söndag, december 16, 2007

dagens double feature

Interview. 84 minuter amatörpsykologi, krystad dialog, klumpigt iscensatta känslokast, dåligt spel och ett pärlband av osannolika händelser. Ja, visst - mot slutet är allt inte vad det verkat vara. Men ärligt talat, när är det egentligen det? Handlar det inte om rena självklarheter? Det är väl bara för dem som har en helt och hållet svartvit världsbild och på riktigt tror att Paris Hilton-figurer, b- och såpaskådisar per automatik är dumma i huvudet som det överhuvudtaget kan komma som någon form av chock eller ögonöppnande att så kanske inte är fallet? Det glimmade visserligen till i Interview ibland, och man fick se små, små skymtar av något som hade hade kunnat bli fantastiskt. Som det blev nu låg det mycket, mycket, mycket långt från helvetesnedstigningen i en av tidernas absolut bästa filmer, Vem är rädd för Virginia Woolf?, som flera jämfört den med.

Metropolis. För sönderklippt för att det ska vara helt enkelt att hänga med, och grundstoryn är väl kanske inte egentligen något att hänga i julgranen - men vilka fantastiska bilder!

--

Jag och M började diskutera vilken regissör som är vår tids mest nyskapande. James Cameron var det första M tänkte, Michel Gondry var den förste som dök upp i mitt huvud. Vad säger ni?

29 kommentarer:

Margherita sa...

Lätt Michel Gondry!

Anonym sa...

Spontant dyker Harmony Korine upp i mitt huvud för att han på allvar lyckats bryta med det förhärskande linjära narrativet och för att citera Bertolucci "skapat en revolution i filmspråket".

Gaspar Noé känns som en bubblare, framförallt förutsatt att han lyckas realisera sin "SOUDAIN LE VIDE" nån jävla gång.

Anonym sa...

Har du sett originalfilmen av Theo van Gogh? Vad tyckte du isåfall om den? (jag tyckte den var stämninsfull, tät och hade bra skådespeleri (särskilt katja schuurman). Kan verkligen inte se varför en nyinspelning var motiverad. (annat än att originalet var på holländska då)

Frågan om mest nyskapander regissör var verkligen knepig.. kommer att tänka på Lars von Trier ..Tarantino ..Terry Gilliam ....Nicolas Winding Refn..

Tomas_Timelock sa...

James Cameron ligger helt klart på min lista, tillsammans med Robert Zemeckis, David Fincher, Ron Howard, George Lucas, Steven Spielberg och Ang Lee - och Tarantino så klart, men han är kanske mer nyskapande som författare än som regissör. Svårt att dra gränsen vissa är ju så väl producenter som fölrfattare - svårt och vet hur stort det rena inflytandet som regissör varit.

Den mest nyskapande producenten är utan tvekan Lawrence Bender med filmer som Tarantions Pulp Fiction och Al Gores En Obekväm Sanning. Jerry Bruckheimer är iofs en stark bubblare.


/tomas

Anonym sa...

Buñuel? Sa du förresten vår tids?
Och vad menar du egentligen med att vara nyskapande? I en tid som präglas av förändring i den takt som vår krävs regissörer som hårt vågar sätta ner foten på det gamla hederliga hantverket och hålla fast det där under med all sin kraft, för att sedan vrida och vända på det beprövade och ta till vara på det som en gång var "bra".
En regissör måste ha stått på skoltrappan av sten och sagt "tänka sig, jag klarade det".
Men om man vänder på saken och tänker att det eventuellt kanske ibland måste till nya idéer, ja då skulle jag säga att en man som "Hasse Alfredsson" kunde räknas in i gruppen av nyskapande inovatörer.

Unknown sa...

Öh, Godard?

Kristoffer Viita sa...

PTA eller Sofia Coppola? Eller kanske Chaan-Wook Park.

Anonym sa...

Fred Vogel?

Johan Ahlin sa...

Nyskapande? Bästa? Det är inte samma sak va? Men nog måste man väl nämna några utsocknes(Inte amerikaner) typ Ang Lee som regissör. Producent som bör nämnas är väl Luc Besson för en del nyskapande regi och producerande.

Anonym sa...

Darren Aronofsky måste ju nämnas i ett sådant här sammanhang.

Emma sa...

Keep em coming! Vad man menar med mest nyskapande är ju förstås helt individuellt. Rent tekniskt, temamässigt, whathaveyou...

Jack: Har inte sett originalet, men det vill jag förstås göra.

Anonym sa...

håller med i allra högsta grad angående interview. jag som älskar steve buscemi blev monumentalt besviken på dennes film. satt inkiett och väntade på att den där twisten skulle komma - som när den väl kom - inte kändes mer rafflande än en ljummen fis. trist.

vidare måste jag få lyfta fram todd solondz till den här listan. detta för att han aldrig stryker oss medhårs.

