tisdag, juli 03, 2007

28 veckor senare & konstbio

I filmkritikens namn har jag nu genomlidit 28 veckor senare. I en helt tom och nattsvart biosalong. Ensam. Inte ens maskinisten var på plats under hela filmen. Det gav så att säga filmen lite extra krydda. (Läs: Jag vågade inte sitta med fötterna på golvet, skyddade halsen mot zombieangrepp med händerna och höll ärligt talat på att skita på mig.)

Det finns några storfilmer på senare år som fångat masspanik på ett sätt som fått mig att börja gråta okontrollerat och vilja gå ut ur salongen för att det är lite för likt sådant man sett av krig, tsunamin, Katrina och 9/11-bilder på nyheterna. Det är Sum of all fears, Världarnas krig, Day after tomorrow och den här. I mina ögon riktigt bra filmer allihop, även om de har en del luckor och svackor här och där. De har ändå lyckats fångat en känsla som gör att man faktiskt kan känna paniken, nästan känna lukten av andras rädsla. Eller så är det bara jag som har lite för livlig fantasi.

--

För dem som tyckte att Miranda Julys Me and you and everyone we know var så där mysigt quirky som alla andra tyckte (jag var/är inte en av dem) kan det vara en idé att bege sig till El Mundo på Erstagatan 21 i Stockholm för att se hennes kortfilm Getting stronger every day från 2001. KonstBio kommer att husera där hela juli.

--

Själv väntar jag med spänning på mitt paket med tre Wolphin-dvd:er med massor av kortfilmer. Bl a av July.

18 kommentarer:

ingela sa...

grymt! då kan jag äntligen se fram emot 28 veckor senare! ^-^

John sa...

Blev helt till mig när jag såg att 28 veckor senare skulle komma. Jag gillar normalt sett inte skräckfilm (blir för rädd/uttråkad), men 28 dagar senare fick mig att gå igång på zombiegenren, grymt bra film.

Tror det är det apokalyptiska, dystopiska sci-fi-stuket som funkar för mig. Där mitt filmhjärta är planterat sedan länge.

bine superkryp sa...

Vad glad jag blir, igen! 28 dagar senare var en rökare, tycker jag. Det var nåt särskilt nytt och "vågat" över den, tyckte jag.

Jag blev lite glatt överraskad av Children om Men:s "krigsscener" (framför allt). Bland det bästa i det slaget jag har sett. Jag satt och sprattlade med benen för att undkomma kulorna, här hemma... :)

LillBo sa...

Vad är fel med svensk film?

Varför gör inte Sverige kvalitetsfilm längre?

Hur gör vi svensk film bättre?// filmsverige@hotmail.com

Jonas sa...

Du som har sett allt, har du tips om polistraggelfilmer? Jag förklarar mer på http://www.extraallt.com/2007/07/tlmodigt-traggel.html

Felicia sa...

Oh spännande med massa filmtips och även sådana man bör undvika till varje pris. Personligen anser jag att en 3a till Diehard 4 var generöst.

Maddin sa...

Day after tomorrow fick mig oxå att börja gråta. Men kanske inte av samma anledning som du. Jag menar make på dålig film :/

Josef_K sa...

tycker 28 dagar senare var precis som ny inspelingen av Dawn of the dead, en uppfräschnig av Zombie-filmen. Den visar ett mer apokalytiskt samhälle och hur vi skulle reagera på det. Även ochså att Zombisarna där inte var långsamma och tröga. Utan snabba tänkande och väldigt snyggt gjorda.

navid sa...

du borde läsa july's novellsamling. "no one belongs here more than you". magiska och tragiska berättelser om ensamma och nedriga människor. fantastiskt bra. peace /n.

Erra E sa...

Kul att du tjackar Wholphin! En (fånig men rolig) höjdpunkt är avsnittet av Bewitched fast den japanska versionen, med nya påhittade subtitles. Och Mirandas "Are you the favourite person of anybody? " är inte dum alls. Du kommer säkert hitta några kul bidrag att digga!

Väntar själv på paket från McSweeneys. Har beställt t-shirten med texten: Impossible you say? Nothing is impossible when you work for the circus.

Pow!

Emma sa...

ingela: kul! (och nu har jag äntligen slagit upp vad ^-^ verkligen betyder. jag har trott att de betydde typ "sött" och att pilarna var öron. :) )

John och Josef K: För mig är det inte heller zombiesarna jag går igång på, utan bilderna av ett övergivet London - och den där apokalyptiska känslan.

Bine: Ja! Scenerna i Children of Men var också riktigt, riktigt bra - jag glömde bort dem.

LillBO: Svarade dig just per mail, här är det igen: "Tjaa, på fråga a svarar jag "den är för tråkig och inställsam" på b svarar jag "jo, det gör vi väl ändå? det har ju kommit en del mindre filmer, små DIY-projekt som jag håller nära hjärtat på senare år. även om det kommit många riiktigt dåliga filmer har det ändå spretat mer, utbudet har blivit något, aldrig så lite, bredare. och vad är förresten "kvalitet"? Kvalitet för mig är kanske inte kvalitet för någon annan?" och på c svarar jag "mer bredd, och den svenska filmapparaten måste bli mer lättflytande och mindre tung svårrodd koloss, filmpolitiken måste ses över, det dammiga "kvalitet"s-tänket måste bort".

Vad tror du?"

Jonas: Du själv nämner Mannen på taket - och då skulle ju även French Connection passa in. Mannen på taket är i princip bara en bättre version av den. :)

Maddin: Visst, den är inte helt 100, men jag tyckte jävligt bra om den ändå.

Navid: Jo, jag borde kanske det... Jag blev bara så irriterad på hennes quirky-virala lansering av den på hemsidan med kylskåpsklotter. Men, det måste man ju ge henne, det var ju smart förstås.

Erra E: Ohhh, vilken fantastisk t-shirt-text. Blir lite avis.

popmorsa. sa...

jag längtar efter bio så jag kan dö. svinbra filmer som kommer nu ju. die hard, kanske världens bästa filmer. transformers, robotar som slåss! dom blir bilar! sen robotar igen! så himla coolt. och så 28-rullen, älskade den första med de ödsliga london-gatorna. svinpeppad. wohoo.

Roger sa...

Jag hatade verkligen You, and everyone we know. Den kändes som copycat-Solondz på något sätt.

Emma sa...

Popmorsa: Har de lagt ner babybio? Jag misstänker iofs kraftigt att varken Die Hard eller Transformers skulle funnits på repertoaren, men ändå... Det borde ju fungera hur bra som helst! Du borde väl förresten vara kompis med någon filmjournalist som har screeners drällande hemma? Use them! :)

Roger: Skönt med en till själsfrände! Trodde bara att det var jag och Martin som inte gillade den. Typ.

Jakob sa...

Okej, nu måste vi reda ut den här zombiefrågan en gång för alla. En zombie i traditionell mening är någon som dött för att sedan återvända till livet. Om man kikar riiiktigt noga på "varelserna" i 28 dagar/veckor senare, så dör de inte utan smittas av ett rabiesliknande virus som gör dem, ja, mindre trevliga att umgås med.

Så man kan väl inte direkt kalla dem för zombies. TROTS detta grava fel i blogginlägget så är du fortfarande min favvorecensent Emma :) :) :)

Emma sa...

kejrå

fast om filmarna själva kallar det för zombies får man väl ett lite lindrigare straff? no?

neofob sa...

En zombie måste inte vara en person som dött och sedan blivit återuppväckt. Det kan också vara en "människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit". (http://sv.wikipedia.org/wiki/Zombie)

Emma sa...

Tack för uppbackningen! :)