måndag, februari 16, 2009

Nils Petter Zzzundgren tjuvnyps

Andrea Reuter gjorde mig precis i ett mail uppmärksam på Nils Petters krönika i senaste Allt om Film. (Hittar den inte på nätet, men den finns i sin helhet i kommentarerna till det här inlägget.) Tröttare soppa var det länge sen jag läste. Dessutom med så många direkta felaktigheter och pinsamheter att jag får handsvett av ren genans.

Jag tänker lite så här: ojar man sig över "intellektuellt underskott" kanske man ska undvika att skriva dumheter som att "Bloggywood har 83 prenumeranter " eller att i en betald krönika år 2009 konstatera att "Kvaliteten på bloggarna skiftar alltså." som om det vore filmjournalistiskt sprängstoff. Eller, för den delen, skriva att det är på IMDB Classic film message board det händer om man vill ta del av "kvalificerade filmdiskussioner".

Men visst, jag håller helt med honom i det han säger om Hynek Pallas och Kjell Häglund. De hör till mina favoritskribenter också. Och jag håller helt med honom att mitt bloggande emellanåt (eller ja, oftast nuförtiden) är tunt, och tjaa, ibland är conversation skillsen i fikarummet inte heller de bästa. Skriv en krönika om det, mister.

34 kommentarer:

Donny Hedlund sa...

Men ... vad handlade texten om?

Jagmet sa...

Vad är Allt om film?

Andrea Reuter sa...

Allt om film är en filmtidning där Nils-Petter Sundgren skriver krönikor som endast speglar hans egna åsikter, inte tidningens. Där har han skrivit om filmbloggar i Sverige och bl.a. missförstått att Shootmewhileimhappy är Emmas egen blogg och passat på att dissa min blogg också. Har skrivit ett öppet svar till honom på min blogg, det kan man läsa här:
http://andreareuter.blogspot.com/

//Andrea

Donny Hedlund sa...

Läste nu även utdrag på bloggywood. Fantastiskt makalöst.

Viktor Silfver sa...

Där gjorde han bort sig. Vad jag tror han är ute och pimplar på jvligt tunn is efter, är att det finns ett mått av "autencitet", "godkännande" etc., i ett tryckt ord - det är därför folk vill bli publicerade "på riktigt". Det är ont om svenska kvalitetsbloggar om film och inget annat, men att gå på sådär, speciellt om Andrea... Ja, vad säger man? Som J Glans skämtade: "Du var väl med på premiären av Lumierés magiska lampa". (Inte för att dom hade en magisk lampa... och inte för att det visserligen är spec. kul att skämta om folks ålder).

83 prenumeranter? Ja, det är teknisk in-house baseball.

Emma sa...

Fixade länkar och grejer, det första inlägget blev skrivet lite väl mycket i hast. Men ja, självmål är ju bara förnamnet.

Jakopp sa...

"inte så konstigt eftersom den mest populära filmsajten Bloggywood uppger sig ha 83 prenumeranter!"

Sen när blev Bloggywood den största filmsajten? Tror bestämt att storebror MovieZine har ännu fler prenumeranter..

Kul att NP har skaffat sig ett modem och hittat ut i cyberspace för att undersöka alla små "Spånor på verkstadsgolvet", Ge mannen en filmblogg så han kan fortsätta sin förvirrade internetmobbing utanför det mäktiga tryckta mediet.

Gabh sa...

Jo, men... dt är ett böogg och inte ett krönikar. Det är en helt annan sak. Det låter som han inte riktigt hänger med kulturens utvecklingar. Och... well, there's just no excuse for being rude. Man kan har åsikter, visst, men man ska ha respekt för andras känslor också.

Tomas_Timelock sa...

Förändrat medielanskap = Eliten tappar kontrollen över rapporteringen.

Förändrat medielandskap = Filmkritikens värde devalveras, till förmån för filmkritikernas privatliv.

Det är trots allt roliga att läsa personliga bloggar, än att läsa torra recensioner.

//tomas

Elinpelin sa...

Läste krönikan idag och blev rätt irro faktiskt. Många felaktigheter (han pratar om Emmas "egna bloggar" och sajt??? what?), många missriktade dissar och hyllningar.
Ja, NP, inläggen på imdb:s forum håller verkligen verkligen hög klass...

Emma sa...

Det allra roligaste är ju att han utger sig för att ge dem som läser Allt om Film "navigeringshjälp".

Anonym sa...

Nils-Petter borde hämta ut guldklockan snarast möjligast. Herregud jag minns tillbaka att för tusen år sedan när han hade det där knarriga programmet på tv4 tillsammans med Wiklund. Redan då kändes det som att hans åsikter om film hade passerat bäst före-datumet så att kol-14 metoden hade varit ett begripligt instrument för att hantera hans svammel.

Magnus sa...

*Snap snap*

Lisa sa...

