söndag, augusti 26, 2007

svensk kortfilm

Har precis sett Csaba Bene Perlenbergs timslånga Väsenpumpen/The Walk. Lars-Erik Berenett och Anders Granström på en skogspromenad. En enda tagning. Tight, välspelat, bra idé - och det ser så jävla lätt ut att man glömmer bort hur väldigt mycket det är som faktiskt stämmer och klaffar och flyter. Helt klart något en public service-kanal nära dig borde köpa in! (Kanske hade jag varit ännu mer imponerad om något dystert stickspår skalats bort, men hey, that's just me.)

Förresten, att SVT inte har något program där man regelbundet kan se svensk (och för all del, internationell) kortfilm är en smärre skandal. Det finns så mycket talang, så mycket filmskaparenergi som helt försvinner under radarn.

Lite tips på kortfilmer av olika slag (och med varierande grad av barnslig humor) som ligger uppe på dvoted:

Felicia av Alain Darborg som nästan, nästan kom in på DI. (Filmen vann Videomarathon 2006, gjord på två dagar, temat var "tabu".)
Vad tyst det blev av Daniel Sandberg. (Vann Bästa film (tungvikt), bästa manus, bästa ljud och publikens pris på Novemberfestivalen förra året.)
One minute av Andreas Öhman.
Nachtessen av Mika Tervonen. (Finsk stumfilmshyllning.)

(Man måste registrera sig för att kunna kolla på filmerna - men det är det väl värt för att kunna hålla koll på lovande, skandinaviska talanger huh? HUH?)

18 kommentarer:

Anonym sa...

Off topic, men tack vare ditt tips ska jah just kolla på Freaks! Brukar gilla de filmer du gillar (ms 45, Faces m.fl.) så jag har höga förhoppningar!

Anonym sa...

Tjo! Såg också Väsenpumpen för några veckor/månader sen på Spegeln i Malmö. Verkligen imponerad av deras improviserande skådespeleri och att allt verkligen bara är gjort i en ändå lång tagning.

Anonym sa...

Det gick ett kortfilmsprogramm för ett tag sen, typ fem år sen. Det såg jag på men det var väl när Mikael olsson var programdirektör, han fick väl sparken sen. Skandal var ordet SVT

Anonym sa...

Hör av dig till SVT med dina synpunkter - vet att deras kortfilmsansvariga Ulla Nilsson kämpar för att få ett kortfilmsprogram där. Hon kommer säkert bli glad för lite eldunderstöd.

Kisses

Ida sa...

skulle bara säga att jag har länkat till dig nu...

Tomas_Timelock sa...

Bojkottar Dvoted. Staten ska inte via SFI syssla med sådant som privata aktörer kan göra bra eller bättre. Sätter konkurensen ur spel. Dessutom så tycker jag det sänder väldigt tydliga vi-och-dom signaler.

Vi som ska göra de färre och dyra filmerna med gratis pengar och dom som ska göra de olönsamma smala filmerna som de får betala själva.

Mina filmer kan ni se här;
GLIMTAR, min examensfilm från DRAMA CENTER
Format: Quicktime Size: About 45 MB
Swedish, no subtitles

SLUFAS,en gammal skolfilm som jag trots allt gillar
Format: Quicktime Size: About 20 MB
Swedish, no subtitles, but no dialouge.

(sökte fö med den här filmen till DI)

ELLER MIN DEMOREEL 1995-2005


/tomas

Emma sa...

Ida: Tusen tack för länkningen - och vad tyckte du om Freaks?

Netchen: tack snälla för tipset!

Tomas: Man kan givetvis tycka vad man vill om SFI och dvoted. Sen kan jag personligen tycka att det är synd att bojkotta de oberoende filmare som valt att lägga upp sina filmer där. De som du gör väl vad de kan för att självpromota sig överallt där de får chansen. ;)

Men tack för länktipsen - ska absolut kolla in dina filmer!

Tomas_Timelock sa...

