måndag, juni 25, 2007

den räddhågsna svenska filmbranschen

Höll på att sätta frukosten i halsen i morse när jag försökte komma ifatt med helgens tidningsläsning och stötte på artikeln med rubriken Små filmbolag ska bort från i fredags. Att ha som mål att minska antalet filmbolag kraftigt känns fullständigt barockt, bakåtsträvande och något alldeles i hästväg räddhågset.
Nu är de stora finansiärerna i svensk film och tv-drama överens om att antalet enmans- och fåmansbolag måste minska kraftigt. Många småbolag gör att kompetensen inte tas om hand, menar de. Dessutom är risken stor att filmer görs för att de inblandade behöver en inkomst snarare än att man har ett fantastiskt projekt.
Men... men... skämtar de? Många småbolag gör att kompetensen inte tas om hand? Hur tas den om hand av de stora kolosserna om jag får fråga? Och exakt vilken kompetens pratar vi om? Och de verkligt bra svenska filmerna från de senaste åren, var har de egentligen kommit ifrån och har de verkligen gjorts för att någon velat ha en inkomst? Exakt vilken mångfald är vi egentligen ute efter när begreppet så fint diskuteras på seminarier och debatter om den svenska filmbranschen? Att göra ett uttalande som
- Att göra film för att betala sina hyror är inget bra incitament för att göra film. Tjänar de inte pengar på en film, har de inga att göra nästa med. Det skapar ingen hälsosam filmbransch.
när svensk film ser ut som den gör känns snudd på rubbat - och dessutom som ett stort hån mot oberoende filmare i det här landet. Uppfattningen jag med få undantagsfall får när jag sitter i mottagaränden och ser svensk film är att ingen brunnit, att samtliga gjort den bara för att de kan - och någon gett dem pengar.

Nej, om ni inte har vett nog att stödja de uppstickaraktörer på den svenska filmbanan som faktiskt hängt med i utvecklingen och kan göra väldigt bra eller intressant och annorlunda film för lite pengar - motarbeta dem i alla fall inte aktivt.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Emma du är min favorit i den svenska recensionsensemblen. jag fick ett telefonsamtal från den store David Manning idag. Gammal kompis. Han brukar ringa mej när det är någon svensk film han ska recensera. Vad jag kom att tänka på Emma, du är nästan bättre än Manning. Tydligare.

Anonym sa...

Instämmer fullständigt, Emma, man tror inte sina ögon. Hur, frågar man sig också, skulle dessa stora aktörer gå till väga för att få t.ex. mig och min kollega att lägga ner vår filmverksamhet? Ska lynchning bli tillåtet igen? "Hälsosam filmbransch", hehe...dom sitter själva som en infarkt i systemet och stoppar upp kreativitet och initiativ.

Emma sa...

Lars: Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det där?

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Manning_(fictitious_writer)

Fredrik: Vi behöver lite propplösare i filmbranschen, det helt klart lite för mycket slemmigt gammalt hår och guck i filmavloppet.

Tomas_Timelock sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tomas_Timelock sa...

Kunde inte sammanfattat kritiken mot det som framkom i artikeln bättre. Svensk film behöver mer diversitet, mod och nytänkande inte mer konservativt bidragsberoende och kartellbildande.

Läs min blogg om visioner för svensk film

Anonym sa...

Det som är roligt är ju att de stora bolagen verkar kritisera de små bolagen för att göra film på grund av pengarna och inte på grund av nåt slags kreativ vision. Hallå??

"Att göra film för att betala hyran är inte bra", och i nästa andetag gäller kritiken att filmerna inte drar in tillräckligt med pengar. När gjorde ett storbolag en film sist som de inte först och främst hoppades på ekonomiskt?

motherfakka sa...

Om man skulle göra film på premisserna att större desto bättre så hade det inte kommit ut mycket film över huvud taget.

Anonym sa...

I think the only way to stop these criminals is for someone to organize and file a law suit and investigation against them going through all their books and tracing every nickel that has gone from one pocket to the other in the same pair of pants!!!.

Its nothing short of Cultural Darwinism they are preaching the very thing they claim as the justifiable argument for their actions.

Its an unfair practice as is 99% of what they have as their standard way of conducting the policies of this Cunt-Trees film business.

Not only do they horde the resources they bake into every new Document a new way for creating more obstecles for the competition. Is this Democracy?

WHo makes the decisions? WHere is the money coming from year after year? And what is it ear marked for? How can the same people be in charge without questioning? WHo is really behind all of this? All of these questions and much much more should be taken up in Court no where else. No one really cares or dares enough to get right up in their faces about it. We need some Lawyers and a well formulated case against them. With names and dates for them to be held accountable for their ruthless and criminal acts.

LEGAL ACTION AGAINST THEM NOW!!!

Public Enemy #1.

Anonym sa...

gash, vad har tagit åt SVT? SFI visste man ju att det gått åt fanders med, men nu känns det som att man förlorat båda sina föräldrar i en blodig, slamsig bilkrasch..

Linda sa...

Jätten verkar vara rädd för Goliat...

Anonym sa...

Tycker om dig Emma. Ge dom bara!

R Meyers obildade avkomma sa...

Hur gör man när man parkourhoppar?

eff sa...

Parkourhoppande.

Tomas_Timelock sa...

Oscar Petersson (Cleo Pictures) har startat en namninsamling

http://www.petitionspot.com/petitions/FreeCissi

som en motreaktion till DN artikeln som publicerades för en vecka sedan.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=664558

Skriv på och skicka vidare länken till vänner och bekanta.


/tomas

Anonym sa...

Dang, jag kan inte tro att det tog mig en hel vecka att hitta det där senkomna aprilskämtet o_O