måndag, september 25, 2006

Lady in the water

Jag såg alltså Lady in the water igår. Den har av nästan samtliga svenska filmrecensenter fått ettor eller överkryssade betygssymboler, precis som den fått i amerikanska och engelska tidningar. Några exempel: DN, SvD, Sydsvenskan, Expressen, Aftonbladet, Guardian.

(UPPDATERING: Kom på att Andrea gav den en trea, det finns alltså fortfarande hopp för Filmkrönikan. :) )

Läs valfri ovannämnd recension. Läs på tvärtomspråket. Då får du något så när en uppfattning om filmen. Det är en fantastisk saga, jag hade roligt, det var oavbrutet spännande, fantasifullt, oerhört snyggt plåtat, väldigt välcastat och de ologiska luckorna alla pratade om vet jag inte var de såg någonstans. Det är en saga. Ologisk? Lady in the water är helt klart M. Night Shyamalans bästa film hittills - och jag har all förståelse i världen för att han bråkade för att få fria händer att göra den som han ville. All denna aggressivitet? Allt hat som väller fram i vissa av recensionerna, var kommer det ifrån? Hur kan en saga vara så provocerande? Förstår det inte alls. Se den innan den försvinner från biograferna. Vi såg den i en pyttesalong på Biopalatset, så min gissning är att den redan är på väg ner. Missa den inte! Låna någons barn, ta med dem och se den igen och igen och igen. Det hade jag gjort om jag kände någon som hade en elvaåring.

UPPDATERING: Det är bara om man man ser filmen på Astoria inne i Stockholm som man hamnar i en skolåda. Går man på SF-biograf har man betydligt fler och större salonger att välja mellan.

30 kommentarer:

Anonym sa...

Fast vad säger det att den är Shyamalans hittills bästa? Egentligen? Att den var bättre än "Signs", "Sjätte sinnet", "Unbreakable" och "The village"? Wow.

Emma sa...

Sjätte sinnet är väl vad den är, en okej twistthrillerskräck. Unbreakable gillade jag inte alls när den kom, men vid en andra tittning tyckte jag riktigt mycket om den - och Signs gillade jag också. The Village föll på att den blev så fatalt felmarknadsförd - jag var förbannad efteråt. Senare förstod jag lite bättre vad han försökt göra, och jag misstänker att jag efter att ha sett Lady in the water tycker bättre om den. Men det är klart att smaken är olika, det är ju inte mer med det. Jag är bara så förvånad över mängden sågningar.

Ricard sa...

Jag tvekar lite för att se "Lady in the Water", för jag tycker att Shyamalans senare filmer inte är så bra. Jag gillade "Sjätte sinnet" när den kom, och "Unbreakable" växte på mig, men "Signs" och "The Village" är hopplösa filmer, enligt mig. Jag ska nog ge den en chans när den släpps på DVD.

Emma sa...

Iofs kanske lika bra, nu när filmen i alla fall i Stockholm bara kan ses på en liten skitduk. :)

Anonym sa...

Lite besserwissrigt, men ändå, rätt ska vara rätt - DN var väl ändå relativt positiva? Mårten Blomkvist kände sig ju till och med nödgad att skriva en krönika om det idag.

Emma sa...

"Relativt positivt" är väl att ta i? Han säger ju ändå att filmen är ett torrsim, att Shyamalan förtagit sig, borde ha lyssnat mer på motståndet osv? Och idag skrev han ju något i stil med hellre ett ärligt isslyckande än ett oärligt, så jag vet inte riktigt hur du menar?

Anonym sa...

Härligt att du gillade den, jag hade gärna gått och sett den men den går varken här i stan eller i närheten.

Jag älskar Shaymalan, men han känns så missförstådd, Skräck-Thriller-Twist stämpeln är helt felaktig.

Jaja, får vänta tills DVDn kommer, eller, internet...

Emma sa...

Lady in the water är definitivt missförstådd. Och med aggressiv emfas dessutom. Förstår inte alls vad alla är så upprörda och arga över. De tar verkligen i i sina recensioner - på ett för mig helt obegripligt sätt. Mystiskt.

Anonym sa...

http://www.sf.se/clayton/Booking?action=listFilms&date=20060925&film=18050220

nu har du redan sett filmen, men visst är nån av dessa salonger lite större ?
Astoria visar de endast på ett ställe, Biopalatset.
Lite trist dock att man måste ge sig ut till shoppingcenter för att se en film..

Emma sa...

Heléna: Ja, absolut, salongerna på Sergel och Rigoletto är helt klart större än Astorias skolåda. Jag och mitt sällskap drog förhastade slutsatser när vi bara kollade via Astoria när vi bokade biljetter.

SNy. sa...

Sjätte Sinnet = okej, Stuart Little = skitkul, Unbreakable = hans bästa, Signs = gäst, The village = Vegascasino, Lady in the water = Wasteoffkkntalent!

Napoleon Dynamite = Mästerverk, Nacho Libre = Smältcheddar, 40 year old virgin = filmen om mej (nästan), Dogdeball = Mästerverk.

Emma sa...

Napoleon Dynamite = beyond överskattad skitfilm, Nacho Libre = har inte hunnit se än, 40 year old virgin = knappast filmen om dig, om man förstås bortser från de ouppackade dockorna och nörderiet :), Dodgeball = rolig.

