tisdag, januari 05, 2010

Lycka är...

Varm choklad, kanelgifflar och Mad Men-mara. (Tills förstås M sa att han skulle ha konjak i sin och jag blev avundsjuk. Den jäveln.)

--

Olycka är: att ha en stor kran i den här kylan. Jag trodde på riktigt att den skulle trilla av. Och vad är poängen med att ögonen vill frysa ihop?

--

Hörrni, det här med nakenscanners på flygplatser: det står lite olika här och där om huruvida det skulle vara farligt för barn i magen att utsättas för strålningen eller inte. Någon som varit med om att någon gravid fått skippa dem? Vad händer istället? Cavity searchas man brutalt i något litet avlägset rum av tre elaka säkerhetsvakter?

10 kommentarer:

Gabh sa...

Oo, kan jag flyttar in med ni, snäll snälla? :D

...och inget på bussan, inget på tåget, inget på båt. Mysko. Ska slutar resa snart. :(

Dennis sa...

Vad jag förstått av mina systrar så är graviditetsforum på nätet mycket farliga på det viset att det tycks inte finnas något som inte gör det stackars fostret till banjo-spelare.

Vad jag förstått så är inte backscatters farliga, men om man är orolig så kan man få en "vanlig" visitering. Fast det sistnämnda beror förmodligen på i vilken utsträckning säkerhetspersonalen liknar Nurse Ratched.

Emma sa...

Gabh: Haha!

Dennis: Nej, graviditetsforum ska man undvika till varje pris... Men de där "rådgivarna" dyker upp även utanför dem. Läste t ex idag på Alex Schulmans blogg att en av hans läsare påstod att barn blir mindre intelligenta av att flyga pga trycket på hjärnan. Häpp.

Nej, de flesta forskare verkar ju mena att de inte är farliga - men jag tycker ändå att det faktum att det finns några stycken på stora universitet som hävdar motsatsen är lite oroväckande. Om man kan välja ser jag hellre att de tafsar lite istället.

eff sa...

Du har rätt att be om en kroppsvisitering i stället. Förslagsvis skriver du innan resan ut TSA:s egna webbsida som talar om detta och använder som argument om nån skulle käfta emot (vilket är osannolikt).

http://www.tsa.gov/approach/tech/imaging_technology.shtm

Har du länkar till citat från dessa "på stora universitet" som säger att det är farligt?

Sannolikt kommer du absorbera en markant större stråldos under själva flygningen än under en eventuell skanning med backscatter-maskin. TSA själva anger stråldosen som ekvivalent till två minuters flygning.

Finns lite dokument från FAA kring detta här:
http://www.faa.gov/data_research/research/med_humanfacs/aeromedical/radiobiology/reports/

I andra länken där sägs en gravid kvinna som flyger rutt från Aten till New York regelbundet kunna göra så i 140 timmar innan hon nått den gräns för total stråldos som inte bör överstigas under graviditeten enligt FAA:s riktlinjer.

I en annan studie jag bara hittat lös referens till (originalet ur Health Physics, en vetenskaplig tidskrift, kostar pengar) anger, om man använder FAA:s gräns på 1 millisievert som max stråldos absorberad under hela graviditeten, motsvarande 200 timmar på rutten London-New York.

Med andra ord, det ska inte vara några problem alls. Be om visitering om du känner obehag, det är din rätt att göra så. Nämn att du är gravid om det inte syns än, du ska inte behöva läkarintyg vad jag läst (men vågar inte gå i ed på det).

Emma sa...

Eff: Åh, tack snälla för länken till TSA! Den ska jag skriva ut och ta med mig, omutifallatt. Har också med mig alla papper barnmorskan tyckte att jag skulle ha med: allt om blodgrupp, vilken vecka jag är i osv. Det är säkert onödigt att ta med, men känns ändå bra att ha om någon skulle börja käfta...

Angående det där med universitetsforskare var det nog mest den här artikeln jag tänkte på:

http://www.nytimes.com/2007/02/24/us/24scan.html

där forskare från olika universitet tycker lite olika.

Tack igen!!

Mattias S sa...

Du hade ju kunnat värmt på din cognac och koka bort det mesta av alkoholen? :)

Mats Strandberg sa...

Kommentar från Nosse, 45, på en artikel om världens vackraste kvinnor på aftonbladet.se:

Ingen har frågat mig... Här i Sverige har vi väl vackrare och mer riktiga kvinnor som har lite karaktär. Emma gray munthe tex eller Aftonbladets Anna Ekelund, Jill Johnson ;)

Emma sa...

Mattias S: Jo, det förstås. Men nu är ju inte varm choklad helt ogott utan konjak heller, så det var ok. :)

Mats: Åh, men se där! Tusen tack för vidareförmedlingen av komplimangen. Kommer att ha hybris hela dagen. Haha!

eff sa...

Okej, det citatet var ganska defensivt av den professorn som tyckte man skulle skippa. Ingen vetenskaplig grund för just det här fallet, direkt.

Som sagt, gör det som känns bäst i magen. I det här fallet kan du liksom inte göra fel, oavsett vad du väljer för att det ska kännas bra.

Emma sa...

Jo, så livsfarligt verkar det ju inte vara. Tack igen för hjälpen!