fredag, augusti 17, 2007

veckans biorecensioner for dummies

The Secret life of words. Betyg: 2. (Lägg märke till hur jag använder ordet metaforer på ett fullständigt felaktigt sätt. Oh well.)

-

På smällen får fyra plus av Jan-Olov Andersson, som tycker att det är en film om människor man tycker om. Mina snabba fem cents: Jag hatar alla i den här filmen, förutom kanske systern som det är meningen att man ska hata. Alla är dumma i huvudet. Män är från Mars/pårökta jättebäbisar/idioter/socialt obegåvade losers från helvetet och Kvinnor är från Venus/totala kontrollfreaks/idioter som tror att 1) de måste leva med mannen de blivit gravida med och 2) verkar fullständigt omedvetna om abortens och dagen efter-pillrets existens. Ordet abort nämns inte ens. Jävla pro life-smörja. Och är det verkligen meningen att man ska tycka att de gör en bra grej som försöker få ihop det trots alla odds? Är det meningen att man ska se det som romantiskt när de typ ödelägger sina liv? Man vill bara avgrundsvråla neeeeeeeeeeeeeeeeeeej mot duken men allt går i slowmotion. De ska dock ha all heder för att de tog med en i Hollywood-mått mätt chockerande födsloscen. Det är underligt, men...

-

This is England: Fantastisk! Miljöerna! Stämningen! Den lille killen i huvudrollen har förföljt mig sen jag såg den för någon månad sen. Vilket ansikte! Vilken skådis! Se!

--

Ska snart ta flyget mot Karlskrona och jury-duty med Peter Harryson. Jag är lite rädd, men inte alls så rädd som jag skulle varit om det hade handlat om, säg, Börje Ahlstedt.

Sist jag var i Karlskrona var jag 21, 22, bekantade mig typ för första gången med internet och skaffade mig min första hotmail-adress när jag hälsade på en kompis i hennes cell på Hyper Island och åt pommes frites med en helt fantastisk vitlökssås. Ett helt liv sen, minst.

18 kommentarer:

R Meyers obildade avkomma sa...

På smällen... Din högt värderade arbetskamrat och kollega fick indirekt "gubbslem" (heter det så fortfarande?) stämplat i pannan. You go girl!!!

Anonym sa...

jo men att jan-olov är Sveriges gubbigaste filmrecensent är väl knappast någon nyhet...

jag är dock nyfiken på "på smällen". tyckte mycket om "40 year old virgin". men jag hatar å andra sidan filmer som är uppbyggda på att omaka par ska få ihop och man bara sitter och tänker: "vad ser han/hon hos henne/honom. gå vidare med era liv för helvete". som i "the break-up", "a lot like love" m.fl.

Anonym sa...

Eftersom man jobbar på en biograf, som inte är världens roligaste jobb alla gånger så försöker man iallafall underhålla sin tid på något sätt där. Som att försöka gissa vilken film personen ska innan de visar upp biljetten. Alltid överaskande när det kommer ett par på 65+ och går och ser Planet Terror.

Iallafall igår fick jag den hemska känslan du beskriver om På Smällen när det minst kommer 4 gravida par och ser den och någon fäller kommentaren "Ja det här är ju precis rätt film för oss, tihi! Jag ville bara skrika ut, "Nä det är det inte!" och hänvisa in dem till fel salong. =)

This is England ser jag fram emot. Får hoppas den kommer till Örebro sen.

Julia Sebesteny sa...

"På smällen" får mig att börja undra när det kommer att komma en tjejmotsvarighet. Alltså typ halvfula lite lönnfeta tjejjer som röker på och bara hänger och sen hookar med snygga killar. Förmodligen aldrig?

Anonym sa...

Mamman nämner i och för sig abort, kanske just det som gör att Alison i slutändan väljer barnet. Jag tyckte den var riktigt rolig.

Kajanus sa...

Hej Emma. Minns du mig? Jag intervjuade dig för Tellusfilm. Din blogg är lika bra som alltid. Jag har också börjat på blogspot nu (sent som sider) och skriver om film och musik. Tänkte länka till dig, och tänkte höra om du vill länka till mig med? :D

MVH
Gustaf

(kajanus.blogspot.com)

SNy. sa...