Usch så okunnigt och sorgligt. Emma, när du presterar dina bästa "bloggar" här är du fenomenal. Ingen annan än du får mig att vilja se filmer jag vet att jag kommer att ogilla.

Emma sa...

Brooks: Det riktigt ledsamma är ju att han sitter i en sits där han kan vara elak mot andra, t ex nu Andrea (igen), men det är svårt att ge en likadan känga tillbaka. Man vill ju inte gärna vara den som sparkar på en gammal man.

Lisa: Åh, vilken väldigt fin komplimang! Tack snälla!

Anonym sa...

Jag tror att det handlar mycket om rädsla och frustration. Jag har skrivit några ord om det på bloggen.

Max

Jagmet sa...

Förlåt Andrea, jag menar: vem läser Allt om film?

Lars Johansson sa...

Följande kommentar har jag skrivit på Andrea Reuters blogg. Ifall hon inte vill ha med den, så publicerar jag den så ni kan läsa den här:

Jag kan inte tänka mig nåt sämre än en filmkritiker som kritiserar en annan filmkritiker. Det skulle vara en filmkritiker som svarar på kritiken som hon har fått av en annan filmkritiker. Vad som är "bra" i sammnanhanget, Andrea, inga filmer behöver göras för att hålla er sysselsatta.

Jag skulle vilja säga som Mona Sahlin sa till Ingvar Carlsson när han dansade på patikonventet i felknäppt väst: "Det är pinsamt, Ingvar. Gå och sätt dej".

Jag tror inte du har en felknäppt väst, Andrea, men ändå: Det är faktiskt pinsamt, Andrea, gå och sätt dig.

Anonym sa...

http://www.islandreefjob.com/applicants/watch/b58yeWeBwB8

KOlla

simon sa...

Jag hejar på Emma och Andrea.

Snaskefar sa...

Jag kan inte säga något annat om NP, som faktikst var en av min barndoms hjältar, än rätt och slätt: Gnälliga gubbtjyv.

Krönikan förmedlar två ord, onyanseeing och rädsla, inget annat.

Snaskefar sa...

Jag är inte fullt så dyslektisk som min första kommentar påskiner. Jag skyller på att det skrevs i affekt. Det heter faktiskt och onyansering.

Anonym sa...

Det ironiska är att det finns flera svenska sidor, moviezine.se, cine.se, moviebox.se, russin.nu med flera, som är mycket, mycket bättre än tidningen Nils-Petter själv skriver för...

Lars Johansson sa...

Herr Anonym, eller ska jag rentav hitta på ett namn (Hadar Pölsfarn? Bamkabög Sloe?), de filmer N-P har recenserat har alltid varit bättre än hans egna tidningar. Snaskefar (bror till Pölsflarn?), det var tråkigt att din barndoms hjälte var en filmkritiker och inte Errol Flynn eller Clintan. Till er båda, och även Emma, en tidning har alltid bevakat myndigheter och andra medier. Här har den gode N-P agerat helt rätt. I detta förvirrade medietillstånd där tidningar dyker upp i elektronisk version, har vi glömt att Internet är ett annat medium som tidningarna ska bevaka, inte själva fladdra runt i.

op5 sa...

Nils Petter är ju för fan en gaggig halvsenil gammal gubbe som lever i en svunnen tid då han var en stor auktoritet. Tur att han fick sluta på TV4 - var ofta direkt pinsamt att lyssna på hans svammel. Får verkligen känslan av att han inte tål att unga tjejer får jobb istället för han.

Emma sa...

Tack för glada tillrop och andra kommentarer - har inte riktigt hunnit svara på dem i veckan.

Lars" Du brukar ju ofta skoja i kommentarerna här på bloggen, det är långt ifrån alltid jag förstår skämten. Så, jag måste fråga: är du allvarlig när du skriver "I detta förvirrade medietillstånd där tidningar dyker upp i elektronisk version, har vi glömt att Internet är ett annat medium som tidningarna ska bevaka, inte själva fladdra runt i."?

Till den anonym som skickade ö-jobbsannonsen: Kanske vore en idé att skicka in en ansökan i NPs namn?

Lars Johansson sa...

Ja, Emma. Tidningar har recencerat, film, teaterpjäser och TV, ofta på speciella kultursidor. Detta som en vägledning. Man behöver inte läsa recensionerna. N-P visar vad man kan hitta på Internet när man slår på sin dator. På en tänkt N-P-kulturisda skulle man då kunna hitta film-, teater-, TV- och internetrecensioner, istället som nu, endast de tidigare sektionerna och tidningen själv uppdykandes på Internet.

Tidning fladrandes runt på fel medium, N-P som "film"-hjälte, båda är de lika felplacerade. Tidningar är bäst på det de ska göra och N-P på det han ska göra.

Anonym sa...

