måndag, maj 11, 2009

helgen v 19

I lördags höll jag i ett snack om svensk films framtid på nystartade Café Cinema, med Baker Karim, Lisa Siwe och Jens Jonsson. Vissa element i panelen pratade så att säga betydligt mer än andra. Det var också lite... spännande att "leda" ett samtal där både panel och publik intagit alkohol.

Hursomhelst: på Café Cinema kan man bland annat käka en macka uppkallad efter Sveriges roligaste man: Gösta. Getost, blåbär, honung. Man kan också äta en Breakfast Club-frukost och dricka en Rocky Balboa (apelsinjuice med ett ägg i). Inte så många beställer den senare tydligen.

--

I och med snacket stötte jag på ett litet trevligt Aftonbladet-gäng. Det visade sig bland annat att jag och Ronnie Sandahl inte precis delar filmsmak, men vi kunde i alla fall enas om att The Reader är rent skräp.

--

Idag, se Filth and wisdom, skriva några recensioner, färga håret, se om Ingloriuos Bastards, packa och läsa på inför Cannes. Ska försöka rapportera därifrån så mycket jag kan och hinner.

--

Förresten. Är det någon annan som försökt ge sig på Chuck Palahniuks Pygmy än? Är det bara jag, eller är den helt hopplös och snudd på omöjlig att läsa?

11 kommentarer:

rebecca sa...

Hej emma! Jag har en liten undran. Jag håller på och avslutar mina magisterstudier på filminstitutet nu och vill börja jobba som kulturjournalist men vet inte hur jag ska gå tillväga. Jag har tidigare studerat journalistik och skrivit filmrecensioner för en ungdomstidning. Nu har jag extrajobb som inte är inom området journalistik och så skriver jag filmrecensioner för "Tidningen kulturen" (ideellt!) Annars har jag en blogg om kultur men mestadels film. Jag vet vad jag vill och brinner verkligen för mitt skrivande men jag vill inte fastna på en ideell nivå. Det är svårt om man inte har de rätta kontakterna.
Jag behöver lite uppstyrning, hur ska jag fortsätta att nå mina mål? Det är ju iofs svårt för dig att svara på som inte känner mig men jag har fastnat!

Emma sa...

Hej Rebecca!
Jag började också skriva helt ideellt, först för katalogen till Lunds Studenters Filmstudios katalog, och så småningom för tidningen Cinema som gavs ut av Stockholms filmfestival. Jag jobbade sedan på Cinema i två år, med en startlön på 6000 i månaden innan skatt - och då jobbade man i princip dygnet runt i många perioder.

Sen finns det ju de som kunnat försörja sig på sitt skrivande från i princip dag 1. Det är ju lite olika beroende på vilka kontakter man har, hur bra man är/hur snabbt man lär sig och hur mycket man orkar och vill slita för inga pengar.

Om jag var du skulle jag kasta mig över mailen och söka något jobb på höstens Stockholms filmfestival på stubben. De behöver alltid folk som skriver för katalogen och programtidingen, och festivalen är verkligen ett ställe där man kan få massor av bra kontakter. Man får nog räkna med lite gratisjobbande i början...

rebecca.unnerud@gmail.com sa...

Tack för fina tipsen!

Det är bara att köra på helt enkelt så ger det ena det andra förhoppningsvis och jag är absolut beredd på gratisjobbande ett tag till!

Jag skrev texter till filmfestivalen förra året men min akademiska engelska höll visst inte måttet så jag fick bara skriva ett par texter, men men=) Kanske kan hitta någon annan uppgift på årets festival!

Bo G Svensson sa...

Hoppas du får en intressant och givande period i Cannes! Hälsningar från Bosse/Pretto film

Anonym sa...

Emma, kan du inte sammanfatta vad som sades i panelsnacket i lördags? Det vore verkligen intressant. Tack på förhand. Bästa hälsningar
/Jimmy

Emma sa...

rebecca: Lycka till!

Bo: Tusen tack!

Jimmy: Om du hade varit där hade du insett hur svårt det skulle vara att sammanfatta diskussionen. :) Men ja, det sas väl inte direkt något som var helt nytt under solen.

CliffBarnes sa...

Nej, nej, nej... Det är ju Inglourious bastErds. BasteeeEEeeeerds!!
:)

Lars Johansson sa...

Jag tycker att vi som kommenterar här på Emmas sida ska bilda en förening, där vi kan ha föreningsmöten, umgås och träffas och kanske kan ta en kopp kaffe. Vad sägs om det?

Vad ska föreningen heta då undrar ni väl? Jag föreslår då, eftersom inte några övriga förslag har inkmmit, att vi kanske kan kalla oss för Kottarna.

önskar
Lars Johansson
Ordförande och president i den nybildade och politiskt obundna, men alltid glada föreningen Kottarna

Emma sa...

Cliff: Nja. Originalet stavas ju fortfarande med a, vad än Tarantino hittar på. : )

Karin sa...

Du är inte ensam, jag kommer heller ingenvart i Pygmy. Surt när man så gärna vill.

Emma sa...

Jag kämpade mig igenom hela, och det blev tyvärr inte bättre på vägen. Verkligen tråkigt!