tisdag, april 13, 2010

Hjälp!

Tips på hur man som höggravid kan ligga och sova utan att få ont precis överallt mottages mycket, mycket tacksamt. Jag håller långsamt på att drivas till vansinne av sömnbrist. Ni som bullar upp med kuddar under magen om ni ligger på sidan, var exakt får ni plats med kudden?

--

Nu: skriva ut intervjusnack om svensk snutfilm. Som pausunderhållning tänker jag mig sol, promenad och en och annan fräken.

27 kommentarer:

Kristian sa...

Det finns ju amningskuddar som också är ett bra stöd när man sover som gravid

Mariah Larsson sa...

Jag lade dem aldrig under magen utan under låret, som annars liksom föll fram för mycket och det gjorde ont i fogarna. Och så tryckte jag upp en i korsryggen som ett slags ryggstöd. Så en eller två under huvudet, en under det övre låret och en i ryggen. Sedan var det ju en stor affär när man ville vända på sig på natten...

Emma sa...

Kristian: Tack, ska kolla upp hur man kan slingra sig runt dem för att sova!

Mariah: Tack för tipset, ska prova ditt upplägg. Och nej, lätt att vända på sig är det ju helt klart inte... Och då vänder jag mig stup i kvarten på grund av ryggont, plus att jag måste vända på täcket hela tiden för att mina händer och fötter håller på att koka bort av värmeslag. Ynk, ynk.

Daniel Åberg sa...

Vi la en extra madrass i Johannas halva av sängen, plus att hon brassade igång sin värmedyna varje kväll vid läggning. Hjälpte en del, men inte helt.

Emma sa...

Bra tips, tack!

Miss Muffin sa...

Jag låg på sidan och lade kudden framför benen och lade upp det översta benet på kudden. I övrigt handlade det mest om att bita ihop (vilket inte var min starka sida - gnällde mycket och ljudligt för att väcka min kille som jag tyckte gjorde lite för många ljud i sömnen). Det var ljuvligt att sova sen när magen var borta och det gick att andas normalt och vända på sig (vända på sig var det bästa!!).

Idha sa...

Jag läggen en babyfilt under magen om jag ska sova på sidan. Bra stöd, plus att filten då kommer att dofta som mig när lillbruden ska ha den i sin säng. Annars brukar jag sova på rygg, fast nästan sittande med en massa kuddar under huvudet och axlarna. Lättare att få luft då.

3 veckor kvar för min del, sedan hoppas jag på att få sova gott de få timmarna sömn per dygn man vågar räkna med.

anna sa...

Jag körde också med kudde under det övre låret, och så axelpartiet lite extra vridet så att jag nästan låg "på mage" med överdelen av överkroppen. Den övre armen hade jag då över min mans bröstkorg, så han var alltid tvungen att ligga bredvid på rygg. De allra sista dagarna halvsatt jag i sängen med rejält med kuddar (varav minst en riktigt stor) bakom ryggen. Det blev som att ligga, men med lutning liksom.

En klok vän sa till mig att det nog är mening att det ska vara jobbigt på slutet så att man verkligen längtar efter att ungen ska komma ut. Effektiv lindring av förlossningsskräck - det kan väl inte vara värre än det här? Lycka till!

Emma sa...

Åh, tack för tips - vad snälla ni är!

Miss Muffin: Jo, känslan av att vilja slamra mer än nödvändigt när man är uppe och inte kan sova är ju rätt överhängande...

Idha: Med bebisfilt under magen slår man ju två flugor i en smäll - bra där! Lycka till med allting! För oss är det 5 veckor kvar om allt går enligt planen.

Anna: Ja, det finns nog någon plan bakom de där natteländena...

Lars Johansson sa...

Om inte bebin precis håller på att pluppa ut så tänkte jag fråga var kan man läsa intervjusnacket om svensk snutfilm? Jag tror/misstänker att det kan finnas en del intressant där (och om ni vill veta så ser jag så där finurlig ut som han som tajade i tapiocapuddingen i Charles Bukowksis bok hehehhe.)

Dagens ordverifiering; talmetr.

Emma sa...

I ett kommande nummer av Cinema.

Karin sa...

