lördag, februari 27, 2010

Ur en graviditetskalender, v 30:

Pappa eller partner:

När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka.


Det står naturligtvis inget om detta för mammorna, där utgår man bara från att de kommer att använda alla sina dagar. De "råd" M hittills fått i många av de där kalendrarna består mest av att han ska ge mig fotmassage och/eller köpa hårvårdspaket till sin kvinna och hennes eventuellt torra hår. Eller förstås att han ska börja handla prylar och/eller snickra och "boa" i hemmet. Bah.

--

10 veckor kvar.

--

Idag: Shutter Island. IKEA-besöket skjuts upp till ett tillfälle när det inte är slask och lönehelg.

11 kommentarer:

Gabh sa...

Borde har samma råd som Lifterens guide; Don't Panic!

Emma sa...

Haha, ja, det är helt klart et bra råd.

Nekromanen sa...

"För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor." Konstig generalisering. Förresten har jag bara läst en bra bok om att bli pappa och det var "Koka makaroner" av Johan Nilsson.

F sa...

konstigt att stanna hemma MINDRE än några veckor. ska ha barn om 7 veckor. pappan ska vara hemma 3 månader tillsammans med mig i början, och även det känns som kort tid, insåg vi idag när vi träffade en 3 månaders bebis.

Emma sa...

Nekromanen: Jo, man stöter på ganska många märkliga generaliseringar i gravidkalendrarna och i broschyrer hos barnmorskor etc... Tusen tack för lästips!

F: Folk ska ju vara hemma så länge och på det sätt som passar dem och deras familj bäst, det jag vänder mig mot är mer hur det ofta skrivs om mamma- vs papparoll i de här sammanhangen. Lycka till med allting, och tre månader tillsammans i början låter ju förträffligt. Även om de nog kommer att gå ganska snabbt. :)

Anonym sa...

Åh gud ja, dessa generaliseringar! Jag har väl alltid vetat att det ser ut så men inte insett vidden av hela den här attityden förrän nu när jag är berörd själv! Vi ska dela rakt av men måste tyvärr göra så att jag är hemma först och han sen. Hade varit bäst att kunna splitta upp det i lite mindre delar. Vi tjänar ungefär lika mycket men han har garanterad 90% ersättning från sin arbetsgivare så egentligen hade vi tjänat ekonomiskt på om han hade den största delen :-) Det hindrar dock inte folk ifrån att tycka att det är konstigt att jag ska vara hemma "så kort tid".

/E

Emma sa...

Håller helt med, man kan tycka att man är hur medveten om något som helst - men man fattar inte vidden av det förrän man själv står mitt i alltihop... Och skit i vad folk tycker, om ni har hittat den bästa lösningen för just er är det ju bra så. :)

Daniel Storey sa...

För ett par dagar sen skymtade uttrycket "jämställdhetsbonus" förbi i någon krönika eller dylikt. Varken jag eller min fru hade hört talas om det, men nu har jag precis pratat med försäkringskassan och konstaterat att vi kommer kunna plocka ut 13500 kronor nästa år. Eftersom vi inte visste om att den fanns så kan man ju inte säga att den direkt påverkade vår planering, men det känns ändå fint att få den. Frågan är bara hur vi kunnat undgå att höra talas om den. Det kanske ska stå lite om den i alla papper man får innan. Och då självklart inte bara under "pappa-sektionerna".

Emma sa...

Nej, de där papprena är kanske inte de mest pedagogiska och lättöverskådliga... Men vad härligt med en oväntad bonus så där!

Har fortfarande inte tagit mig in i det där än, borde göra det nu.

Danitra sa...

Mödravården och det tidiga föräldraskapet är områden som jämställdhetsguden glömde.

Emma sa...

Nej, det verkar ju inte riktigt bättre...