onsdag, april 09, 2008

Jag - en fågel

Har precis suttit och svettat mig igenom dagens avsnitt av Filmkrönikan, där jag är gäst. Jag hade glömt bort vilken väldigt konstig känsla det är att titta på sig själv med andras ögon - och återupptäckte att jag har samma rörelsemönster som en liten fågel och att mitt ena ögonbryn lever ett eget liv, helt bortom min kontroll. Oh well.

--

Nu, hitta på något bra att säga om The Others utifrån ett existentiellt perspektiv på Existentiell filmfestival i morgon. Ha!

32 kommentarer:

Sigvard sa...

Bra insats där i Filmkrönikan... Är dock inget större fan av "Fragile", och passar därför på att rekommendera "Los sin nombre", en äldre film från samme regissör. Där har vi krypande spansk skräck... vidrig, bäcksvart och utan hopp.

Mattias sa...

Kul att se dig prata skräck på Filmkrönikan. Synd att det inte finns utrymme för längre diskussioner kring skräck så man kan belysa det från fler håll och ge en mer mångfacetterad bild av genren som är så mycket större än många tror. Om mer tid funnits hade det varit kul att höra om Spaniens äldre och mer udda skräck som The Living Dead At Manchester Morgue och Nacho Cerdàs Aftermath.

One can only dream...

Emma sa...

Sigvard: Tack, tack. Såg Los Sin Nombre på Stockholms filmfestival när det begav sig - jag har för mig att jag inte tyckte så mycket om den då. Men, jag skulle helt klart vilja se om den. Man har ju haft fel förut. :)

mattias: Jag har sett väldigt lite av äldre spansk skräck, det måste erkännas. Men jag vill gärna se mer! I morgon ska jag prata skräck och The Others på Existensiell filmfestival tillsammans med bl a Yvonne Leffler som har skrivit en hel del om skräckgenren.

Anonym sa...

Agnes Faxén och gästen bär oftast upp programen så även i detta fall. Navid Modiri måste vara världens sämaste interjuvare, det känns verkligen stressigt och noll inlevelse. Faktum är att filmkrönikan bara lyckas bli sämre och sämre med tiden. Kan inte du och Orvar komma tillbaka på heltid.

/Z

Anonym sa...

Du dyker upp i filmkrönikan, är med i några minuter och plötsligt bubblar och sprakar programmet av liv och energi, glädje och äkta kärlek för film. Ytterst märkligt att filmkrönikans redaktion blundar för de äkta TV-talanger som tydligen finns här i landet.

Tomas_Timelock sa...

Det där du pratade om med skräckfilmer som spelar på paranoia - och leker med det vi uppfattar som yttre hot, kontra inre subjektiva upplevelser, av psykiska störningar; Var inte det något som kom redan med Hitchcocks Rebecca. Såg nyligen igenom TV-serien Hitchcock presenterar på DVD. Finns hur många sådana anspeglingar på detta som helst. Men rent generellt arbetade väl Hitchcock mer att skrämas med thrillers än med ren skräckfilm.

Kan hålla med om att The Shining kommer högt upp listan över skräckfilmer. Rosemarys baby ligger bra till också.

Annars saknade jag klipp från Camp Slaughter. Nu när man antydde att Sverige är påväg att få en skräckfilmsvåg - då vore det väl på sin plats att lyfta fram eldsjälarna bakom detta.

Den spanska skräckfilmsvågen har jag inte följt. Minns Tesis. Men efter den har jag dålig koll.

Saknade även klipp från de danska skräckfilmer Nattvakten och Sista Timmen (för att inte tala om TV-serien riget) som var en starkt bidragande orsak till att jag började intressera mig för dansk film.

/tomas
Once upon a time on the web

Jennu sa...

eh, rubriken på svt's hemsida som kommenterar din medverkan i filmkrönikan känns.. ja. vafan??

"Läskiga grayer gör Emma munther"

Jennu sa...

håller förövrigt med kommentarerna om att du var bra. svt borde böna och be om att du ska rädda deras taffliga program! till och med jag blev pepp på att börja se på skräckfilm..

magnus sa...

Aftermath är inte att leka med. Det är inte heller den nya franska (skräck)vågen som väller över oss just nu. Började extremt bra med The Ordeal och fortsätter bara ännu bättre med Ils, À l'intérieur och Frontiére(s). Vilka filmer, vilka filmer. Amen.