Anonym sa...

för sitt ständiga utforskande av den svenska filmsumpen - Richard Hobert

superkryp sa...

Christopher Nolan. Den förtjusande filmen Memento. Sen vet jag inte vad som hände...?! "Batman begins" kunde ha varit lite bättre!

David Fincher. För eftertexterna till Se7en (bara en sån sak, menar jag).

Terry Gilliam. En av mina favvofilmer är "The fisher king".

Skulle lätt ha sagt Ridley Scott, men tröttnade på honom efter att han och James Cameron (som ju har gjort tre av världens bästa actionfilmer) satt och skröt i någon filmtidning om att deras alien-filmer var de enda att ha... Finns det några regissörer som fått försöka göra om och göra rätt fler ggr än dessa två herrar? Hur många Blade Runner-versioner finns det? 357? Vilken version är bäst? Den första. (Om han nu inte hade tur med den senaste...)

(varning för iPod touch-problem... små knappar.)

Quaddo sa...

J-P Jeunet (+ Marc Caro), Peter Weir....

superkryp: Att det finns många versioner (5?) av Blade Runner beror på producenterna & filmbolaget som "lade näsan i blöt"....

George Lucas ligger väl ändå etta på "gör om mig"-toppen?

superkryp sa...

Quaddo: Tyckte du att jag överdrev? :)

Men visst är det väl redan den andra versionen är som kallas "director's cut" och då har jag alltid förmodat att det är just en sådan.

henrikbackstrom sa...

David Fincher och Christopher Nolan .. och jag verkar vara den enda som gillar Danny Boyle?

superkryp sa...

Quaddo (igen): Glömde skriva att George Lucas oxå är hopplös, men jag tycker nog att Ridley kvalar in som ganska hopplös oxå. Redan den första versionen av Blade Runner är ju en av världens bästa bästa dystopier. :) (Därmed inte sagt att jag inte ska se den senaste versionen. He he.)

Henrik Bäckström: Danny Boyle glömde jag helt bort. Klantigt.

Quaddo sa...

superkryp: den första versionen av BR finns det definitivt problem med. Främst är det ju den, av skitnödiga jänkare, påtvingade berättarrösten som inte passar in. Vare sig Ridley eller Harrison ville göra den (vilket hörs tydligt IMHO)....kolla in "Dangerous Days" för mer info.
Dessutom saknas enhörningsdrömmen, och det påklistrade slutet (med oanvänt material från "The Shining").
Nej, ge mig DC-92, FC-07 eller ev. arbetskopian any day of the week.....

superkryp sa...

Quaddo: Jag blir inte ett dugg förvånad om du får chansen!

Anonym sa...

Lynch.Såklart.

Anonym sa...

Varför detta snack om "tvisten" i Interview, utan den hade filmen varit suverän, nu blev den istället bara bra.

Emma sa...

Superkryp: Argh! Nu påminde du mig om att jag haft Fisher KIng utlånad i FLERA ÅR! Morr. (Jag har förövrigt aldrig fattat haussen kring vare sig Memento eller Blade Runner...)

superkryp sa...

Jag tror att nästan allt (eller i alla fall mycket) som har med vad man känner för filmer beror på när man ser dem och hur mottaglig man är för just den filmen, just då. Rätt känsla, liksom. I alla fall tror jag att det är så det funkar för mig. :)

Anonym sa...

Mest nyskapande regissörerna i vår tid:
Takashi Miike och Matthew Barney.

De har båda tänjt på gränserna gällande vad film kan vara tematiskt och visuellt. Och de är de 2 viktigaste namnen vad gäller övergångar in i en ny filmisk tid. Miike har byggt en brygga över gränsen mellan öst och väst. Barney har byggt en brygga mellan gränsen konstfilm och spelfilm.

En eloge till dem som nämnt Harmony Korine och Todd Solondsz tidigare.

Bunuel och Godard är två av de mest innovativa regissörerna i filmens historia men jag skulle inte säga att de verkat i "vår tid".

Anonym sa...

David Lynch, kanske. Självklart Tarantino men även...eh..Lars Trier?

Johan Ahlin sa...

Återigen, nyskapande? Hade detta forum bott i nåt annat land hade nog Roy Andersson ansetts nyskapande, eller åtminstone annorlunda, eh, nyskapande. Det är svårt att bli profet i sitt eget hemland.

Anonym sa...

Michael Bay

Anonym sa...

Om vi med "vår tid" menar den här sidan millennieskiftet och jag inte ska nämna någon som redan nämnts så slår jag till med fem namn:

Michael Moore, Lukas Moodyson, Larry Charles, Todd Haynes och Baz Luhrman.