söndag, juni 03, 2007

Helgen v. 22

Helgen har tillbringats i kulturens tecken. Bl a på ett utomhuskalas som kändes som en sekelskiftesmålning med färggranna blommor och pensionärer i stråhatt i varenda hörn. Målare, författare, Shakespeare-översättare, whathaveyous var där. En filmare som jobbat med de allra största svenska filmarna, på Terrafilm, med Bergman, Hasse Ekman och Arne Mattsson, yttrade de bevingade orden Jag avundas inte dem som gör film idag. Förr kunde man ställa Sickan Carlsson och Thor Modéen framför en vägg så kom folk. och Vi försökte oss på att göra en folklig film, men det gick åt helvete. Det var det bara Ragnar Frisk som kunde. Jag hade, kort sagt, öron stora som paraboler och tillbringade stora delar av kvällen med huvudet sött på sned.

4 kommentarer:

Anonym sa...

haha va gulligt det låter ^^

Anonym sa...

varför visas inte de gammla klassikerna som t ex, berg-eijvind och hans hustru eller smultronstället på SVT utan det visas några b-filmer som visserligen har skådespelare som nils poppe etc men inte är några vidare filmer?

Emma sa...

erv: Det har jag förstås ganska svårt att svara på - men kolla med svt och rapportera vad du får för svar. :)

Anonym sa...

Deras svenska matinéklassiker håller ju ofta hög klass. Visst späs det ut med lite sämre grejer, men var och varannan vecka är det ju en riktigt bra Ekman, Mattsson eller Sjöberg. Eller någon annan av de gamla hjältarna. Skit samma att det inte är deras mest kända.

Det som är tråkigt är att när de t ex då och då visar svensk stumfilm så är det alltid bara de mest namnkunniga, typ Körkarlen och Erotikon. Om och om igen med jämna perioder. De finns ju trots allt utgivna (om än inte i Sverige?), så då kan väl SVT passa på och visa de där filmerna som ingen längre kan se?

Vad gäller namnkunniga Bergman (typ Smultronstället) är det helt ointressant. Finns ju i precis varenda videoaffär.