fredag, maj 16, 2008

v. 20

Veckans tre recensioner: Margot at the wedding (älskar!), Utan spår (njä) och Shutter (undvik!).

--

Skrev ett litet inlägg på Weird Science om det komiska i att Dumpad och En enastående studie i mänsklig förnedring går upp samma dag. De är märkvärdigt lika trots sina olikheter, och sevärda, rätt fina och riktigt roliga båda två. (Plus att de båda innehåller penisar - vilket jag till skillnad från Jens tycker är ett stort steg för både Hollywoodkomedierna och mänskligheten.)

--

Häromdagen var jag på inspirationsseminariet "Skapa din egen drömarbetsplats" på Doberman, som utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats. Blev hur peppad som helst! (Nu gäller det bara att skaffa sig en arbetsplats/chefsposition där jag kan applicera mina nyvunna insikter. Nudge nudge.)

--

Breaking away och American Flyers blev de senaste tillskotten i de filmer som setts i cykelfeberyran som drabbat mig och M. Andra som passerat revy de senaste veckorna är ...pour un maillot jaune, The Flying scotsman, Vive le tour, Road to Paris, Legends of the Tour de France - Lance Armstrong, Hell on wheels...

--

I eftermiddag: åker till Umeå för juryjobb och föreläsande.

--

Till sist, veckans roligaste mening hittades i Chuck Palahniuks Rant:
A sexually conflicted thirteen-year-old rattlesnake-venom junkie with rabies - well, it's safe to say that's every father's worst nightmare.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte sett Shutter, annars håller jag med. Så jag skulle säkert hålla med om Shutter också.

Martin sa...

Åh, cykelfilmer. Då får ni inte missa Jørgen Leths En forårsdag i helvedet!

Anonym sa...

Det är nästan ännu mer intressant att En enastående studie i mänsklig förnedring och serieboken Simons 120 dagar släpps med några veckors mellanrum. Bara en sådan sak som att både innehåller autentiska scener där vuxna män runkar och visar upp resultatet.

Anonym sa...

Hej Emma.
Angående "Shutter": har du set originalversionen, og hvad synes du om den?
Jeg har desværre endnu ikke selv set den...

Kristoffer Viita sa...

Inte för att det är synd om manligheten eller så, men jag tycker inte att en penis i sig utgör någon revolution. Det har ju en hel del med kontext att göra. I dumpad är ju Penisen , som alltid annars även om det är underförstått, bara en källa till skratt. Att vi får se penisen är ju skämtet. Och jag vet inte om det är progressivt direkt. Tycker snarare att det förstärker ingrodde föreställningar som att mannens kuk bara är ett verktyg som i slakt tillstånd blir obrukbart, värdelöst och roligt.

I en enastående förnedring är kuken någon slags tröst för en deprimerad man. Det är väl i princip en gråtrunk han utför. Oftast, om man tänker på porren, så är det ju kvinnan som förväntas at njuta av sig själv och att bli betraktad. Om Patrik njuter så väldigt vette sjutton. Fast det är ju en bra mycket bättre skildring än i Dumpad.
Penis och Penis: inte samma lika.

Emma sa...

Julia: Det skulle du. Garanterat.

Martin: Den har vi inte sett, tusen tack för tipset!

Anders A: Aha! Har inte läst den, men det ska jag ju göra.

Nicolai: Nej, faktiskt inte - fick uppdraget att recensera filmen så snabbt inpå premiären att jag inte hann.

Kristoffer: Som jag ser det är penisarna i båda falen där för att skapa känslan av att de är extra utsatta. Det går det ju också iofs att diskutera en hel del - varför man inte får den känslan av en naken kvinna på film. "För att det inte är lika vanligt med nakna män på film" skulle ett av svaren kunna lyda. Och då är det här i mina ögon en liten minirevolution.

Sen tror jag kanske att han är naken i Dumpad för att scenen ska vara extra jobbig, och att publiken skrattar för att det är FÖR jobbigt. Men du har ju rätt i det att det ofta skrattas så fort en penis eller naken man dyker upp på film, bara för att. Vi är ite inprogrammerade på att reagera så - men nu tyckte iofs jag att den där scenen var mer jobbig än rolig.

Anonym sa...

Jeg er helt enig med dig Emma. Det er et stort skridt i den rigtige retning, når Hollywood kan vise en penis på film.
Jeg selv husker med stor smerte Ben Stillers uheld i 'There's Something About Mary'. ;(

Og nu ligger Anacondas zombieprogram på deres webtv!:
http://ur.se/MediaPlayer/Templates/MediaPlayerPopup.aspx?id=74370&SeriesProductID=144890&ProgramProductID=144880&Media=tv

Hurraaah!
Mange tak for hjælpen Emma. :)

Anonym sa...

PS: Naturligvis er dette langt fra første gang Hollywood har kunnet vise en penis på film. F.eks. så man vist Bruce Willis' penis i 'Color of Night' (1994) (har ikke set filmen - kun hørt/læst det).
Men det lader jo til først at være ved at blive mere normalt nu.

Anonym sa...

Apropå cykelfilmer så vill jag tipsa om Overcoming, om du inte sett den.

Anonym sa...

För mig hade snoppen i filmen eenbart en negativ effekt. Det kändes som om han ollade ner hela rullen.

Jag struntar helt i olika ideologiska aspekter av att dra mer byxorna på män i filmsammanhang...

Men visst man minns penisen efteråt...fast det säger ganska mycket om filmens relevans..

S

Emma sa...

Nicolai: Fast nu är det ju mer konservativt än någonsin, för ett par år sen var det ju snack om att man inte ens fick visa Homer Simpson naken bakifrån. Det var nog lite därför de lär Bart visa schlongen i Simpson-filmen. :)

Dennis: Tack för tipset!

S: Vilken av filmerna tänkte du på? Enastående studie eller Dumpad?

Daniel M sa...

Gällande cykelfilm, The High Life med den gamle cykelhjälten Robert Millar är klart värd att se. Killen försvann helt och hållet efter karriären (enligt rykten lever han som en kvinna). Finns på Youtube.

Emma sa...

Intressant! Tack för tipset!

Anonym sa...

Emma; Jag tänkte på Dumpad. Seinfeld visste vad han pratade om när han myntade "good naked/bad naked"..

Sam

Anonym sa...

Schlongen?! :D
Det udtryk kendte jeg ikke. Lyder næsten som 'yiddish'.
Og du har helt ret.