresten, vad gör Emma nu? Visionerna om ett ultimat filmprogram i SVT vore det bästa som skulle kunna hända public service! Och nu finns du inte kvar där längre... vad finns det nu för hopp?

-Christoffer Glans

Emma sa...

Michael: Ha ha, får göra det. Ja, det ska jag göra - god damn it!

Jojje: Jag håller helt med dig om Cannes-programet. Där var Orvar redaktör och han och producenten Torbjörn Freudenthal gjorde ett jävligt, jävligt bra jobb. De ville go with a bang, och det gjorde de. :) Där var jag stolt över att vara med för första gången på bra länge.

Christoffer: Såg att du var en av dem som länkade från Filmkrönikans forum. Tack, I guess. Men nu kommer jag att ligga sömnlös i ren skräck i veckor... Oh well. Nej, men, så farligt är det säkert inte. (Eller? Gaaah!)

Fredrik sa...

Jag kan bara hålla med föregående inlägg. Drömmen vore ett filmkrönikan (eller annat filmprogram!) på en timme i veckan, späckat med nyheter, DVD- och TV-tips, många recensioner (men inte för många! Vi vill inte ha tillbaka snuttifierade minirecensioner!) och intervjuer med skådespelare och regissörer.

Som programledare vill jag se Orvar och givetvis dig Emma. Sedan kan det med största sannolikhet finnas utrymme för en gästrecensent per avsnitt, gärna Fredrik Sahlin och Göran Everdahl som båda är mycket kompetenta och dessutom underhållande.

Jag tycker det sistnämnda är väldigt viktigt. Helena må vara kunnig och kompetent inom området, men kommer inte fram som det minsta underhållande. Det verkar som om hon bara gör programmet för att hon måste. Hon både låter och ser uttråkad ut.

Och du Emma, strunta i vad SVT eventuellt säger. Du är bättre, du har rätt - och det vet du.

Magnus Tannergren sa...

Helena von Zweibekxikq förstår tydligen inte varför Filmkrönikan tappar tittare enligt egen utsago i Aftonslaskan.se.

Det vet jag.

Därför att programmet blivit TRÅÅÅÅKIGT.

Elca sa...

Jag känner inget som helst behov av att ställa klockan för att komma ihåg att se Filmkrönikan längre. Det gjorde jag förr. När det var du och Orvar.

Emma sa...

Fredrik: En timme i veckan är förstås väldigt mycket tv, och det skulle krävas en ganska stor redaktion. Men om man skulle kunna fylla ut den tiden med kortfilmer från hela världen och/eller göra som t ex Musikbyrån och koppla till en dokumentär till programmet då och då skulle det nog fungera. Men då skulle det naturligtvis igen handla om pengar. Så, det kommer nog inte att hända inom den närmaste framtiden. :(

Anonym sa...

Jag saknar Dig och Orvar. :( Även om gamla filmkrönikan inte var perfekt så fick jag just den känslan efteråt. Jag ville gå och hyra en film. Waah, jag hade två ljusglimtar i min bondetv-tablå. Nu är en borta, det är bara och vänta och se om den andra kommer tillbaka.

Anonym sa...

Jag måste bara lägga till en sak:
Vad är det för hemsk bakrund dom har?

Senchaholic sa...

Jo, jag saknar också Orvar och dig. :) (även om du...gav Doom fyra stolar! http://www.carambola.se/?p=539 :P ) Men det ska bli spännande samtidigt att se de nya recensenterna.

Anonym sa...

Se till att få Orvar på kroken också så finns det säkert nån kanal som vill ha det programmet du beskriver!
Ett filmprogram utan recensioner, grymt! Bara nåt kort klipp och en rekommendation räcker tycker jag. Och så kortfilmer o intervjuer istället. Guld!

SNy. sa...

Sluta vara bitter - det där kan du lämna åt speedwaykungen Tony Richardsson. Filmkönikan är inte bra, har aldrig varit det heller. Se så här - det är ingen ide att uttala sig - ingen tittar ju på programmet. Att Orvar hamnar högst i en undersökning gjord bland 15-åringar är inte så konstigt. Å andra sidan, Orvar var hur bra som helst. Han symboliserade liksom Sagan om ringen-generationen som orkade titta. Von Zweibezerk, visserligen bra i text, men hon är sjuk ointressant.

Filmkrönikan har dessutom spelat ut sin roll. Om de inte kan bevaka mindre festivaler, rapportera om ungoch lovande film, kan de lika gärna lägga ner. Att varna 15-åringar om Nacho Libre gör andra medier redan. De som är tänkta att se Filmkrönikan har redan sin uppfattning, att se mossiga människor snacka i tv är en ren plåga för dem. Och förlegat. Titta in i tv och tycka är sååå ute. Kidsen (jag är också bitter) har läst Empire, Total Film, laddat hem eller läst någon blogg eller hackat i ett forum.

Och visst är det oroväckande att behöva "en kändis" i form av ngn skådespelare att pigga upp soffan. Tittarna väljer ändå Popcorn före Filmkrönikan. Och det finns en anledning att Tv3, Tv4 ohc Kanal 5 inte har något program. Har ngn sett Go C med Hasse?

