måndag, oktober 02, 2006

Zidane, Electroma & annat

Hann till slut se en till film på RIFF: Zidane. Samtliga danska kollegor på plats tyckte att filmen var kjedelig.

Real Madrid mötte Villareal den 23 april 2005. Zidane följdes av 17 olika kameror. Matchen blev en långfilm i realtid - med bara bilder på Zidane (som till slut blir utvisad). Till detta, musik av Mogwai. Det är bäddat för att folk ska somna eller gå ut, vilket flera också gjorde. Själv blev jag nästan hypnotiserad. Ljudet är fantastiskt. Ibland läktarbröl, ibland bara ljudet av Zidanes andetag, hans skor som prasslar mot gräset, han som spottar eller drar händerna över huvudet. Man får en liten känsla av hur det är att vara Zidane i 90 minuter. Hade dock kunnat vara utan intervjupoesin som dök i form av spridda textrader.

Hade dessutom velat se Daft Punk-regisserade Electroma som gick igår kväll halv elva, men var för trött och skulle upp kl 04.00 i morse. I väntan på att den förhoppningsvis dyker upp på en svensk filmfestival nära dig, se teasern:--

Kom hem till roliga födelsedagspresenter: Till exempel en rolig fotoutskriftsapparat, en rolig bok och en överlevnadsguide (eftersom jag börjat fundera högt över hur jag ska överleva katastrofer av olika slag, antar jag).

16 kommentarer:

Anonym sa...

Douglas Gordon som regisserat filmen är en av världens mest kända videokonstnärer. MOMA i New York hade en fin retrospektiv i somras där de visade ett dussin av hans verk. Vore ju hemskt skoj att se Zidane. Kan säkert bli en hit på svenska biografer ;-)
http://www.svd.se/dynamiskt/rec_konst/did_13270958.asp

mattias sa...

Fan vad kul att du gillade Zidanefilmen. Såg den i Cannes och tyckte meget om musiken, fotot, det meditativa tempot, fotbollsporren. Det är så fint hur den liksom understryker hur mycket fotboll är en lagsport - hur många sekunder har Zizou bollen egentligen? 30? 40?
Och slutligen - såklart - grattis!

Emma sa...

Anonym (Hynek?): Måste skamset erkänna att jag hade/har dålig koll på Gordon - men blir helt klart sugen på att se mer. Tack för länken!

Mattias: Tack, tack för grattis!

Det var märkligt att se hur mycket de andra i sällskapet ogillade den. De skakade på huvudena och tyckte det var tomt, trist etc etc etc...

Unknown sa...

Har du sett några av 2006 års bästa filmer Emma? Du som säkert får förvisningbiljetter till allt. ;)

De jag tänker på är:

Little Miss Sunshine
Inland Empire
The Science of Sleep
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Själv har jag inte sett Inland Empire än, men de andra är sjukt bra. Ger du tummen ner till Science of Sleep kommer jag terrorisera din drömmar... på något sätt ;)

SNy. sa...

Har inte sett filmen, men såg matchen. Fick inte Zizou typ - liksom i vm-finalen - rött kort där på slutet? Zizou borde gått i pension innan vm, fan han fick ju till och med två röda där. Och hade mage att bråka med min favoritspelare MAterazzi. Skäms =)

SNy. sa...

Little Miss Sunshine är årets film, en skön mix mellan Election och Squid/Whale. Borat är även den ett rehält gapflapp och en bra tankeställare.

Emma sa...

Niclas: Jag har tyvärr missat alla visningar på Little Miss Sunshine hittills, och Science of Sleep längtar jag verkligen sjukt mycket efter att se - men Borat... Jag vet inte om jag är så sugen faktiskt. Han är inte riktigt min favoritfigur i Barons Cohens värld.

SNy: Jo, han får rött kort, när han går emellan när några andra bråkar. Om jag uppfattade saken rätt, det är ju bara Zidane i bild i filmen och allt går väldigt snabbt...

Anonym sa...

Jo, just densamme. Instämmer i Mattias grattis. Och instämmer - tveklöst - i Niclas rader om Science of Sleep. Herregud vad bra den filmen är! Truffaut möter Dr.Seuss och östeuropeiska barnprogramsprylar (John Blund!) lever om mot en fond som ser ut som om den tillverkats av den gamle magikern George Melies. Och då snackar vi ändå bara ytan: Undertill ligger en hel arsenal av känslor och pulserar. Årets film.

Emma sa...

Hynek: tack för grattis! Och, var du TVUNGEN att höja mina förväntningar ytterligare?! :) Det här kan aldrig gå väl.

Anonym sa...

Nej, du har ju rätt. Det är egentligen ingen bra idé att gå omkring och hajpa saker tills tungan blöder. Jag fick mässlingen av allt snack om Farväl, Falkenberg - det kändes bara jobbigt att se den. Bara för att ta ett högaktuellt exempel....Ok: så här då. Science of Sleep. Överskattad skitfilm. Gondry gjorde bäst i att hålla sig till att trumma med Kanye West. Bättre nu? ;-)

Emma sa...

Mycket bättre! Yay.

SNy. sa...

Ser väldigt mycket fram emot Sleep, men frågan är om hajpen kan överträffa Borat. Och frågan är om filmen kan överträffa min beundran av Litte miss sunshine. Kan Gondry tävla på Stohlms filmfest? Det här är ju hans fjärde film, de har väl en regel på tre? Äsch, Sunshine vinner stora priset på den lilla festivalen i Sthlm.

Charlotte W sa...

Den där Zidanefilmen låter ju som en ripoff på Hellmuth Costards Fussball wie noch nie från, tror jag, 1970, som visar George Best i bild under en hel match och tydligen retade gallfeber på en del fotbollsdiggare då men kanske kan komma att få upprättelse nu?
Anyway, grattis i efterskott från mig också, det var ju otroligt oartigt av mig att inte gratulera i min förra kommentar! Och apropå den, vem hade kunnat gissa att valkött smakar lever? Livet är fullt av överraskningar.

Emma sa...

av det lilla jag kunde utläsa av den här texten:

http://www.goethe.de/ges/spr/prj/tor/film/fpw/dok/de827345.htm

med min skoltyska verkar det vara i mångt och mycket samma sak. Intressant. Man får kolla med Goethe -institutet om de kanske har den så att man kan låna den.

Tack för grattis, och visst är det konstigt att tänka sig att val smakar lever?!

Martin Degrell sa...

Zidane måste jag se! Den har fått ett fantastiskt mottagande i England. Science of Sleep ser jag också verkligen fram emot, trots de överlag negativa reaktionerna(!) från amerikanska kollegor (överraskande bottenbetyg från folk jag litar på, etc).

Borat-hypen är onekligen oöverträffad. För varje dag och varje positiv recension ökar också mina förväntningar på Scorseses The Departed - något överraskande.

Försenat grattis från en fellow sjuttisexa, Emma.

Emma sa...

Jag har verkligen blivit lite anti-Borat på grund av all upphaussning överallt... Det kanske är till min fördel sen när jag väl får se den. :)

Tack för grattis!