fredag, oktober 06, 2006

Senaste nytt från Astoria Cinemas

ASTORIA CINEMAS RENODLAR VERKSAMHETEN OCH FOKUSERAR PÅ STORSTADSREGIONERNA

Astoria Cinemas och SF Bio har idag genomfört en strukturaffär som skapar möjligheter för Astoria Cinemas att överleva sin finansiella kris.

Torsdagen den 5 oktober signerade Astoria Cinemas och SF Bio ett avtal som innebär att Astoria behåller och driver vidare de biografer man äger i Stockholm, Göteborg och Malmö, medan övriga biografer i kedjan successivt kommer att läggas ned, med undantag för Astorias biografer i Uppsala, Lund och Borlänge som övertas och drivs vidare av SF Bio. För de biografer som läggs ned övertar SF Bio inventarier och driften fram till att avvecklingen är slutförd.

-Jag är mycket nöjd med affären, och känner mig lättad. Den är anpassad till den marknadssituation som idag råder på den svenska biografmarknaden. Samtidigt räddar uppgörelsen med SF Bio vår mycket svåra och akuta ekonomiska situation, förklarar Mattias Nohrborg, VD på Astoria Cinemas.

-Astorias avveckling av sina landsortsbiografer och fokusering på storstäderna ger den svenska
biografmarknaden en robust struktur med goda förutsättningar att inte bara överleva utan även utvecklas, i såväl storstad som landsort, säger Jan Bernhardsson, VD för SF Bio.

Både Astoria Cinemas och SF Bio menar att det på vissa orter funnits en överkapacitet av antalet biostolar i förhållande till antalet biobesökare. Detta har skapat lönsamhetsproblem.

-Jag trodde för 1,5 år sedan att det fanns utrymme för två landsomfattande biografkedjor. Jag kan egentligen bara konstatera att jag delvis hade fel. På de flesta orter utanför storstadsregionerna går detta inte och det har varit en smärtsam insikt att vi nu måste avveckla den förlusttyngda landsortsdelen av kedjan, förklarar Mattias Nohrborg.

-Filmutbudet i de landsortstäder där Astorias biografer läggs ned kommer att vara lika stort och rikt även i framtiden. SF Bio har den kapacitet som erfordras för att ta hand om såväl de filmer som den publik som funnits på Astorias biografer, säger Jan Bernhardsson.

-Nu lämnar vi den jobbiga perioden bakom oss och ser framåt med tillförsikt. Vi kommer nu att kunna fortsätta att utveckla och renodla vårt koncept kring morgondagens biograf och koncentrera oss på de orter som har tillväxt och som tål flera biografkedjor. Det känns både inspirerande och förlösande, säger Mattias Nohrborg.

--

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Jag är inte helt hundra på vad det kommer att innebära för landsortsbiograferna. Deppigt att folk inte går mer på bio. Deppigt att de på landsbygden bara får de större rullarna. Det här med e-bio, skulle det inte göra det mindre kostsamt och lättare i stort att få smalare rullar ut i landet? Vad har hänt med allt det där?

UPPDATERING: Läs en ny bloggares (en anonym sådan, som inte vill berätta vem han/hon är, argh, jag blir så nyfiken) analys av hur det hela kanske kommer att bli.

Dahnielsons tankar om Biosverige, hittar du här.

Läs också SFIs rapport om digital bio: gå in under På gång-fliken. Tack Hynek för letningen. SFIs sida är omöjlig.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Mig veterligen saknas helt pengar öronmärkta för utveckling och forskning kring digitala visningsformer och digital filmproduktion i det nuvarande filmstödet. Ungefär så viktigt tycks framtidens visningsformer - och däremd biofilm för folk som bor utanför tätorterna - vara i den svenska filmpolitiken. Jag hoppas att jag har fel och bara är en hemsk pessimist.

Emma sa...

Letade upp ett gammalt pressmeddelande från SFI angående digitaliseringen (ska försöka hitta rapporten de pratar om också):

P R E S S M E D D E L A N D E


Filminstitutet lämnar förslag om digitalisering av biografer



I december 2005 fick Svenska Filminstitutet i uppdrag av Utbildnings- och kulturdepartementet att aktivt följa utvecklingen av digitala biografer, främst på landets mindre orter. Filminstitutet fick även i uppdrag att i en plan visa hur en utveckling av digital biografer i hela landet skulle kunna främjas.

En särskild grupp, Arbetsgruppen Digital Bio, har sedan januari 2006 arbetat med ”Rapport och förslag till utvecklingsplan för digital bio” som idag överlämnats till departementet.



Arbetsgruppen föreslår i korthet att en fond inrättas för stöd till investering i digital teknik med en visningsstandard på minst 2K. Fondens medel skall kunna nyttjas av de ca 500 biografer som finns på medelstora och små orter. För att täcka behoven av stödet och för utveckling av digital infrastruktur föreslår gruppen att fonden totalt skall generera 205 Mkr under en femårsperiod.