Jag kör på en drös kuddar under huvudet, och en stor i botten av högen som stöttar upp en bit ner mot midjan. Funkar faktiskt okej, bara man vänder sig försiktigt försiktigt... Och jag tror precis som Anna att de sista veckorna är någon slags process man ska igenom för att tränga undan förlossningsskräcken, hur jävlig smärtan än är ska den ju pågå i max två dygn.

Emma sa...

Tusen tack för alla fina tips! Jag testade bulla upp kring huvudet/ryggen-metoden i kombo med kudde under ena låret i natt och sov nästan som en prinsessa!

Lars Johansson sa...

Cinema är väldigt svår att läsa eftersom just denna kvällsdrake gick i konkurs för cirka tio år sedan under ett jippo som ledde till Stockholms musikfilmsfestival.

Emma sa...

Cinema har återuppstått: http://www.cinema.se/tidningen

Lars Johansson sa...

Hela Cinema avgick i protest. den flög iväg, en bit hit, en bit dit, nya filmfestivaler bildades när man inte alls kunde samsas med varandra och Cinema smulades sönder till små pappersbitar. Men den höll.

Anonym sa...

ta en paus och bli riktigt fraknig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lisboa ar inte sa tokigt!!!

Emma sa...

Härligt att höra!

Anonym sa...

Eh... du kan... eller nej. Sorry. Finns inte.

Emma sa...

Tack för peppen dårå. :)

josefin sa...

apropå värmeslaget (jag har precis samma problem) har body shop en skitbra gel för fötterna! ha den i kylen och smörj fötterna vid läggdags. det är som att komma till himlen! och så en kudde mellan knäna, flera vid nacken och en i ryggslutet. det är om inte ett vinnande så åtminstone ett fungerande koncept. ett tag sov jag också på extra madrass, men det behovet har gått över nu.

josefin sa...

det var så sant. här, är själva grejen:
http://www.thebodyshop-usa.com/foot-care-products/prod160310

Emma sa...

Åh, vilket bra tips - tack! Ska prova!

Och, lycka till!

Anonym sa...

Åh, jag tar mig den fräcka friheten att åka lite snålskjuts på tipsen här, har samma problem (men sju veckor lite knappt kvar så jag antar att det blir värre....).

Själv har jag kudde mellan knäna, en inkilad mellan brösten och armarna som jag håller om samt en hel kuddrad längs med baksidan av kroppen som liksom "stjälper" kroppen lite framåt. Sambon klagar på kuddbrist....Vändning = ombäddning med andra ord, dessutom tycker jag att varje lägesändring gör att man blir kissnödig och måste upp!

Lycka till med de fem sista veckorna! :-)

/E

BonneSwe sa...

Hej igen,

Jag har tyvärr inga tips på hur du sover bättre.. MEN jag vill ge dig tipset ATT sova och sova länge på morgonen. Se till att ligga kvar i sängen på lördagen och drick kaffe, läs tidningen, äta rostade mackor med ost i sängen, njut av solskenet in genom fönstret. Att ligga där och bara höra krasandet av rostat bröd och småprata med sin partner är guld... njut!

Det är underbart med barn, men det är aldrig mera tyst... :)
Livet är super, men det är helt annorlunda!

Anonym sa...

Jag brukade ligga på rygg på golvet, med underbenen på sängen, alltså 90 graders vinkel i knäna. Kommer inte ihåg hur sent i graviditeten jag låg så, och tror inte att jag orkade ligga så hela natten, men någon timme då och då för att avlasta ryggen.
Dessutom tar det inte så många år (naturligtvis beroende på hur många barn man skaffar) innan man får sova länge på morgonen igen. Bara man accepterar att de ser på barn-TV från 3-4 år,

Emma sa...

E: Jo, det blir onekligen lite av ett företag att vända på sig... Lycka till själv!

BonneSwe: Åh, jag önskar att jag kunde sova lika länga som jag brukade kunna pregraviditet. Men det GÅR inte. Har alltså fått vänja mig redan nu. :)

hemligamorsan: Tack för tips! Låter användbart nu när mina fötter/vrister plötsligt börjat svullna upp rätt rejält... Och barn-tv kommer jag nog inte ha något emot. :)