Anonym sa...

Äsch...dom har koll,dom kanske bara inte tycker om filmen? .....mutter,mutter.
Och med tanke på att den snart går ner pga alla sågningar så kanske recensenter har lite för stor makt va..? Eh?

Anonym sa...

Jag håller kanske inte med dig om "Lady..." - den är crap på rätt många olika sätt - men måste erkänna att jag älskar Shyamalans något självupptagna disatanslöshet. Han skriver ett manus baserat på en saga han brukar yra ihop för att sänka sina ungar till sömn, skriver in sig själv i en roll som framtidens frälsare och begår lustmord på filmkritiker. Och sedan blir han heligt förbannad för att Disney inte vill filma eländet. Han är min typ av kille. Världen behöver fler excentriker.

Emma sa...

Wu Ming: Klart dom har koll. De har bara ingen fantasi. :) Och det verkar ju inte bara vara filmkritiker som tycker illa om filmen, alla verkar ju göra det.

Anonym: Det här med den "självupptagna distanslösheten" skriver ju ganska många om, och jag förstår det verkligen inte. Är inte alla manusförfattande regissörer i så fall självupptagna och distanslösa? Är det det faktum att han själv spelar en liten roll som är problemet? Det finns det många andra regissörer som gjort utan att mötas av den typen av kritik. Varför är Shyamalan mer självupptagen än någon av dem? Utveckla gärna, jag är jättenyfiken! Oftast brukar jag förstå vad folk ser/inte ser i en film som jag tycker annorlunda om - men i det här fallet står det helt stilla.

Anonym sa...

That settles it - jag ser Lady in the Water på bio! Ska bli kul att antingen såga den sönder och samman... eller så gillar jag den. Win-win situation.

Förresten, vad tycks om SVT:s bokprogram Babel? Aningen pretto programledare kanske (men han växer), och själv gillar jag det mer och mer. Önskar nya Filmkrönikan kunde vara lite mer så.

Emma sa...

Jojje: Yay, min mission har lyckats på åtminstone en människa! Kommentera här när du sett den! Hemskt nyfiken på vad du tycker, och om det finns något i filmen att bli arg på som jag missade. :)

Angående Babel, har sett alldeles för lite för att kunna uttala mig om programmet... Ska kolla in mig mer och återkomma.

Senchaholic sa...

Jag ska nog också ta och se den :) Tyckte att många överdrev om the Village också. (inte för att det är en av de bästa jag sett, men inte något av det sämsta heller.)

Emma sa...

Yay, en till!

Anonym sa...

Shyamalan är mer självupptagen för att han SKRIVER IN SIG SJÄLV SOM EN MESSIASGESTALT.

Emma sa...

Självupptagenhet, schmälvupptagenhet.

Anonym sa...

Det stora mysteriet med Shyamalan är att han fortfarande lever på en film (Sjätte sinnet) där en normaltänkande människa fattade att Willis var död redan när han satt på parkbänken utanför pojkens hus första gången... Jag såg filmen med min dotter och hennes kompis, och båda klurade ut detta lika fort som jag. Jag kan inte fatta hur folk gick på det.
Här är mitt generella omdöme om Shyamalan:
http://www.weirdscience.se/index.php?sida=artikel&id=40

Emma sa...

Märkligt att du skrev mystisk schmystisk och jag skrev självupptagen schmälvupptagen apropå samme man. Mystiskt.

Har du sett Lady in the water än? Skulle vara roligt att höra vad du tyckte. (Jag måste förresten erkänna att jag inte alls fattade Sjätte sinnet-twisten när jag såg den.)

Håller annars helt med dig om My Little Eye. Riktigt, riktigt bra!

Anonym sa...

Ja, tänkte också på det schmystiska sambandet!
Hade inte tänkt se Lady in the water, men måste väl nu.

Emma sa...

Absolut!

Anonym sa...

Kolla in 3:e plats på topp-3-listan över biofilmer i DN Pastan (har du kört lobbying, Emma?). Förresten så blir det LitW på fredagkväll för min del.

Emma sa...

Jojje: I WISH jag hade någon inverkan på Helena Lindblad. I dagsläget svarar hon dock inte ens på mail, så nej... :)

Vad tyckte du om filmen?

Anonym sa...

Japp, såg den igår och jag tyckte Lady in the Water var en mysig äventyrsmatiné på bakgården, typ. Tycker oförtjänt den blivit allmän kritikerslagpåse. Men det är klart; om man ser filmen med hjärnan så får man inte ut mycket av den. Det är en saga. Nån recensent skrev att varken Paul Giamatti eller fotografmeister Doyle funkade. Håller inte med på nån av de punkterna. Hade vissa tendenser till att bli fånig och att bli lite väl mycket världsförbättrarfilm, speciellt som Shyamalan själv spelade rollen som just (blivande) världsförbättrare. Men betyget blir 3/5.

Emma sa...

Jojje: Skönt att höra. :)

neofob sa...

Det var skönt att läsa din recension. Jag skummade lite recensioner och fick för mig att hela världen blivit galen... eller kanske snarare att jag blivit det. Det är en riktigt bra film, inte hans bästa, men klart bland topp tre. Sedan kan man ju undra varför jag inte sett filmen förrän idag. Det vet jag helt enkelt inte. :-)