onsdag, juni 27, 2007

pyttipanna

Läs två fantastiska blogginlägg: ett hos Bögjävlar, och ett som handlar om det förra hos Dexo. Läs sedan artikeln om Filippa K. Det kan tyckas vara en besynnerlig mix, men handlar egentligen om samma sak: Att ta sig rätten och platsen och modet och orken att vara den man vill vara. Och stå för det. Alltid. Det är lättare att inte fatta de där besluten. Det är lättare att bara flyta med strömmen. (<<<<----- Här skrev jag först ett litet peptalk till mig själv i stil med "fuck strömmen", identiskt med de peptalks mina dagböcker var fyllda med för, låt mig se, 20 år sedan och framåt. Patetiskt.)

--

Ju mer jag tänker på DN-artikeln om att de små filmbolagen ska bort, ju mer förundrad blir jag. Hur kommer det sig att det inte blir ett jävla liv? Varför hojtas det inte om mångfald och faran med monopol som det gör när det handlar om distributionsfronten och SF står som bjässar och bolag som Triangelfilm ryker? Varför är det på produktionsfronten tvärtom något eftersträvansvärt att minska antalet bolag och koncentrera marknaden? Obegripligt.

--

I dagarna kommer Gus Van Sants Last Days ut på dvd i Sverige igen. Se den, bry er inte om den dåliga kritiken den fick när den kom - den är ett god damn mästerverk! Ensamhet har aldrig skildrats så kompakt.

--

I morgon: The Hitcher, The Messengers, Transformers och sedan Liftaren II. Till skillnad från ungefär resten av världen är jag inte så värst peppad på den näst sista.

8 kommentarer:

superkryp sa...

När jag tänker "emot strömmen" så tänker jag på Midnight Express. När han börjar gå emot de andra i rummet där de går runt runt. Gåshud! :D

Åh, Transformers. Jag vill se!

Anonym sa...

Var det inte han som gjorde Psycho? Den var ju inte så bra. Men annars så gav ju t ex min vän i USA, David Manning the Animal bra betyg, trots svidande kritik från andra tidningar. Tror du han brydde sej? Icke. Han skrev också att Heath Ledger var årets stora stjärna. Visst blev han utskrattad. Men det gäller att gå sin egen väg, brukar han säga. Så jag och David håller med dej, Emma! Stå på dej! David hälsar!

Tomas_Timelock sa...

Ang varför det inte blir ett jävla liv så.. Jag är förvånad över att inte fler kritiker reagerar. Vad gör alla dina kollegor? Är det inte sådant här som ingår i deras yrke att reagera mot?

Själv har jag skickat ett mail till samtliga riksdagsledamöter och EU-paralemntariker i Alliansen i en vädjan om att de ska ta ställning i frågan. Har även kontaktat Konkurrensverket, Finansinspektionen, JO, Riksrevisionen mfl för att få reda på om att det går att ta ärendet vidare på något sätt.

/tomas

Anonym sa...

Äntligen någon som skriver något positivt om Last Days, ett mästerverk som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Gus Van Sant är ju sagolikt bra!

rolfner sa...

Och så all väntan på det... Kommer beslutsprocessen att förkortas med färre stora bolag..?

http://www.rolfner.se/index.php?blog=2&title=gloden_som_slocknar_om_film&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Emma sa...

Bine: Det var längesen jag såg Midnight Express. Men jag lyssnar ofta på soundtracket. :) Och du, Transformers var hur cool som helst!

Lars: jag fattar fortfarande inte den där kopplingen till den fiktiva recensenten? Utveckla gärna. Och nja, Van Sants Psycho tillhör väl inte direkt hans mästerverk.

Tomas: jag fattar det ärlig talat inte heller.

Plox: Absolut!

Monica: Ytterligare en anledning till varför förslaget är så in i helvete dumt. Tack för läsningen!

Tomas_Timelock sa...

Två snabba reaktioner kom från Annie Johansson (C);

citat:
"jag tror att min åsikt i denna fråga är tänligen känd. Jag vill ha en fri television på marknadsekonomins regler där man har vissa minoritetsprogram på upphandling. Ståller mig helt bakom din tes och tycker att det statliga tv-bolaget agerar helt fel."

Annie Johansson (C)
http://anniejohansson.blogspot.com/

...och Mats Johansson (M)

citat:
"det var en egendomlig artikel. Helst skulle de väl se Statens Filmindustri som monopol..."

Mats Johansson (M)


/tomas

Tomas_Timelock sa...

Oscar Petersson (Cleo Pictures) har startat en namninsamling

http://www.petitionspot.com/petitions/FreeCissi

som en motreaktion till DN artikeln som publicerades för en vecka sedan.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=664558

Skriv på och skicka vidare länken till vänner och bekanta.


/tomas