Vidare föreslås en möjlighet för landets samtliga biografer att erhålla räntefria ”mjuka” lån, för att klara övergången till digital teknik. Låneramen är beräknad till ca 100 Mkr per år under en femårsperiod.



Gruppen pekar i sitt förslag dessutom på åtgärder för att öka den digitala spridningen av framförallt kort- och dokumentärfilm. Ett särskilt distributionsnätverk för kort- och dokumentärfilm bör upprättas och befintliga digitala biografer knytas till samarbetet.



Håkan Tidlund, ordförande i Arbetsgruppen Digital Bio samt styrelseordförande för Svenska Filminstitutet:

- Svenska Filminstitutet anser att en snabb och kraftfull offentlig insats är av stor kulturpolitisk betydelse. Det skulle garantera ett jämnt och hållbart flöde av attraktiv och värdefull film till biografer på små och medelstora orter, förhindra en omfattande biografdöd samt öppna nya möjligheter att utveckla en infrastruktur för det offentliga kulturrummet i hela landet.


Hela rapporten finns att ladda ner på www.sfi.se.

Anonym sa...

Jo, den kommer jag ihåg. Det var någon stor gest av paggan i samband med det. Men vad jag inte förstår är hur det kan komma sig att forskningen på det digitala området helt saknas i det svenska filmavtalet, så att alla aktörer måste ta tag i frågan.
Och om alla biografer på landsbygden läggs ner så spelar inte räntefria mjuka lån någon roll. Men som sagt, jag vill ju vara optimist.

Emma sa...

Nej, jag fattar inte heller varför det inte händer mer på den fronten. Skrev en artikel om e-bio i Cinema 2001 - och inte mycket verkar ha hänt sen dess. Då var man upptagen med att ta fram standards för att det skulle fungera utan att det skulle föreligga några risker för att filmer skulle komma på villovägar - nu vet jag inte riktigt vad de håller på med. Då fanns det en enorm optimism, nu, not so much. I alla fall inte i några större sammanhang. Folkets Hus och Parker var ju hyfsat drivande, nu har jag inte hört något därifrån på länge.

Undrar förresten vem som kommer att ta över Svanbergs roll som tekniskt kunnig i det här landet?

Anonym sa...

Jag tror att knäckfrågan är just det där med "villovägar". Det är väl också därför som man i rapporten framförallt nämner kort- och dokumentärfilm också. Okej att både kort och doku behöver mer spridning på bio. Men sedan finns det ju en jävla rädsla för att börja skicka vilken storfilm som helst digitalt idag. Det är ju - som du vet - inte ens särskilt lätt komma in på en visning av en storfilm utan att tre väktare skall muddra en och beslagta mobilen. Så nej, det lär dröja ett tag innan de digitala distributionsformerna slår igenom. Och vid det laget finns det nog inte ens några folkets hus kvar i det här landet. (Pessimist? Vem? Jag?)

Emma sa...

Hittade du rapporten? SFIs sida är verkligen inte min bästa kompis...

Annars, håller med, de är så sega att det lär dröja på tok för länge innan de ordnar upp saken.

Anonym sa...

Under "På gång" (också ett sätt att ge sken av att man gör något just precis nu) "Rapport om digital bio" står det.

Emma sa...

Ha ha ha, på gång my ass!

Tack för hjälpen!

Anders Dahnielson sa...

Min syn på saken är att biografnedläggningar är del av en större strukturrationalisering. Skrev lite om det här för att slippa parasitblogga.

Tänk på hur många biografer det numer finns i Vastastan. Inga. Totalt borde det kring 1940 ha legat tolv eller fler. Så sent som 80-talet jobbade min bror på Folkets Bio vid Odenplan (Vegagatan i Pygméteaterns nuvarande lokaler vill jag minnas, men jag kan ha fel).

Förresten är det någon som vet om det finns en bra sida med info om gammla nedlagda biografer i Stockholm?

Anonym sa...

Nej, men det står mycket i Leif Furhammars Filmen i Sverige och i furbergs bok om sveriges biografer. http://www.furberg.nu/
Men här är en om Uppsalas biografer
http://www.antikvariat.net/search.cgi?open=AND15437
Och så finns det en om Jönköpings biografer.

