fredag, juni 05, 2009

Die Welle

Note to regissören: Testa att använda någon annan färg än svart/vit nästa gång. Testa att inte måla på det största plakat du hittar. Testa att inte använda den absolut bredaste penseln. Testa att inte helt stöta bort målgruppen genom att visa hur fruktansvärt lite koll på den och din samtid du har, eller hur lite du respekterar tonåringar och deras intelligens.

Note to lärare som får för er att visa filmen i skolor: Gör det inte. Visa De ofrivilliga. Eller Döda poeters sällskap. Eller Dixie Chicks: Shut up and sing. Vad som helst.

Note to elever vars lärare vill visa Die Welle: Gör uppror. Kräv att få se någon av ovanstående filmer istället. Vad som helst.

(Fråga till svenska filmkritiker som gett filmen fyror: Ni skämtar?)

17 kommentarer:

magnus (den riktiga) sa...

Har för mig att den bygger på en sann historia. kanske var ungarna verkligen så dumma, som ungar oftast är.

Emma sa...

Det faktum att det bygger på ett verkligt experiment betyder inte att det är en bra film.

Dennis sa...

För lat för att googla, men det är väl samma story som i The Wave? Fick se den filmen åtminstone två gånger i skolan, och den var inget vidare den heller.

Gabh sa...

Endast problem med så negativ ett reaktion är att nu vill jag se det bara för att se vad det var som upprörde så mycket. Men ska låter bli.

Hull sa...

Jag såg den häromdagen och blev väldigt besviken. Rätt snygg, visst, men shit vad mycket överdrivna schabloner och ett direkt vidrigt slut (som för övrigt har noll förankring i det verkliga experimentet på 60-talet).

Filmen faller ju offer för sitt eget budskap...

magnus (den riktiga) sa...

Hull: var du med på experimentet? shit alltså!

Hull sa...

Magnus (den riktiga):
Haha, nä det var jag inte?? Men det finns ju ganska mycket dokumentation om det där projektet. Kör lite Wikipedia och Google och du ska bli vis!

magnus (den riktiga) sa...

Hull: Jag bara menar att det är väl egentligen omöjligt att till 100 % veta vad som egentligen hände om man inte, som sagt, var där i egen hög person. Sanningen går ju inte alltid att likställa med "dokumenterad" information. Det skall dock tilläggas att även jag ogillade filmen. Dock tyckte jag att den kändes hyfsat trovärdig.

Emma sa...

Dennis: Ja, det är samma historia, och efter vad jag förstått har The Wave visats flitigt i skolor. Inte på min dock - så jag har faktiskt inte sett den. Misstänker att den inte kan vara lika bottenlöst usel som den här nya versionen.

Gabh: Du måste nästan se den!

Hull: Eller hur?

Magnus: Som sagt, det finns ju en hel del skrivet om det där och liknande experiment i samma anda. Jag tror ju absolut att sådana saker kan hända, men det betyder inte att det automatiskt blir bra film av det.

Apropå trovärdighet: när gruppen bestämmer sig för att bära uniform under projektveckan, och den lydigaste idioten genast, samma dag, bränner alla sina andra kläder med bensin. Ungefär då blev jag tvungen att krypa under tv-bordet och hålla för öronen av ren skam.

Hobbykritikern sa...

Oj vilken ryggdunkarklubb det var här då! Jag tycker filmen är riktigt, riktigt bra. Och hellre att Die Welle visas i skolorna än den fruktansvärda skitfilmen Hata Göteborg. Eller den likaledes usla American History X.

PS. Märkligt att folk tycker att en psyksjuk karaktärs handlingar i en film skulle innebära bristande trovärdighet för filmen som helhet... Eldningsscenen är ju en del i uppbyggnaden mot slutet. Till och med en tioåring fattar att killens handlingar är överdrivna (dvs att han är störd i huvet). Att en filmkritiker missar det är förvånande, men har man väl bestämt sig för att inte gilla en film är det svårt att hitta rätt.

PS2. Uppenbarligen har filmen berört er en hel del eftersom ni är så överdrivet arga.

PS3. Det handlar ju bara om tyckande. Det här svaret blev argt beroende på att det ursprungliga inlägget höll en onödigt arg ton. Det är så mycket lättare att dunka rygg i sådana lägen...

Emma sa...

Fyra som halvhåller med och en som inte sett filmen kan väl knappast ses som någon gigantiskt ryggdunkarfest, men ok.

Jag gillar Hata Göteborg, American History X har jag inte riktigt färskt i minnet - men har för mig att jag inte var överförtjust.

Apropå det du säger om den psysjuka karaktären: nej, visst. Det är ju tydligt att killen inte mår så bra. Men sättet han skildras på i filmen tycker jag fortfarande inte känns sannolikt eller trovärdigt öht.

Jag hade inte bestämt mig för att tycka illa om filmen, det var något som hände väldigt automatiskt under tittandet.

Och ja, filmen har berört mig. Den var bottenlöst usel, och det gör mig uppriktigt förbannad att den fått bra betyg - när den är så oerhört klumpig och dum. Det är uppenbart att det är ämnet som berört, och att man inte sett hur uselt det är genomfört, och hur lite koll regissören haft på sin samtid. Det känns helt enkelt respektlöst mot ett så viktigt ämne.

p. sa...

vi fick se originalet i skolan, har för mig att den var lite fånig men helt ok. har inte sett den nya, men det känns lite märkligt att regissören valde att göra slutet värre (kanske hör ihop med att måla med bredaste penseln-approachen).

Emma sa...

Vill verkligen se originalet, ska försöka få tag på det.

Arian i gröna, sköna Skåne sa...

Hahaha, snubblade in här några månader efter du skrivit detta (får hoppas att du ändå ser denna kommentar) och blev höggradigt road av din sågning av förra årets klart sämsta film. På gränsen att få en nolla i betyg av mig, men den rätta "jag vill tortera filmens upphovsmän till döds för att de har utsatt mig för det här övergreppet"-känslan uteblev. :)

Men kul att Hobbykritikern gillade den, nån måste ju göra det.

Emma sa...

Haha. Hallå Arian! Allt väl? Ska du hänga något på FFF i år? Det ska nog inte jag tyvärr. Får längta lite efter att se Instängd 2 på vanlig bio istället. :)

(Och ja, du hade nog inte velat träffa mig precis efter att jag såg Die Welle. Det var onekligen lite tortyr mode i luften.)

Arian sa...

Ja, för tusan. Har tatt semester och allt, så det blir 33 långfilmer/kortfilmspass. Dock kommer inte The Descent 2 att visas, märkligt nog. :(

Men skit sak samma, jag ska se Moon!

Kommer även att köpa The Bridge då du (och alla andra som har kommenterat den) uppenbarligen blev väldigt berörd(a) av den.

Blev f.ö. väldigt glad av att se att Isobel, Opassande och Swartz är med i din bloggroll. :)

Emma sa...

Låter härligt med FFF-semester! Descent 2 får svensk biopremiär först i januari verkar det som just nu.

Ja, se Bridge. Den sitter kvar i huvudet långt efter det att man sett den.

Bloggar du själv förresten?