Comley sa...

alla är så jävliga sakliga - sicket jävla skönt ögonbryn, i say! du är saknad i rutan, inte bara för ögonbryns skull - det är orvar också, om än inte för ögonbryns skull alls.

Emma sa...

Z: Det är läsigt att intervjua någon under tidspress och inför folk! Jätte! Och jag tycker nog att den här versionen av Filmkrönikan blivit hemskt mycket bättre än vad det varit på ett tag. Fast om jag skulle få välja ett filmprogram själv skulle det vara fyllt av intervjuer med regissörer och filmmakare.

Anonym 2: Spontan reaktion: Tack snälla! Andra reaktion: Oh no! Folk kommer att tro att jag skickat anonyma kommentarer till min egen blogg! :)

Tomas: Den där gränsen mellan thrillers och skräck kan förstås vara ruskigt tunn. Den sista färden och original-Funny Games är de otäckaste filmer jag sett. Ever. Och, jag grämermig över att jag inte nämnde skräckscenerna med ettövergivet Varberg (eller vad det nu var?) från Storm. De var ruskigt effektiva! Har inte vi förresten sett Nattvakten ihop på någon fest för länge sen?

Jennu: Visst är rubriken... spexig? Och, tack!

Magnus: Har inte sett alla de franska filmerna du nämner, men blir nyfiken! Tack för tipsen.

Comley: Tack, tack. Och, jag satsar på att någon gång i framtiden skaffa mig David Hemmings-ögonbryn.

Jennu sa...

det måste vara otroligt magkittlande att få sitta och dikta upp sådana snitsiga rubriker. säkerligen är det en göteborgare med någon muterad ordvitssjukdom av något slag..

Vickan sa...

Jag håller med Jennu och de andra som vill ha tillbax dig (och Orvar) i krönikan, nu! Det var härligt att se dig igen, nästan ännu bättre än innan, du kändes på något sätt ännu mer vis :)

Emma sa...

Vickan: Vis? Det var värst! Tack, tack! :)

Tomas_Timelock sa...

Är väl ganska många filmer som ligger i gränslandet mellan skräck och thriller, som verkar i båda dessa genres.

Det där med genredefinition är alltid svårt. En av anledningarna på att jag är såld på att utveckla manus med Dramatica.

Du kan läsa om deras sätt att genre indela här.

Utgår man från den så använder skräckfilm mer atmosfärskapande verktyg (bla "det dolda rummet")för att skapa effekt, medan thriller mer fokuserar på twister i story och karaktär.

Storm såg jag när den gick på TV härom veckan. Söööömnpiller.... (jag är iofs starkt allergisk mot allt som heter Jonas Karlsson)

Men Trollhättan/Vänersborg tror jag den var inspelad i - till stora delar.

Kan inte minnas att jag träffat dig. Har ju bollat idéer o tagt lite hjälp av din make vid några tillfällen, men har bara hälsat på honom väldigt snabbt. Du blandar inte ihop mig med någon annan?

Men du - den sista färden? Hur skrämmande är den på en skala? Den är ju mer humoristisk äm skrämmande.

/tomas
Once upon a time on the web

magnus sa...

jag tror vi kan enas om att årets sämsta inlägg är lagt, eller hur tomas?

Anonym sa...

Weekend:
http://www.firstdayproductions.se/weekend/trailers/weekendtrailer.mov

Långfilm. Premiär är ej ännu satt.
/

Weekendtrailer sa...

adressen såg kapad ut...
Klicka på mitt namn för att komma till trailern.

Tomas_Timelock sa...

Årets sämsta inlägg? Hur/Vad menar du? Mitt?

//tomas
Once upon a time on the web

Emma sa...

Tomas: Jag har varit på samma fest som du, jag umgicks med Pelle och Ola Magnestam och andra västkustare ett tag. :) Och, Den sista färden är gränslöst otäck! På riktigt! Bry dig inte om Magnus, se nedan.

Magnus: Du är för söt med ditt låtsasprovocerande.

weekendtrailer: Tack för tipset.

magnus sa...

vad har du för mailadress tomas?

Tomas_Timelock sa...

Emma; lol... så du känner bröderna MacGyver :-) Det ringer någon klocka nu när du säger det. Men det måste ju varit över tio år sedan. Var ju ett bra tag sedan Pelle o Ola var västkustare...

Vad är det som är otäckt med den sista färden? Lite spännande, fantasifull och överraskande på sina ställen - men knappast skrämmande eller otäck.


Magnus;
info@timelockfilm.se
Hur så?