Tror att du har rätt i dina argument, biografen kommer i framtiden att se annnorlunda ut. Det är ingen slump att biografer över hela Europa utrustas med allt mer kringutrustning för att kunna fungera som konferenslokaler, eller för att digitalt kunna visa stora evenemang live. Och metropolitan operan i new york skall sända ett par föreställningar till biografer från och med i vinter, i både europa och usa.
http://news.scotsman.com/latest.cfm?id=1321562006
Sådant kommer det bli mer av. man hoppas ju att det kommer ske en e-bio-utveckling som tar vara på den här glocalization aspekten kreativt. det kan ju bli väldigt bra. men man får inte glömma den fysiska lokal-aspekten: Det lär inte komma många besökare om man måste sitta på hårda kantiga stolar i folkets hus, vad än utbudet på duken är.

Anonym sa...

Blir biografnostalgiker/utopist av de här inläggen och tänker på hur det kunde vara. Tänk om Filmhuset här i Stockholm istället för att vara ett fort på Gärdet kunde vara ett hus i city (a la Köpenhamn). Ett inbjudande ställe med filmvisningar hela dagarna, med ett trevligt café/restaurang (någon som försökt äta i skolbespisningen på Stockholms filmhus?!), med ett dvdbibliotek och en bra affär. (Dock ingen skugga över det befintliga biblioteket eller Smultronstället). Tänk ett Cinematek som kunde vara liiiite mindre mosssigt, som kunde dra en större publik än de ensamma äldre männen med plastkassar som frekventerar kvällsvisningarna ute på Gärdet. (Det skulle antagligen räcka med att flytta in till stan). Tänk midnattsvisningar på helgerna, så som IFC och Landmark Sunshine kör på Manhattan. (Den här helgen kör Landmark Jonathan Demmes Stop Making Sense!) http://www.landmarktheatres.com/Films/films_frameset.asp?id=945

Emma sa...

Dahnielson: intressant läsning! Du har förmodligen helt rätt, fixar upp en länk till ditt inlägg.

Hynek: När jag intervjuade branschfolk för Cinema-artikeln, så var det just den där biten som lät så fantastisk, att man skulle sända teaterföreställningar, musikaler, idrottsevenemang live i biografer, dessutom skulle man kunna dra in lokala pengar genom att köra lokal reklam före, under och efter evenemangen - och sedan varva det med smalaree filmer. Filmerna skulle vara billigare att skicka runt, de skulle kunna gå upp på flera biografer, filmerna skulle kunna ha premiär samtidigt över hela landet, över hela världen - och därmed skulle marknadsföringspengar kunna minska markant. Och, när alla biografer väl installerat dyr utrustning, skulle också biobiljetterna så småningom bli billigare. Nu känns det som om det bara är Rickard Gramfors som håller på med de där frågorna, och om jag inte missminner mig har de kört någon Bowie-konsert och något idrottsevent på Draken. Det finns ju fantastiska möjligheter!

Och TÄNK om Filmhuset var som filmhuset i Köpenhamn. Vilken lycka! (testa deras grillade tonfiskmacka - to die for!) Och midnattsvisningar av kultrullar borde väl funka i Stockholm, åtminstone någon gång i månaden? På vår bröllopsresa såg vi en midnatsvisning av Warriors på Landmark Sunshine. Hårt! :)

Du har helt rätt, det måste finnas ett mervärde i att gå på bio - och det skulle inte skada om det var billigare heller så at de kunde stå sig i konkurrensen. Igår fick jag t ex ett erbjudande från Amazon att ladda ner Chinatown för 8.88 dollar.

Anonym sa...

Förra sommaren? Jag bodde runt hörnet på Allen då och var på en nattvisning av Warriors. Ni måste ha varit där den andra kvällen! Det är en liten värld.

Apropå e-bio: Jo, den där utopiska andan var ju rätt stark för ett par år sedan. Men jag antar att folk sedan insåg hur omöjligt det skulle bli att få bolag att skicka storfilmer digitalt - och så gick andan ur det hela. Om man inte får lov att simultanvisa Pirates of the Caribbean V över hela världen - från Monkarbo till New York - så kommer man heller inte ha råd att betala lokalerna, det digitala systemet, underhållet av detsamma; heller inte kunna dra publiken till de sällan sedda kortfilmerna och dokumentärfilmerna. För att inte tala om att man inte kommer kunna sänka biljettpriserna. Det blir väl istället tvärtom: Är systemet då inte subventionerat får man pröjsa 150 spänn för att se exotiska kort- och dokumentärfilmer så att systemet kan underhållas. Jag tror att systemet kan få en skjuss om det blir en lösning på det digitala distributionsdilemmet. Eller rättare sagt säkerhetsaspekten av det. Men det är naturligtvis ingen ursäkt för att man inte satsar en helvetes massa pengar på att utveckla systemet i Sverige så gott det går.

Anders Dahnielson sa...

Hynek: Appråpå bionostalgi så hittade jag en rekomendation av Kurt Berglunds "Stockholms alla biografer" -- där uppgifter lär finnas om alla biografer som någonsin funnits i Stockholm.

Emma: Tack för länken! :-)