måndag, maj 20, 2013

Stoker ++++


Regi Park Chan-Wook, med Mia Wasikowska, Nicole Kidman, Matthew Goode.  


THRILLER
India Stokers pappa dör i en bilolycka. På begravningen dyker en okänd, men karismatisk bror upp för att bo hos India och hennes mamma i deras jättelika hus. Varför nu? Vad vill han? Den gotiska saga som följer för tankarna till Tim Burton, Hamlet och Maria Gripes Skuggserie. “Stoker” är sydkoreanske Park Chan-Wooks (bl a Oldboy) första film på engelska, och skiljer sig en hel del från hans andra alster. Om tidigare filmer slagit brutalt åt alla håll, varit spretiga och segdragna, handlar “Stoker” om återhållet, precist finlir. Det teatrala skådespeleriet, klippningen, det fantastiska fotot och Clint Mansells musik skapar tillsammans en skevt mardrömsk och hotfull stämning utan att slå på stora skräcktrumman. Det är imponerande konsekvent genomfört, och mycket sevärt.

Publicerades i fredagens Aftonbladet.

2 kommentarer:

Alexander. O sa...

Såg 'Stoker' för några dagar sedan, och tyckte inte om den. För mig toppade Park Chan-wook med 'Oldboy', även om 'Cut' och 'Lady Vengeance' båda är utmärkta filmer. Men efter 'Lady Vengeance' tycker jag hans filmer bara varit tråkiga, och 'Stoker' tycker jag är den sämsta filmen han har regisserat. Synd, för jag såg verkligen fram emot den.

Slarvig, klyschig och förutsägbar berättelse, och det kändes som om manuset var skrivet som ett rusat projektarbete av en 15åring i högstadiet. Den är bitvis snygg, men vissa scener var så roligt redigerade att jag skrattade till ibland samtidigt som jag försökte lista ut hur de tänkte, och resten tyckte jag bara var ytlig stilistisk för en ytlig film som jag tycker saknar komplexa karaktärer, autentiskt drama och substansfulla intriger.

Park Chan-wook är fortfarande en av mina favoriter för 'JSA', 'Mr. Vengeance' och 'Oldboy'. Återvänd till Korea och hitta hem, om jag får tycka.

Emma sa...

Åh, jag som tycker precis tvärtom, att Stoker är hans bästa. Men förmodligen borde jag se om de andra - kanske har de, eller jag mognat sen sist. : )