/tomas

Emma sa...

I Den sista färden är de så oerhört utsatta och ensamma, ingenting är logiskt - allt är som en långdragen mardröm. Urr.

Tomas_Timelock sa...

Själv skrämms jag mer av Brian De Palmas Raising Cain eller George Sluizer The Vanishing. Både Jeff Bridges och John Lithgow kan vara riktigt skrämmande på film.

Nicolai sa...

Det er da et fantastisk øjenbryn!

Har lige set indslaget - det første Filmkrönikan-relaterede jeg har set i laaaang tid. Mistede hurtigt interessen da du og Orvar forsvandt. Du var sprudlende og interessant at lytte til som altid. Tak for det.
Men jeg vil spørge dig:
her i morges så min kæreste Orvar præsentere sin personlige top 10 over zombiefilm MED klip - på SVT, tidligt om morgenen! :D Jeg har ikke kunnet finde noget på Filmkrönikans hjemmeside om det. Har du, eller nogen af de andre bloglæsere, mon et link? Jeg ville forfærdeligt gerne (hemsk mycket?) se det. Antager at det er af ældre dato, da jeg ikke kunne finde det blandt de sidste mange programmer.

Er forresten helt enig med dig hvad Los Sin Nombre angår. Den sagde heller ikke mig noget. Desværre.

nixon sa...

Det kunde varit värre. Du kunde varit en fisk, t.ex..

Emma sa...

Tomas: Inte säker på om jag sett The Vanishing - och har jag det lämnade den inte ett lika bestående intryck som Sista färden. :)

Nicolai: Det enda jag kunde luska fram var att Orvar pratade zombies i UR:s nya program Anaconda, och det hittar man här:

http://ur.se/Ung/Program/Anaconda/

men jag kunde inte vid en snabbletning hitta Orvars prat där. Men du kanske hittar om du letar vidare. Lycka till!

Nixon: Nej, det förstås.

Emma sa...

Nicolai: Hittade just en liten intervju hos en annan bloggbesökare som gjort en liten Orvar-intervju om zombies i veckan:

http://zombie.bloggagratis.se/2008/04/15/643781-orvar-safstrom-om-zombier/

Kvartsliv sa...

Jaaa Emma, kom tillbaaaaks! Gor Filmkromikan bra igen. Och ta med dig Orvar.

Nicolai sa...

Mange tak Emma!
Men nej, jeg kunne heller ikke finde indslaget om Orvars zombier.
De har ikke lagt det ud på deres web-tv endnu - og måske ikke tænkt sig at gøre det?
Men tak for interviewet - det var hyggelig læsning. Hvad er forresten din yndlingszombiefilm?

Jeg håber, at Tomas mener Sluizers "Spoorloos" (1988) og ikke dennes eget amerikanske remake "The Vanishing" fra 1993, som skulle være elendig.
Den engelske titel til "Spoorloos" er desværre "The Vanishing" - forvirringen vil ingen ende tage. :/
Men jeg kan VARMT anbefale "Spoorloos"! Det er en af de mest skræmmende og mesterlige gyserfilm, jeg nogensinde har set! Den bør enhver filmfreak se!
Et af de mest dybsindige og uhyggelig studier i menneskelig ondskab nogensinde.
Amerikanske Criterion har udgivet den.

Ellers fin blog. :)

Emma sa...

Kvartsliv: Haha, jag ska försöka! :)

Nicolai: Jag TROR att jag sett den amerikanska remaken, men inte origialet - och har varit nyfiken på det länge. Hmm. Favoritzombiefilm? Jag är mer vampyrförtjust än zombieförtjust (Near Dark! Vilken film!), men om man tänker moderna zombies gillar jag 28 dagar senare och Dawn of the dead väldigt mycket. Vilken är din?

Nicolai sa...

Så bør du helt klart give "Spoorloos" en chance! :)

Jeg holder også selv meget af vampyrfilm, men blandt zombiefilm er en af favoritterne klart "Night of the Living Dead". Især de afsluttende dokumentaragtige sekvenser gør stort indtryk på mig hver gang. Romeros "Dawn of the Dead" har aldrig sagt mig så meget. Men det er længe siden, jeg sidst har set den. Må være på tide med et gensyn. Og "28 dage senere" har jeg endnu ikke set (pinligt javist).
Blandt moderne zombiefilm kan jeg nok bedst lide "Shaun of the Dead"...
savner bare den gamle, langsomt stavrende zombie. ;)