torsdag, april 22, 2010

ett sjukhusdygn

Jag går väldigt sällan till läkare, har oftast inte ett hypokondriskt ben i kroppen och tänker att saker och ting går över. Men ja, igår tyckte inte ens jag att det kändes helt rätt att på bara några dagar gå från helt vanliga fötter till så svullna fötter att man knappt kunde urskilja vristerna, eller att plötsligt inse att jag gått upp 3, 4 kg på lika många dagar. Så, jag ringde Vårdguiden, frågade om råd och väntade mig nog ett "ingen fara". Istället fick jag ett "oj, det där skulle kunna vara tecken på havandeskapsförgiftning, du borde åka in till förlossningen nu, vänta inte!". Ringde förlossningen och fick samma besked där. Vi åkte in på kvällen, tog en massa prover, väntade en hel del, lyssnade i korridorerna på kvinnor som uppenbarligen hade överjävligt ont och kom hem ungefär kl 3 i natt. Vaknade sedan i morse och hade fyra missade samtal om att jag borde komma in på studs eftersom vissa värden var dåliga och de ville göra fler prover. Gjorde det, och har tydligen låga trombocytvärden. Googlade vad det kunde betyda, men la ner efter någon minut. Känns onödigt att skrämma upp sig själv. På läkarens order är nu tid bokad hos både vanliga MVC i början av nästa vecka och Karolinska för specialprover i slutet av veckan. Tills dess tänker jag inte göra en endaste trombocytgoogling.

Nu sitter jag och känner efter väldigt noga hur jag mår, och hur det står till i magen. Har jag inte lite, lite ont i huvudet? Övre delen av magen? Flimrar det inte lite framför ögonen? Och andfåddheten, vad beror den på? Kunde man lita på de där läkarna? Sparkar hon?

Det kommer att bli en lång helg.

26 kommentarer:

Solveig Holstein sa...

Usch då! Hoppas det inte är något allvarligt! Håller tummarna!

Emma sa...

Tack snälla för de hållna tummarna! Allting verkar ju ganska lugnt, jag mår ju inte dåligt egentligen på något sätt - mest lite skärrad bara. Och nu är jag ju hursomhelst under uppsikt och vet vilka symtom jag ska hålla koll efter. Känns tryggt.

catherine sa...

Blä..

Men synnerligen bra idé att inte googla! Som sann hypokondriker brukar jag ofta googla mina symptom och väljer oftast att läsa det hemska jag hittar (som man såklart alltid hittar oavsett VAD man googlar på). Det är ju skitdumt att oroa sig i förväg och i onödan.

Jag hoppas att du kan slappna av i helgen och att trombocyterna skärper sig!

Emma sa...

Kunde inte riktigt hålla mig. Smågooglade nyss lite. Äsch. Inget mer! Trombocyterna får kamma sig!

Gabh sa...

:( Det låter som rent helvett. Hoppas att allt blir bra.

Emma sa...

Alltså, själva hängandet på förlossningsavdelningen var inte så farligt. Tvärtom, jag blev alldeles lugnad inför kommande förlossning. De verkar ju ha stenkoll på vad de pysslar med, och man blev väldigt väl omhändertagen. Att vi fick vänta sex timmar gjorde inget, det betyder ju bara att de fokuserar på dem som föder.

Hoppas också att allt är bra, det ska nog ordna sig!

Fredrik sa...

Du ska vara lugn. Jag hejjar på dig!

Emma sa...

Tack!

Lars Johansson sa...

Det är alltid nåt som händer när man väntar barn tycker jag, folk åker in och kollar värden osv så det verkar helt normalt. Be gärna barnet att se till att nedkomst sker nån dag när det inte är nån filmpremiär. Om det är premiär på en svensk film välkomnas däremot nedkomst just då.

H sa...

Jag håller också tummarna och hoppas din helg går snabbt!

frida sa...

hej!
jag var med om precis samma sak som du! och igår kom jag hem med min lilla dotter. fick vara inlagd över en vecka för observation, sedan täta, mycket täta, kontroller på prenatal avdelning. det var skitjobbigt att inte veta vad det skulle bli. jag fick aldrig havandeskapsförgiftning, men det är ypperligt att de tar det på största allvar. bara konstigt att man själv liksom inte alls känner av det. man känner sig frisk liksom, och ändå sjuk för att vårdpersonalen säger att man kan vara det. i alla fall. jag tyckte det var asjobbigt, men nu när jag sett det underbara resultatet kan jag bara säga att det var värt det! och. det är jättebra att dessa värden inte försämrats förrän nu - din unge ska väl ut snart och då är det ingen fara för henne!
ta det lugnt och lycka till!

Emma sa...

Lars: Själv föddes jag samma dag som Mannen på taket hade premiär. Mycket nöjd med detta!

H: Tack snälla!

Frida: Åh, stort grattis till dig och dottern! Vad härligt att höra att allt gick bra, och tusen tack för lugnande ord och pepp!

Lars Johansson sa...

Tyst, det kanske är fler än jag som känner ett starkt behov av att gräva upp Bo Widerberg för att rädda svensk film.

Emma sa...

Haha!

moarity sa...

Sista veckorna? Försök behålla lugnet i tumultet (syrran fick helknasiga värden, högt blodtryck etc (såpass att hennes man fick vara "brandvägg" tillslut. Men allt gick bra :) kort och gott - teamwork

Emma sa...

Ja, bara tre veckor kvar... Och tack för pepp!

Julia sa...

Oj. Kram!

Emma sa...

Tack för kram. :)

JKL sa...

Ahh, och så håller jag på förebilds-gnabbar och är jobbig med dig. Hur som helst, lycka till med allt.

Emma sa...

Jag tjafsar iofs gärna vidare, gjorde det nyss. :)

Och tusen tack för lycka till:et!

The latest of my work and inspiration. sa...

min mammahade alla fel man kunde ha. plus att jag misskötte mig i magen. jag åt grejer man inte ska äta.

mamma och jag mår prima. lite konstnärlig känslighet får man tåla.

andas och ta det lugnt. bara du inte svimmar eller blodar ner datorn, kan du vara lugn.

varm kram.

Emma sa...

Skönt att höra. :)

ingy sa...

stackare, ta hand om dig och försök att vara lugn. lycka till!

sänder många kramar!

Emma sa...

Tack snälla! Nu känner jag mig mycket lugnare än häromdagen, det ska nog gå bra allting.

Anonym sa...

hoppas det går bra Emma! Du är så himla häftig, en riktig drömmamma. o din karl är lite cool också. kram på dig!

Emma sa...

Tack för fina ord! M hälsar också tack! :)