tisdag, juni 22, 2010

Mumindalen


Via Stefan Ingvarssons twittrande hittar jag Annina Rabes fina essä om Pippi Långstrump och Mumindalen. Vilket föranleder mig att ställa frågan: vem i Mumindalen är du mest lik? Jag är nog tyvärr mest Mårran, men innehåller också en och annan Mumintrolls- och Lilla My-ingrediens. Och kanske något spår Snusmumrik.

9 kommentarer:

Gabh sa...

pga konstigt översättning är Mummins något helt annorlunda på engelska... den amerikansk tryckningar iaf. Jag pratade om Mummins med en kompis och vi var både helt förvirade.

Fredrik sa...

Jag känner mig som en Hemul. 8)

Lyssnade/såg på på "Vem ska trösta knyttet", hur bra som helst!

Emma sa...

Gabh: Kan tänka mig att det blir hemskt annorlunda på ett annat språk. Var det något särskilt du tänkte på som blev konstigt?

Fredrik: Vem ska trösta Knyttet är fantastisk!

Lars Johansson sa...

Lilla μ.

Julia sa...

Kul att se att man inte är den enda som gör det här: sitter och pusslar ihop sin personlighet med hjälp av karaktärer från en viss sagovärld.

Nu blev jag sugen på att läsa om muminböckerna.

Homsan Toft (Farlig midsommar ) känner jag mig nog mest som. Sen har man väl lite av de andra också.

Gabh sa...

Nej, som sagt, när jag pratade med mitt kompis om det, det var som vi pratade om helt annorlunda berättelser. Måste läsa dem på svenska.

Emma sa...

Lars: Tihi.

Julia: Åhå, en Homsa? Och ja, läs om dem! Vill jag också göra. De är så kloka att det gör ont i hjärtat.

Ganska ofta känner jag mig förresten som en Hattifnatt.

Johannes sa...

Mumintrollet i hans mest tafatta och snusmumriken i hans mest cyniska ögonblick. Min flickvän är ett råddjur.
Rabe har ju helt rätt i att det inte går att reducera Tove Janssons figurer till enkla personlighetsdrag. Trollvinter är väl förresten ändå den bästa muminboken? Det vemodigt finska kommer bäst till uttryck där.

Emma sa...

Annina Rabe har verkligen precis rätt. Och, jag har för mig att jag också tyckte bäst om Trollvinter - men jag blir som sagt hemskt sugen på att läsa om dem nu.