torsdag, oktober 05, 2006

Det här med teater... + senaste nytt från Astoria

Såg Valerie Jean Solanas ska bli president i Amerika igår. Som de flesta gånger när jag går på teater blev jag inte indragen. Alls. Det är plågsamt att inte bli indragen på teater. Man ser bara allt spott, hör alla små tvekanden i rösterna, små sluddranden och tänker herregud vad jobbigt nu har de glömt sina repliker. Man sitter dessutom hela tiden och försöker undvika ögonkontakt med skådespelarna för att man inte på något konstigt sätt ska få dem att komma av sig genom att titta för ihärdigt på dem. Det är också viktigt att se intresserad ut för att inte störa dem. När lamporna tänds och de kan se en blir det... direkt obehagligt. De tände mitt i föreställningen under Bombad som gick på Elverket för ett tag sen, och det var fysiskt jobbigt. Som åskådare vill jag vara tryggt inbäddad i mörker för att slippa vara för nära det jag tittar på. Några få gånger jag jag blivit fullständigt indragen i en pjäs - och de gångerna har varit magiska. (I stand before you naked på Orionteatern, Sunset Boulevard i NY - Glenn Close i huvudrollen, mammas väninnas dotters uppsättning av Maria Stuart på Skeppsholmen för att ta några exempel.) Men, som sagt, det händer nästan aldrig.

--

Fick en inbjudan till en tidig pressvisning på Science of Sleep - som jag verkligen, eller ja, nästan, ligger sömnlös av längtan efter att se. Det visar sig naturligtvis att den är samma dag som jag ska till Göteborg för att intervjua Björn Runge inför den danska premiären av Mun mot mun. Argh.

Idag: helst se två långfilmer, tre kortfilmer, intervjua Storm-regissörerna inför det danska dvd-släppet, logga intervjun, tjata på arbetsgivare som är sen med betalning, skriva färdigt en text för Stockholms filmfestivals programtidning och kanske, kanske hinna jobba på boken.

--

UPPDATERING 11.49: Nyss inkommet pressmeddelande från Astoria Cinemas:

ASTORIA CINEMAS kommer att presentera lösningen på sin nuvarande ekonomiska situation i en pressrelease fredagen den 6 oktober, före kl 14.00.

De har alltså inte löst det hela än. Ojojoj, jag skulle inte vilja vara Mattias Nohrborg just nu.

10 kommentarer:

Victor sa...

men oj, jag såg samma föreställning och gillade det skitmycket. vad tyckte du om slutet?

Emma sa...

Okej, under dödsmonologen från sjuksystern blev jag berörd - för att den fick mig att tänka på sådana situationer jag kanske kommer att få uppleva med människor runt omkring mig som jag tycker om, och liknande upplevelser människor jag tycker om redan varit med om. Men på något sätt kände både jag och mitt sällskap att det kanske inte hade så mycket med själva pjäsen att göra... Vilket ju låter helt rubbat. Men, det hade helt enkelt inte så mycket med Valerie att göra.

Vad tyckte du om pjäsen, och slutet?

Victor sa...

jag älskade slutet. hur mycket som helst. och tyckte att det passade in, men jag tror det har att göra med att jag inte ser "valerie" som en autentisk föreställning om just valerie solanas, utan något.. annat.

jag tycker manuset var bättre än regin, och att några konstiga lösningar drog ner lite. men ibland blixtrade det skitbra, tillräckligt bra för att jag ska tycka att den var bra.

Emma sa...

Håller med dig om att pjäsen inte i första hand handlar om personen Valerie, utan om något annat. Jag formulerade mig nog lite klumpigt. Det fanns helt klart ögonblick jag tyckte om - men när jag går på teater är jag så ofta bara en betraktare, jag dras inte med på samma sätt som när jag ser en film. Det var mest det jag menade.

En dålig film är inte lika outhärdlig som dålig teater. Med det alltså inte sagt att Valerie var en "dålig" pjäs. När man dras med i en pjäs är det verkligen magiskt - när jag hade sett I stand before you naked var jag helt förstörd. Försökte tala om för skådespelarna att jag tyckte att de var så bra, men bröt ihop i en stor, skakande snorhög och var tvungen att gå därifrån...