Åsikterna i krönikan är helt och hållet Nils Petters och inte Allt om Films. Inte heller är det mina eftersom jag älskar Andrea Reuter, som kanske fick mest kritik, med så gått som hela mitt hjärta.

Men Allt om film är en fri tidning. Lite som Svt ;-) Du ska få säga vad du vill, och kritisera vad du vill. Även kritisera kritiker. Vidare är det inte upp till oss på redaktionen att censurera artikelförfattare, journalister eller krönikörer. Då skulle vi bli lite som "Folkrepubliken Kina".

Man får ta vad det är. Nils Petter skriver bra, liksom Andrea, och Emma.

Stefan

Anonym sa...

och jo. Det är lite synd att kasta paj på Nils Petter på grund av hans ålder. När jag, som enda person på jorden, tycker att Maria Larssons eviga ögonblick, är en dansknorsksvensk mummelhistoria berättad i ett tempo som får en permobil att kännas nascar så är det inte Jan Troells ålder jag drar upp i första hand. Men visst, det hade varit jävligt enkelt att säga att Troell borde hämtat ut guldklockan för länge sedan.

Ska det inte finnas plats för både gamla och unga i, exempelvis, filmkritik? Jag vore glad om någon talade om för mig när det är dags för mig att kasta in handuken.

När jag skriver i Café exempelvis får jag en jävla massa skit på mailen, liksom Andrea och Emma fick en massa sura och elaka mail om saker de sa och gjorde i teve. Nobody's prrrfect!

I min lilla ljusblåa värld älskar alla varandra. Jag har inget emot dåliga eller gamla recensenter. Bara dåliga människor!

Rök gräs människor. Ät Snickers. Lev med kritik i alla dess färger och former!

/ Stefan (igen)

Viktor Silfver sa...

Kasta in handduken är väl på sin plats när man - ung eller gammal - vaknar i ett tillstånd som inte längre är oförklarigt, och man ser, man ser allting klart som fönsterluft. Ebert står för ett sällsynt fall där ödmjukheten växt med kunskapen och åldern - hos många "äldre" kritiker är det inte så, vill jag påstå.

Men ja, rök gräs, läs tidningar med färgglada omslag, åk till Skåne.

Anonym sa...

You try so hard
But you don't understand
Just what you'll say
When you get home.

Lisen sa...

Jag tycker kommentarerna till den här postningen är betydligt mer stötande än det Sundgren skrev. Och jag fattar inte riktigt vad som är upprörande i det han säger. Vare sig den här bloggen, som jag läser då och då och tycker är rätt kul, eller Reuters har väl några enorma analytiska eller stilistiska ambitioner? Ytterst få bloggar har det, ärligt talat. Det betyder inte att de inte är nöjsamma att läsa då och då.

Emma sa...

Stefan: Självklart är Nils Petters åsikter inte Allt om films åsikter, och jag tycker som sagt inte heller att jag blir så hårt påhoppad i den där krönikan. Allt handlar ju om att NP faktiskt jhelt och hållet missuppfattat vad jag gör här på min blogg, dvs skriver om "lite allt möjligt". Förväntar man sig texter enbart om film blir man givetvis besviken och/eller tycker det är "tunt".

När det gäller "censur" och Kina tänker jag som skribent att jag innerligt hoppas att mina redaktörer inte släpper igenom vilket ignorant och okunnigt svammel från min sida som helst, utan hjälper mig att prestera en bättre/mer intressant text om jag skulle trampa snett eller vara ute och cykla på hal is. Det är ju jag, och inte tidningen som får stå där i hörnet med dumstruten på i slutändan. Jag vet inte om det handlar om "censur" just?

Självklart får och ska kritiker kritisera andra kritiker, men den där texten har ungefär lika mycket bäring som om jag skulle kritisera NP för att vara snurrig i hatten när han handlar på Konsum. Dvs helt irrelevant.

Lisen: "Och jag fattar inte riktigt vad som är upprörande i det han säger. Vare sig den här bloggen, som jag läser då och då och tycker är rätt kul, eller Reuters har väl några enorma analytiska eller stilistiska ambitioner? Ytterst få bloggar har det, ärligt talat."

Det är inget som är upprörande med hans text förutom att han inte vet något om vad han skriver om. Han är okunnig när det gäller bloggar. Att han tycker det är "tunt" här är som sagt helt ok, men den åsikten bygger ju på att han tror att den här bloggen är något helt annat än vad den faktiskt är.

Lars Johansson sa...

Stefan, det var trevligt tycker jag, att alla fortfarande älskar varann, och er gränslösa moral och etik sträcker sig även till att tolerera N-P och hans allra grövsta överträdelse, att ha blivit för gammal. Men nu har ni visat, att, även om ingen uteslutning ens behövde sättas i verket, att även en förening för inbördes beundran kan behöva visa var ribban ligger.