onsdag, juni 30, 2010

"Lyckan i en rak höger."I senaste Bang har jag skrivit en text om våldsamma filmkvinnor. Den finns att läsa här.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Yay! Älskar Alabama!

Emma sa...

Jag med!

Lotta sa...

Åh Emma! Igårkväll visade SVT filmen "Grey Gardens" och jag kom genast att tänka på dig efteråt. Varför det kanske du undrar? Jo, för att jag någonstans i mitt undermedvetna vill minnas att du någongång recenserat/pratat om denna film och hyllat den. Minns jag rätt? OM det är så kanske du kan hjälpa mig att ta reda på OM och isåfall VAR man skulle kunna få tag på dokumentären ifråga som ju filmen ska visa. För visst gjordes det väl en dokumentär -73 eller något sådant om detta fantastiska mor-dotter-par?

Emma sa...

Åh, den missade jag. Måste jag ju se! Dokumentären har jag nog bara nämnt i förbifarten i samband med att jag fick samma känsla av dokumentären om Pia Degermark som SVT sände. Men Grey Gardens är mycket sevärd. Jag köpte den via play.com.

ingy sa...

Alabama är grym! Scenen är galet bra, när hon pekar finger o skrattar. :) Men även väldigt obehaglig.

Det var mig du tipsade om att vara Alabama på filmtema-fest i vintras. Hade fixat plastiga örhängen och solglasögon, tight leopardklänning m.m. men jag blev SJUK! :( Damn! Så nu får jag ordna egen filmtemafest ;)

Emma sa...

Men vilket FIASKO! Å andra sidan kan det ju aldrig vara fel att ha en Alabama-stass drällandes hemma.

Anonym sa...

Jaha. Jvå kriminella som slåss. Lika barn leka bäst.
Naturligtvis var det Tarantino som har stod för manus. Vi har sett det förrut.

Ida sa...

Bra skrivet! Men hur kunde du glömma Thriller: en grym film? Vid sidan av Ms .45 är den ju lätt en av de mer sevärda i rape/revenge-genren. Ja, enligt mig i alla fall. Lyckan i att, efter att ha tvingats genomlida de vidriga sexscenerna, få se One-Eye/Frigga gå bärsärkagång på torskar (inklusive brutalsnygga lipstick lesbian) och hallick saknar nästan motstycke.

Emma sa...

Anonym: Du menar alltså att det finns massor av scener som den med Alabama? Trevligt! Berätta mer!

Ida: Tack! Och nej, Thriller glömmer man förstås inte i första taget. Fick nog inte bara med den pga utrymmesskäl.

Pernilla sa...

Bra text! Håller helt med. Min favoritkvinna på vita duken är Ruth i Jane Campions Holy Smoke. Det är fantastiskt att se Kate Winslets unga kvinna göra mos av Harvey Keitels äckliga machosnubbe. Även om det här handlar om psykologisk hämnd istället för kroppslig. Det är precis lika njutbart!

Emma sa...

Tack! Och jag ÄLSKAR Holy Smoke! Fast jag tycker nog att de båda lär sig av varandra? Inte att någon gör mos av den andra?

Pernilla sa...

Jo, i slutet fattar man ju att det faktiskt fanns något äkta mellan dem, men filmen fram tills sista scenen är ju en studie i psykologisk nedbrytning från Ruths sida.