onsdag, september 26, 2007

Halo, ung, svensk film & Upp till kamp

Snart: Halo-konsert i Berwaldhallen.

--

I helgen: Pixel-jury-möte i Helsingborg på fredag, prata dvoted på Frame-festivalen på lördag.

--

Såg en bild från Vera Drake i tidningen igår apropå att den skulle visas på Canal+, och jag kopplade direkt ihop den med mina svårigheter för Upp till Kamp. Jag är så trött på de där onyanserade skildringarna av rika och fattiga. Som när Mike Leigh lät de rika överklassbrudarna i (annars fantastiska) Vera Drake obekymrat göra abort med ett cocktailglas i handen, medan de fattiga arbetarklassbrudarna tog det hela på klädsamt allvar. (Överdriver jag mina minnen från den filmen nu?) Upplevde Upp till kamp lite på samma sätt. Plus förstås att repliker som t ex Din fitta är som ett bårhus ligger bra i vansinnigt få munnar.

11 kommentarer:

Flow Bee sa...

Har du sett den här bloggen. http://theresalduncan.typepad.com/witostaircase/film/index.html
/Jesper

Olle sa...

Å andra sidan är Upp till kamp fylld av repliker av "Styrbjörn din gamle royalist"-karaktär. Det är en bra serie.

J sa...

Så...vad gillade Du spektaklet i Berwaldhallen?
/Var också där...

petter sa...

synd att de inte kunde visa espinosas halofilm för oss som inte kunde ta oss in och dricka gratis öl efter spektaklet. var tydligen för grovt språk för mikromjukts smak. vem vet vas som kan hända om våra unga lär sig svära....fick du se den? bra/dålig?

Konsultpappan sa...

Berätta om Halokonserten. Låter som en underbar crossoverkulturupplevelse.

Anonym sa...

Dina minnen är överdrivna - och felaktiga. Det är bara en tjej i filmen som är cocktail-cool och hon ska dessutom inte göra abort. Det är till och med frågan om de är överklass, de känns mer som swingkids vars klass man aldrig får häng på. Den enda verkliga överklasstjejen, hon som går på privat klinik, tar ju frågan på största allvar.

Emma sa...

flow bee: jag var inne där och snurrade när skriverierna om dödsfallen tog fart - men utan att egentligen fastna. Igår fastnade jag däremopt och snurrade där inne ett bra tag, tack för tipset!

Anonym: Känner att jag måste se om filmen, för just det där med attitydskillnaderna mellan klasserna var nog min största känsla när jag precis sett den.

Ni andra: Halo-konserten blir nog ett eget inlägg - men helt kort: mäktigt!

Anonym:

ahlgren sa...

ANG. UPP TILL KAMP: Regimässigt och tekniskt var UPP TILL KAMP till och från makalöst bra. Jag gillade musiken också. Hon som spelar den mörkhåriga ”Rebecka” var magnifik i sitt uttryck.
Regissören Mikael Marcimain har god smak när det gäller referensfilmer. Det märks att han gillar amerikansk 70-talsfilm och Bo Widerbergs ”Kvarteret Korpen” och ”Mannen på taket”. Allt som Marcimain gjort hittills har genomsyrats mycket av Widerberg. Däremot var det Peter Birro som svajade med sitt manus. Ny tycker jag att storyn blev mer nyanserad och befriad från klyschor än vad jag väntade mig, men manuset var likväl väldigt ojämnt. Det fanns några repliker här och där som var klockrena pekoralkalkoner och lät som någon parodi på Strindbergs eller Noréns teaterdramatik. Birro blir för yvig ibland. Det mer sakliga manus som var till ”Lasermannen” tjänade Marcimain som regissör på. Själv blev jag tagen av fotot som kändes autentiskt – sedan struntar jag i scenografiska spörsmål. Foto var strålande. Fick nästan lite samma känsla i magen som när man tittar i gamla fotoalbum på sig själv när man var liten knatte i mitten av 70-talet. Det symboliska och brutala slutet i epilogen är i sin funktion i mina ögon snott direkt från ”Easy rider” och blev för konstruerat och effektsökande, tycker jag.

Kristoffer sa...

"Det är förnedring och smuts jag tänder på, kärleken skrämmer skiten ur mig" Och för det ska han bli skjuten? Huwaligen...

Emma sa...

Ahlgren: Jo, det fanns ju absolut saker som var bra också - men det var som du säger för ojämnt för att jag skulle bi ens i närheten så hooked som jag blev av Lasermannen. Men, jag ska se om serien vid tillfälle, och se den mer i ett sträck. Har kanske varit för stressad just nu för att kunna bli fast, på riktigt. Ibland är det ju så. Eller, så är det helt enkelt inte min påse.

superkryp sa...

Jag har inte heller svalt "Upp till kamp" riktigt. Men jag har serien på hårddisk-manicken så jag kommer att se resten nån gång. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör att det inte är mitt förstaval när jag ska kolla i kapp allt som är inspelat...