Emma sa...

Krisp: Vad snällt sagt, tack. Angående bakgrunden: Beats me!

Mattias: Doom är bra! Tokigt effektiv action, no more no less. Alla som inte tycker det har fel. Okej? :)

Anonym: Oh, det vore en dröm. Får se tll att fixa det!

sny: Det är ju det jag menar, det ska vara mindre tittainirutan-tyckande, mer intervjuer, reportage med INBAKAT tyckande. :) Och så borde en public servicekanal vara dem som upptäcker nya talanger! Håller helt med. Och sååå bitter är jag inte. :)

Förresten tror jag snart att femman har sitt filmprogram, you'll see!

SNy. sa...

...och det med dej =)

Emma sa...

Njäe, tyvärr. Med en helt annan filmkritiker, efter vad jag hört.

Alexandra sa...

Skrev det här på filmkrönikans hemsida nyss, och så såg jag att du hade en blogg också, kul att hitta hit!

-----------
Producenter/Redaktionen, vad gör ni? (0 svar)

Jag har inget emot Helena mer än att hon inte fungerar som huvudrollsinnehavare för ett program, min kritik riktar sig mot producent och redaktionen för filmkrönikan, NI har tappat mitt förtroende, NI gör ett dåligt jobb. Helena gör ju inte mer än sitt bästa.

Jag förstår att programmet behövdes förnyas och Orvar gå sin väg precis som tex "Så ska det låta" men hur kan ni sparka en naturbegåvning som Emma oavsett vad som hände bakom stängda dörrar? I rutan var hon ett Ess, hon brann för det hon sa, jag var helt bombsäker på att hon skulle vara den som förde programmet till nya höjder, inget annat än svågerpolitik och kompis-dunka-varandra-i-ryggen kan vara anledningen att Helena sitter där hon sitter idag. Fy skämms!

Jag förstår inte, är det någon, och jag menar NÅGON som inte är insatt i projektet och är vanlig tittare som hellre vill ha Helena än tex Emma? Nå? Är inte SVT tittarnas TV-kanal? Man blir ju mörkrädd, hur länga ska detta hålla på? 5 år till? *rys* *rys*

Nästa program har ni 124999 tittare, ni tappade precis en till.

// Niclas
-----------

Anonym sa...

Emma, din programidé låter helt fantastik och är det filmprogram jag väntat på länge. Snälla låt oss slippa det Filmkrönikan som finns nu där man knappt får veta vad filmen handlar om och ändå måste stå ut med meta diskussioner som är tunna som såpbubblor. Inga intervjuer, ingen substans.

Snälla skicka in ditt programförslag till alla tv-bolag du kan komma på NU!!!

Anonym sa...

Kul att se att du vågar vara kontroversiell.

/din älskling med exploaterad överkropp.

Emma sa...

Niclas: Oj vilka snälla ord, tack, tack!

Anonym 1. Jo, det börjar ju bli dags. :)

Anonym 2: Nu är jag förstås galet nyfiken! Vem är min älskling med exploaterad överkropp? Försöker gräva bland minnena, men, nej...

Anonym sa...

Du får nog gräva lite i bildarkivet dessutom. The power of the truth will compell you.

Anonym sa...

Efter Andrea Reuters PÅHOPP om att dom minsann har 50% fler tittare än vad ni hade, vad är din reaktion? :)

http://www.tvbloggen.com/archives/113

Emma sa...

mattias: jag vet faktiskt inte alls vad vi hade för tittarsiffror de två senaste säsongerna - men när jag och Orvar recenserade hade vi siffror som låg runt 250 000 per program och repris, förutom de sena repriserna som gick mitt i natten, vill jag minnas. Ibland mindre, ibland mer - men oftast var det något sånt det handlade om. Men man räknar inte in hur många som ser på nätet i de siffrorna - och det borde rimligtvis vara fler som tittar på programmet på nätet nu än vad det var för bara något år sen.

Anonym sa...

Emma: vill du hitta din älskling med exloaterad överkropp så finns det två sidor som nog kan friska upp minnet, filmtipset och hycklens bildarkiv över filmtipsare...

Emma sa...

Jo, sent omsider trillade pengen ner. :)

Andréas sa...

är det verkligen sant det där om Mike Leigh och J-P Jeunet?

man kan ju tro det eftersom redaktionen verkar ha en fullständig ovilja att se att de har ett problem..

jag har påtalat det med svaret att det är "vanligt folk" som ser programen och inte engagerade cineaster som de som klagar (givetvis) utgör. detta är ju knappast sant, och Filmkrönikan som det ser ut nu är snarare smalare och tråkigare än någonsin tidigare! :(

Gunnar Rehlin eller Jan C kom tillbaka!!!

(fast dina och Orvars program var också rätt bra innan nån tvingade honom att hatta runt ute i verkligheten och klä ut sig faktiskt)

puss. -A.

Anonym sa...

häpp, hur tusan fick jag en blogg? har ju ingen.. :)