Jo, kanske. Men jag bojkottar inte dem - utan enbart sajten i sig. Lägger de upp sina filmer på andra sajer så ska jag med glädje titta på dem. Vilket jag också gör.

Finns säkert mycket bra med dvoted jag missar. Men jag planerar att bojkotta så länge det går. Men jag bojkottar naturligtvis inte filmerna, filmarna eller de som arbetar där utan bara initativet i sig.

Dvoted gör det ju så mycket svårare för privata iniativ som tex filmcafe.nu och glimtz.net, att ta fart - och bidrar också till en politiskkorrekthet. Vilket jag inte gillar.

Vill man stödja den typen av verksamhet ska det ske under upphandling och med konkurrens.

Som det fungerar nu så bidrar det till allt det jag inte gillar med filmsverige.

/tomas

Emma sa...

Filmarna står ju helt fria att välja mellan filmcafé, glimz, voodoo, independent - eller att använda dem allihop.

Tomas_Timelock sa...

Jo filmarna får ju en bra sits. På kort sikt. Men av de som tillhandahåller tjänsterna är det bara dvoted som får stöd till sin verksamhet. Vilket är varför jag vill stödja dem då jag tror de kanske slår ut de andra sajterna på långsikt.

/tomas

Emma sa...

Enligt Martin fick glimz någon form av stöd i början - men jag vet inte alls om det stämmer. Vet du?

Tomas_Timelock sa...

Jag tror de sökte pressstöd det det först var tänkt som en form av interaktiv tiding. Men jag tror inte de fick det. Men någon form av mindre stöd kan jag säkert tänka mig att de fått. Men knappast i den omfattning som dvoted får.

Jag är iofs grymt osäker på dessa uppgifter ang glimtz, men kan höra med Johan Larsson som driver sajten. Men jag har iof fått intrycket att han gillar det nuvarande systemet lika mkt som jag. :-)

Hade det varit öppet för alla att söka stöd till nya distributionssatningar som Dvoted eller glimtz, på lika villkor, så hade ju det varit jätte bra. Men så är väl knappast fallet?

/tomas

Emma sa...

Jag vet faktiskt väldigt lite om allt det där om jag ska vara ärlig - jag är bara svensk redaktör på sidan och har inte hand om de ekonomiska frågorna.

Tomas_Timelock sa...

Jag är inte heller så insatt i någon av sajternas ekonomi. Mer än att jag har erfarenhet av både vrksamheter som ska vara självfinansierade och de som inte är det och vet vilken enorm skillnad det är.

Men som sagt jag bojkottar naturligtvis inte er som arbetar där, filmerna eller filmarna, utan bara sajten i sig.

/tomas

Anonym sa...

Har tankat hem Freaks och kollat lite, den verkar bra mycket bättre än jag trodde att den skulle vara (speciellt för att vara så gammal dessutom). Man fick lite Elefantmannenvibbar även om denna är helt annorlunda

Vad gäller kortfilm så är jag rätt klent bevandrad men Don Hertzfeldts animerade verk (Rejected, Meaning of life och kommande Everything will be ok) är alla helt underbara

Hoppas att Emma och alla andra har fått uppleva hans underbara filmer

Emma sa...

Tomas: Skönt att höra! :)

Ingels: vad kul att jag inspirerade till en Freaks-titt! Och, tusen tack för filmtipset - har inte sett dem, men blir nyfiken!

Anonym sa...

Emma: Rejected är helt underbar, oscarsnominerad 2001 för bästa kortfilm

En underbar film att bli insugen i Don's tecknade värld i..

Vet att det är svårt att lova men ändå, helst på DVD (Bitter Films Vol 1 finns att köpa med Rejected + de äldre filmerna).. Om inte annat, den finns att se på http://www.youtube.com/watch?v=MuOvqeABHvQ

Aldrig har svensk julmusik varit så inihelvete bra.. Nygammalt or bust ;)

Nu måste du se filmen.. Ha

Vore kul att veta vad du tycker om Rejected iaf =)

Emma sa...

Nicklas: Tusen tack igen för tipset - och länken!