Förvånad??? Pro-life säger du. Knocked up är producerad av Universal Pictures, ett stort bolag som tar sitt ansvar gentemot USA:s skolor. Alltså. TAKE FKKN LIFE som det är. Alltså, ta ditt ansvar och allt det där. Hade det varit Disney hade jag inte allas varit lika förvånad själv.

Sist men inte minst! Är jag den enda som verkligen ÄLSKAT slie Mann? Henne vill JAG ha barn med =)

Emma sa...

julia: exakt! och, förmodligen aldrig...

kajanus: Tack för komplimangen och tipset om din blogg! Jag länkar bara till de bloggar jag själv läser regelbundet, och ser inte riktigt länkarna som något barter-utbyte. Men om jag blir en regelbunden läsare åker du förstås direkt in i länklistan! :)

sny: Lesle mann var den enda jag symptiserade med - och som jag tyckte var riktigt bra. Men jag vill nog inte ha barn med henne. :)

Anna Nio sa...

"This is Enlgand" var så grymt bra, jag grät till slutscenerna och älskade musikvalet i den allra sista scenen mest av allt. Instämmer i att den lille huvudrollsinnehavaren är en pärla också. Mycket sorgligt att läsa att flimen dedikerades till hans mamma som tydligen dog förra året dock.

Emma sa...

Hur sorgligt som helst!

Anonym sa...

Väldigt roligt formulerat om "På Smällen".
Fortsätt i den stilen Emma, jag diggar!

Emma sa...

Emil: Tackar! Lycka till med filmstudierna och vi ses kanske på dvoted. :)

Unknown sa...

Äsch. Det kan inte vara så att om de gjort abort så hade filmens premiss försvunnit? Från flera håll sägs "Take care of it." dock. Men här har du där ordet abort nämns.. http://www.youtube.com/watch?v=EoPZZdf66Hk Förstår inte varför de kortade ner scenen.

Emma sa...

Fast om hela filmens premiss faller på en så pass grundläggande grej - är inte det... konstigt?

Anonym sa...

Fast då utgår du från att dina värderingar är grundläggande för alla.

Men det är inte poängen. Poängen är att alternativet abort - om även inte själva ordet - togs upp och hon valde att behålla barnet och han respekterade hennes val. Visst, han hade kunnat försökt övertala henne till att abortera men på nån nivå så måste det verkat övergrymt för honom att någon som han av ren tur "paxat" en av världens vackraste med en växande varelse inuti henne.

Flera av vi som såg den applåderade taktiken och funderar över hur den kan komma att appliceras i våra liv. En dubbel uppsättning kondomer med sig ut kanske. En för vanliga och en nålstucken ala Weeds för de man vill hålla kvar. Hihihoho.

Vad tyckte du om den förlängda scenen?

Emma sa...

Nej, jag utgår inte från att mina värderingar är grundläggande för andra - men jag tycker att det är ett stort problem med filmen att DEN utgår från att alla köper värderingarna den rymmer.

Filmen hade blivit JÄVLIGT mycket mer sannolik - och en hel del roligare - om den innehållit hela scenen du länkade till. :)

Anonym sa...

Men inte menar du väl att alla som blev gravida med en tillfällig förbindelse efter 1973 i USA eller 1975(Då lagarna om fri abort kom) i Sverige är abortmotståndare????
Varför ska man isåfall fråga varför just de kvinnorna inte gjorde abort och inte alla kvinnor som blev gravida efter 1973 och 1975 överhuvudtaget?
Tänker du så när du råkar träffa på någon kvinna i Sverige som blev gravid med en tillfällig förbindelse och valde att inte göra abort: Hon måste vara en riktig prolife-typ?
Isåfall är det väl du som har högerkristna värderingar, att kärnfamiljen är det enda rätta o.s.v

Emma sa...

Anonym: Jag inser att jag eventuellt svarar för sent för att du öht ska se mitt svar, men: What? Din tolkning är väl inte ens i närheten av vad jag faktiskt skriver? Har du öht sett filmen?

Det är ju inte bara abortens icke-existens jag ifrågasätter, det är hela upplägget för filmen jag undrar över. Varför väljer en smart kvinna i karriären att försöka få ihop det med en loser, en fullständig idiot?