Victor sa...

I know snorhög, men som skådespelare. det är en helt sjuk känsla (sen bryter ensamblen ihop efteråt, när publiken inte ser).
men jo, jag antar att du har sett väldigt mycket mer film, och då blir nog teater som det blir, betraktarposition. ungefär som när jag kollar på film.

Emma sa...

Jag fattar helt ärligt talat inte hur skådesdpelare orkar utsätta sig för publik och jobbiga känsloutbrott så ofta som de gör. Men är så klart glad att det finns de som orkar.

Anonym sa...

"ASTORIA CINEMAS kommer att presentera lösningen på sin nuvarande ekonomiska situation i en pressrelease fredagen den 6 oktober, före kl 14.00"

13.59 då alltså, hehe. Bu, nä, det ser inte bra ut. Antingen var väl finansieringen klar eller så var den inte det. Tydligen var den inte det, och då verkar det otroligt att allt ska lösa sig på 24 h. Men men.

Det var evigheter sen jag var på teater. Men när Helen Sjöholm sjöng en sång i Kristina... så stockade det sig i halsen. For what it's worth.

Emma sa...

Jojje: Vissa dagar är man helt enkelt mer mottaglig än andra, då kan det vara Helen Sjöholm eller vad som helst som atackerar tårkanalerna. :)

Anonym sa...

PRESSMEDDELANDE


ASTORIA CINEMAS RENODLAR VERKSAMHETEN OCH FOKUSERAR PÅ STORSTADSREGIONERNA

Astoria Cinemas och SF Bio har idag genomfört en strukturaffär som skapar möjligheter för Astoria
Cinemas att överleva sin finansiella kris.

Torsdagen den 5 oktober signerade Astoria Cinemas och SF Bio ett avtal som innebär att Astoria
behåller och driver vidare de biografer man äger i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan övriga
biografer i kedjan successivt kommer att läggas ned, med undantag för Astorias biografer i Uppsala,
Lund och Borlänge som övertas och drivs vidare av SF Bio. För de biografer som läggs ned övertar SF
Bio inventarier och driften fram till att avvecklingen är slutförd.

-Jag är mycket nöjd med affären, och känner mig lättad. Den är anpassad till den marknadssituation
som idag råder på den svenska biografmarknaden. Samtidigt räddar uppgörelsen med SF Bio vår
mycket svåra och akuta ekonomiska situation, förklarar Mattias Nohrborg, VD på Astoria Cinemas.

-Astorias avveckling av sina landsortsbiografer och fokusering på storstäderna ger den svenska
biografmarknaden en robust struktur med goda förutsättningar att inte bara överleva utan även
utvecklas, i såväl storstad som landsort, säger Jan Bernhardsson, VD för SF Bio.

Både Astoria Cinemas och SF Bio menar att det på vissa orter funnits en överkapacitet av antalet
biostolar i förhållande till antalet biobesökare. Detta har skapat lönsamhetsproblem.

-Jag trodde för 1,5 år sedan att det fanns utrymme för två landsomfattande biografkedjor. Jag kan
egentligen bara konstatera att jag delvis hade fel. På de flesta orter utanför storstadsregionerna går
detta inte och det har varit en smärtsam insikt att vi nu måste avveckla den förlusttyngda
landsortsdelen av kedjan, förklarar Mattias Nohrborg.

-Filmutbudet i de landsortstäder där Astorias biografer läggs ned kommer att vara lika stort och rikt
även i framtiden. SF Bio har den kapacitet som erfordras för att ta hand om såväl de filmer som den
publik som funnits på Astorias biografer, säger Jan Bernhardsson.

-Nu lämnar vi den jobbiga perioden bakom oss och ser framåt med tillförsikt. Vi kommer nu att
kunna fortsätta att utveckla och renodla vårt koncept kring morgondagens biograf och koncentrera oss
på de orter som har tillväxt och som tål flera biografkedjor. Det känns både inspirerande och
förlösande, säger Mattias Nohrborg.

Emma sa...

La upp det som en egen bloggpost, så att det syns ordentligt. :)