fredag, september 22, 2006

Cph - Dramaten 0-0


Okej. Jag var en av få svenska journalister (jag såg i alla fall inte en enda) som var och såg öppningsfilmen på Copenhagen International Filmfestival, von Triers Direktøren for det hele. Hur stort som helst. Älskar många av von Triers filmer, tycker verkligen att han är ett geni - och det känns lite som en historisk kväll när man får vara på plats när en av hans filmer för första gången har premiär i hemlandet och inte på någon av de riktigt stora filmfestivalerna. Denna historiska afton slutade med att jag somnade ungefär en halvtimme in i filmen och sen vaknade till med vad jag gissar var femminutersintervaller. Till detta fanns flera anledningar: jag var väldigt trött, filmen började klockan elva på kvällen, jag satt längst fram, framför en jätteduk, det var råddiga bilder. Men mest, den var inte särskilt bra. Det jag såg kändes som om det var knepigt för sakens skull, det kändes krystat, det kändes som ett stort von Trierskt fuck you. Och de von Trierska fuck you-utspelen brukar oftast vara underhållande, men jag vet inte... Måste se om den, under andra omständigheter.

Efter hemkomst åkte jag direkt från flygplatsen till Dramaten och såg Lulu. Jag förstår att den var oerhört provokativ när den skrevs 1894 - men att någon vill sätta upp den 2006 känns snudd på obegripligt. Annars, snygg scenbild och snygga lösningar, Livia Millhagen var modig och bra, hon hade dessutom fantastiska kläder, Torkel Petersson var ovanligt bra. Men tamt, på det stora hela. Folk försvann i pausen. Tanter fnös "Usch, det är så äckligt! Och fult!". (Tips: Pjäsen skrevs av Frank Wedekind, som också skrivit en historia som står till grund för Lucile Hadzihalilovics film Innocence som vann publikpriset på Stockholms filmfestival för ett par år sen. Jävligt bra, se den om ni får tillfälle!)

Vill ni förresten veta hur man upptäcker idioter på Dramaten? De karaktäriseras av att de 1) prasslar med en påse Bilar genom en halv föreställning 2) säger "men, gud, det är ju inte klokt, hon är ju naken" högt när någon är naken 3) de skriker som vore de på en berg och dal-bana när Torkel Peterson halar fram snoppen.

--

Hittade förresten en intressant tråd på Filmtipset, som tipsar om kortfilmer man kan se via Google Video eller YouTube. Jag är dålig på att hitta sånt själv och blev glad över att hitta en samling bra länkar (till exempel till var man hittar Sofia Coppolas Lick the Star del 1 och del 2). Är osäker på hur copyrightsvidrigt det är, och hur länge de ligger kvar, och om de öht får finnas där, men, enjoy!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du fortfarande hade varit på ZTV hade betyget till Triers senaste blivit ZZZZZ, eller? :-)

Själv har jag aldrig varit stormförtjust i Trier. Jag tycker ibland det finns nåt konstlat gripande över hans filmer. Det kanske är de där fuck you-utspelen jag inte gillar. Däremot såg jag Riket 1 och 2 på dvd nyligen och den serien gillade jag verkligen.

Förresten, Emma, när du länkar till externa sajter (som du ju nu har lärt dig göra efter anal kritik...) så vore det schysst om länken kunde öppnas i ett nytt fönster. Annars riskerar man ju glömma bort att det var härifrån man kom, menar jag.

Anonym sa...

lick the star var väldigt konstig. jag fattade inte riktigt vad den handlade om men jag tror jag gillade den ändå

Emma sa...

Jojje: Det är många som tycker så om Triers filmer, men jag har svårt att hålla med. Efter Breaking the waves grät jag i fyra timmar. Kunde inte sluta. Konstlat för mig är scener i amerikanska trycka på knappar-filmer, tänk talet i Independence day - som får mig att få en tår i ögat och resten av kroppen att känna sig smutsig som går på det.

Angående öppna länkar i nya fönster - absolut, skulle gärna ändra om jag visste hur. Vet du, eller någon annan? Hittar inget i templates eller settings.

Anonym: Har inte hunnit se Lick the star själv, återkommer när jag vet vad jag tyckte.